Finns det någon tidsaspekt hur länge man kan ha ett stommrest hus med färdiglagt tak ståendes utan risk för fukt och andra typer av träskador?
Typ på med utegips på ytterväggarna sedan låta det stå ett år innan man lägger på med puts på fasaden?
 
Utegips mår inte så bra att vara utsatt för väder och vind. Om ni sätter på den ventilerade putsskivan så kan ni i princip låta bli att putsa om det bara är det som kvarstår.
Om huset däremot skall stå tomt så måste man säkerställa ventilationen för att undvika fuktproblem.

Trä som inte blir fuktigt kan klara sig länge utan skador. RIsken är bara att det kommer att röra på sig en del när det torkar ut och värmen kommer på.
 
Tack för svaret.

Men sätter man dit putsskivan (mineralullskiva) så drar ju den i sig vatten och fukt innan du har lagt på putsen...medans då utegipsskivan (vindskivan) är vattenavisande. Hur exakt menar du ?

http://www.norgips.se/produkter/gipsskivor
 
peter749 skrev:
Tack för svaret.

Men sätter man dit putsskivan (mineralullskiva) så drar ju den i sig vatten och fukt innan du har lagt på putsen...medans då utegipsskivan (vindskivan) är vattenavisande. Hur exakt menar du ?
En utegipsskiva som utsätts för regn och blåst, väder och vind kommer att börja fälla av sig en del av pappen. Detta kan börja ske redan efter någon månad.

Med putsbärande skiva menar jag inte isolering, utan en hård skiva som monteras med en luftspalt bakom.
Typ stoVentec http://www.sto.se/evo/web/sto/37789...ntec.720DC656a22e442a24353d8b31150b65815d5901
Att putsa på en isolerskiva i en oventilerad konstruktion är något man går ifrån alltmer eftersom det blivit stora skador.
 
Oventilerad system är det väl ändå inte med luftspaltsreglar och putsskiva? Menar du att det andra systemet skulle hålla sig bättre mot regn en en utegipsskiva?
 
  • Gilla
Bucken01
  • Laddar…
Vet inte om ni pratar om vanrandra lite. Med ventilerat putssystem typ STO är putsskivan inte av mineralull utan av ett oorganiskt material som tål att vara utsatt för väder och vind. Putsning på mineralull utförs vad jag vet endast direkt på fasaden med allt vad det innebär. Vår hustillverkare menade också att byggförsäkringsbolagen inte tillåter annat än ventilerat system med putskiva och luftspalt.
 
Kungoliver ! Vad har du bakom denna hårda putsskiva då? Bara vindskyddsplast eller asfaltboard/utegipskiva?
 
Glömmde tillägga Jag skulle gärna vilja se en genomskärning av en trästommevägg med denna putskivevariant. Någon här som har en bra bildlänk om trästommehus med oorganisk putskiva?

Tack
 
I
Förutsatt att snittet är taget vägrätt och inte lodrätt (som man normalt ritar en detalj genom väggar) så kan det funka. Är det dessutom ritat skalenligt, är det ännu en bit bättre ur informativ synpunkt. Ett normalt pustpåslag är c:a 10-15 mm ytputs. Jmfr gärna med vindpappen/skivan (4 mm) bakom de luftspaltbildande läkten och ni får rätt proportioner.

Detaljer av den här typen är inte avsedda att upplysa utan vilseleda betraktaren. Om de vatit ritade för hand i skalenligt utförande hade nog en och annan kliat sig i skallen och börjat undra hur det egentligen funkar.
_______________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.