Hej!

Som en följd av att bostadsmarknaden stannat av, har fastighetsmäklare börjat gå i konkurs. Det finns all anledning för den som skall sälja ett hus att kolla lite på mäklarens ekonomi innan man ger dem ett säljuppdrag.

Det är mycket jobb som skall göras om, och mycket tid man förlorar, om en mäklare konkar under försäljningsprocessen. Det kan dessutom vara så illa att de inte får annonsera i dagspressen, eftersom man inte har råd att betala fakturorna för annonserna. och då ligger ditt hus där och inte mycket händer så länge den mäklaren har exklusivitet till att få sälja ditt hus.

För den som köper ett hus är det viktigt att se till att handpenningar och liknande hålls avskiljda från mäklarens kassa och istället sitter på ett klientmedelskonto. Annars får man bekymmer om mäklaren konkar och din handpenning ingår som en del av konkursboet.

För många mäklare är det en tragedi av stort format att förlora både företag och jobb, och då är det en del som gärna sträcker sin moral bortom gränser man annars skulle hålla sig till, för att försöka rädda sig. Därför finns det all anledning att se upp lite extra.
 
Hur kollar man upp mäklarens ekonomi?

Eller om det är en fast.byrå.
Känns som om oavsett storlek, så kan det gå illa vilket som.
Har man en stor firma, med många villor som inte blir sålda, många anställda, priser som sjunker, = inkomst för byrån sjunker..
 
Att inte ha ev. handpenningar på ett klientmedelskonto är väl att betrakta som mycket oseriöst, denna mäklare som gör på detta vis ska man avsluta all kontakt med direkt.

Det är till och med i mina ögon kriminellt, det är ju inte mäklarens pengar utan säljarens del. Kanske är kriminellt ett starkt ord, men vete tusan om det inte är moraliskt kriminellt iallafall.
 
Man kan kolla mäklares ekonomi genom att få deras organisationsnummer och kolla med kronofogden om det finns ärenden där. Ingen garanti, men i vart fall en koll. Man kan se i tidningarna om de över huvudtaget annonserar etc. 100% blir man aldrig, men det finns anledning att kolla lite extra när konkurserna börjar komma.

När det gäller klientmedel så är det naturligtvis så att de skall hållas åtskilda, och det är kriminellt av en mäklare att inte hålla isär pengarna. Men människor som sätts under press agerar inte logiskt och lagligt. Att mäklaren får sex måanders fängelse och du har en fordran på denne när h*n kommer ut från fängelset är en klen tröst.

Ge inte mäklaren en postväxel som denne lovar sätta in på klientkontot, utan sätt pengarna direkt där. Jag menar att tiderna just nu är sådana att det inte finns någon anledning att ge någon en för lätt möjlighet att "låna" pengarna. Det kan handla om att man skall klara skatteinbetalningen på Tisdag, sedan kanske man kan betala tillbaka lite senare, det är ingen som märker något...
 
Swetrot skrev:
Ge inte mäklaren en postväxel som denne lovar sätta in på klientkontot, utan sätt pengarna direkt där.
Så kan mäklaren föra över pengarna direkt, och slipper gå och lösa in checken?
 
-MH- skrev:
Så kan mäklaren föra över pengarna direkt, och slipper gå och lösa in checken?
Förvisso, men det betydligt lättare i en rättsprocess att hävda sin rätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.