Funderar på att ha en flytande trappa upp till loftet, det vill säga, bara trappsteg som skjuter ut från väggen. Har någon några länkar till hur man bör förankra stegen för att göra det säkert?
 
I
Det beror ju alldeles på vad väggen är gjord av och hur tjocka planstegen ska vara. Är den av sten är det enkelt. Är den av trä, lite svårare. Har du stegtjocklek 40 mm eller däröver, desto bättre.

Stenvägg: Enklast är att borra in stålstång i väggen (två stycken/steg) som sätts med fix och står ut 2/3-delar (minst) av stegets längd och vara noga med att de sätts in i väggen vinkelrätt mot denna. I planstegen får du använda långhålsborr i maskin för att få hålen korrekt. Sen trär du på stegen på stålstängerna. Lämplig dim. på stålstängerna är minimum 16 mm för trappbredd/steglängd max 90 cm.

Trävägg: Väggen bör inte vara tunnare än 1 1/4" (28 mm). I annat fall håller den inte för konsolmomentet i planstegen, när du trampar på yttersta änden. Bräderna ska oxå vara liggande och spikade/skruvade till stående reglar 45x95, med max 45 cm i cc-mått. Sen får du leta efter lämpliga konsoler för synligt montage (två per plansteg).

Ska du ha helt dold fastsättning, krävs 45 mm tjock vägg. Då fräser du in vinklar av L-järn (två för varje plansteg) i väggen med motsvarande infällning i u.k planstegen. L-järnen bör inte vara klenare än 30x20x4 mm med 20 mm neråt och inåt, svetsade i sammansättningen med V-svets från båda sidor, 4 mm bredd.
________________________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.