nån som vet hur lång sträcka man max kan ha till bulkförrådet till där man kommer intill med lastbil vid påfyllning?
 
8 meter rekommenderas, men vissa kan sträcka sig till 15 meter.
 
är det stor skillnad på om det är raksträcka eller kan det va nån böj på vägen?
jag funderar på att börja elda med pellets, men vill gärna ha bulkförråd isåfall och pannrummet ligger på baksidan av huset. Är problemet att pelletsen blir fördärvad eller att inte lastbilen kan blåsa den längre än 8 (15)meter.
 
Ju längre sträcka, desto större risk att pelletsen skadas. Kan tänka mig att antalet böjar också påverkar.
 
Dom klara att blåsa 40 meter utan problem..
Dom har 6 meters slangar som bara skarvas ihop, En kompis har 6 meters rör på lastbilen som dom lägger ut om det är långt för att det är mer lätt blåst i rören..

Därimot har vissa en extra avgift om sträckan är längre än en viss längd (brukar va över 15/20 meter)
Har själv 11 meter så dom lägger ut 2 st 6 meters slangar..

Har du långt så är det ju en fördel om du kan skaffa egna 4"rör med bulkanslutning (brukar ibland finnas på blocket för 150:-/st) då kan du lägga ut dessa dagen före dom levererar.. :)
 
De som har lite längre avstånd verkar ofta få problem med spån. Det blir ofrånkomligt mer spån ju längre avstånd det är.
 
Men om man använder rör istället för slang blir det mindre nötning, Sen beror det på vilken typ av slang dom använder oxå..
 
Problem med spån beror väl på vilken brännare man har? Bionan har kvarn som mal pelletsen så där borde det knappast vara några problem.

Lite OT: I begynnelsen pelleterade man spånet för att få mer rationell transport, pelletsen krossades och eldades som ett pulver då brännarna i värmeverken var avsedda för just detta. Varför tillverkas inte alla brännare för hemmabruk så? Någon som vet? Då borde väl ändå problemet försvinna och bulkbilen skulle kunna blåsa ännu längre sträckor.
 
H
Det är inte själva eldningen av pellets med spån som är problemet det är transporten i matningsskruvarna som inte klarar av spånen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.