B
Har ett befintligt duschhörn i källaren. Det är byggt utan tätskikt mot väggar och golv. Väggarna kakel, golv klinkers. Bra fall mot golvbrunn som ligger 30 cm utanför duschhörnet. Skjutdörrar i plast. Nu skulle vi behöva, då fog mellan plattorna släpper efter 30år vilja snygga till och kanske förbättra. Hur ska man göra? Bör man då man bygger om och tar ned kaklet från väggarna samtidigt lägga ett tätskikt? Väggen är murad. Vi har haft OCAB här och fuktmätt hela källaren då jag ville kolla hur allmäntillståndet var i hela källaren. Det enda man påpekade var att en något höjd fukthalt fanns i väggen i detta duschhörn. Inget att oroa sig för sade man, men nu kan man ju passa på att fixa detta.

Hur gå tillväga? Tätskikt i vägg och nytt kakel? Tätskikt i golv? Gjuten platta. Kan man lägga ett tätskikt på det befintliga golvet och sedan nytt lager klinker? Inga problem med om det bygger på något på höjden. Tacksam för all input! :)
 
Det enklaste är att foga om om du inte nödvändigt måste byta kakel/klinker. Tvätta plattor först med avkalkningsmedel så dom blir som nya. Det tar sin tid att skrapa gamla fogar till ca 3-4mm djup men ibland är det värt mödan:). Finns fogskrapa att köpa på fex bauhaus eller prova med annat vasst verktyg. Det händer tyvärr att man repar plattor när verktyg glider utanför fogen men är man försiktig så blir det rätt hyfsat. Sen är det bara att foga med passande fogfärg. Bara att byta fogfärgen kan ge en estetisk överraskande förbättring. Mycket tidskrävande och mycket biligt.

Om du bedömer att duschen har klarat sej bra i 30 år utan fuktspärr så kan den ju klara nästa 30 år också :). Betongen ruttnar ju inte. Jag gissar dock att du har asfalt som fuktspärr under klinkern.
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.