Jag har fundering på att bygga hus i Arboga trakten och hade tänkt att göra så mycket som möjligt själv. Har lyssnat på en del kompisar som byggt tidigare och fått en del råd. Så nu undrar jag om det är att rekomendera att ge sig på att göra grunden själv eller ska man anlita en seriös firma till det?
 
I
Det beror på om du har kunskap om mark- och grundarbeten eller ej. Har du det inte, så nej. Skaffar du dig det, så ja.

Eftersom grunden är det som är väsentligast i ett husbygge, eftersom den inte går att göra om så lätt om den blir fel utförd, så är det en känslig punkt. Betydligt känsligare än att lägga taket fel eftersom det går att komma åt och göra om även om det kostar en hel del pengar att rätta till det. Men blir grunden fel och resten av huset lider av det felet kan man sällan göra något för att förbättra läget, annat än provisoriska och halvdana åtgärder som kostar dyra pengar utan att ge något mervärde. Värsta felen kan innebära total rivning och börja om från början.

Funderar du själv på att göra det bör du därför ta noga reda på hur man gör. Helst genom att följa ett likartat bygge på plats som byggs rätt. Det finns oxå en del att läsa om grundarbeten i litteraturen och ett besök hos ett flertal tillverkare av grundkomponenter kan ge ytterligare information.
______________________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.