Hej, jag har plötsligt fått problem i elsystemet i min villa, och eftersom elektriker inte är särskilt billiga ville jag kolla om man kunde få hjälp på annat håll först.

Följande har hänt:
1. Natten till tisdagen försvann elen i ett fåtal av husets uttag på övervåningen. Eftersom jag vid det läget precis skulle sova kollade jag bara jordfelsbrytarna på övervåningen som alla var påslagna.

2. När jag vaknar morgonen därpå ska jag tända lampan i mitt sovrum (som var en av de uttag som inte fungerade i går kväll). Lampan fungerar då, men lyser enbart mycket svagt. Med en väldigt rund uppskattning om ca 25% av den ljusstyrka den brukar ha. Jag testar övriga uttag som inte fungerade natten till idag. Samma sak med alla, lampan jag testar med fungerar men lyser mycket svagare än i det uttag som inte har drabbats. Jag går sedan ner för att slå på spisen och upptäcker att även spisen är drabbad (elspis) då plattan inte blir varm. Och lampan som indikerar att spisen är påslagen endast lyser mycket svagt.

Jag ger mig ner i källaren till proppskåpet och byter den propp som hör till spisen. Slåt på elen igen och försöker att starta spisen, den fungerar inte alls nu. (förmodligen gjorde den inte det natten till tisdagen heller eftersom lamporna inte fungerade). Jag byter samtliga proppar till "huvudsäkringen" eller vad det nu heter (där strömmen kommer in i huset). Byter även ett par andra proppar. Samma sak återigen, lamporna lyser endast svagt och spisen blir inte varm.

Vore extremt tacksam för all hjälp jag kan få. Om ni behöver mer detaljer skall jag i största mån försöka hjälpa er.

Mvh Axel
 
Det låter som om du har förlorat en fas. Eftersom du bytt huvudsäkringrarna utan resultat så ligger felet någon annanstans. Kan vara en ledning som släppt i din central, eller hos nätägaren ute i gatan.

Ring din elektriker är mitt bästa råd, trots allt.
 
Okej, tack för svaret. Ska se om någon annan har något tips som kan hjälpa mig. Annars ringer jag en elektriker imorgon bitti.

Vad betyder det att man har förlorat en fas, och vad kostar det ungefär (bara väldigt runt) att reparera det? rör det sig om ett par tusen eller ett par 100?

/Axel
 
1) Har du en ny elmätare med LCD-display? Där brukar finnas tre indikatorer, L1, L2 och L3. Kolla att alla är på.

2) Friska säkringar i 'huvudsäkringarna'?

3) Har du fler säkringsboxar? Äldre hus kan ha säkringsboxar som 'glömts bort' när elen byggts om.

Helt klart låter det som om någon av huvudsäkringarna inte är OK.
 
axel55 skrev:
Okej, tack för svaret. Ska se om någon annan har något tips som kan hjälpa mig. Annars ringer jag en elektriker imorgon bitti.

Vad betyder det att man har förlorat en fas, och vad kostar det ungefär (bara väldigt runt) att reparera det? rör det sig om ett par tusen eller ett par 100?

/Axel
Ligger felet före din elmätare så bör ditt elbolag få stå för reparationen. Men som sagt hittar du inget fel och måste kontakta en elektriker så hittar han säkert vad felet är ganska fort.
 
1)Var nere och kollade elmätaren. Tror att det är en ny (en kille från fortum var här för inte allt för länge sedan och bytte).

Hittar inget med L1, L2 och L3.
Men mätaren har en LCD-display.

Under displayen finns det 4 mycket små lampor/lysdioder. De sitter i följande ordning
PWR (lyser grönt), REL 1 (lyser int), DO2 (blinkar grönt), Sync (blinkar orange)

2) Bytte alla huvudsäkringar i den "lilla elcentral" som finns där elledningen går in till huset. Bytte även 3 andra säkringar som står som "huvudsäkring till UC" och sitter i en ensam dosa brevid det stora proppskåpet. (alla proppar är numrerade 1-13, dessa tre hade alla nummer 13.
3) Har en elcentral med proppskop och jordfelsbrytare.
Hittade även en mystiskt litet grått metallskåp som jag aldrig lagt märket till. Följande står på skåpet (strömbrytaren här är avslagen):

CeIve typ ks315.
15 A 380V ~
Sedan är det även två vattendroppar ritade nedanför den övriga texten.
Man måste använda skruvmejsel för att öppna detta, och vet inte riktigt om jag vågar göra det. Dock så är strömbrytaren på detta skåp avslagen. Hoppas detta hjälper er.

/Axel
 
Redigerat:
Skåpet kan vara ett gammalt huvudsäkringsskåp. Det går i så fall oftast inte att få av locket med mindre än att strömbrytaren är i läge AV. Men eftersom den redan är i läge AV så verkar det som om det inte används längre.

Prova och ring ditt elbolags kundtjänst och säg att du har fel på en fas och inte vet om det är före eller efter dina säkringar. Fråga om det finns nån indikering som visar att alla faser finns in på elmätaren.
 
Tack för hjälpen, ska ringa elbolaget imorgon, och om dem inte kan hjälpa mig får jag ringa en elektriker.

/Axel
 
axel55 skrev:
1)

CeIve typ ks315.
15 A 380V ~
"ks 315" säger oss att det är en trepolig strömbrytare som tål 15 ampere, ks=KnivStrömbrytare, gammal benämning.
Du saknar helt klart en fas, det som behöver göras är att mäta på inkommande servis dvs elverkets matarledning. Helt klart ett jobb för någon kvalificerad. Svårt att säga på rak arm om du ska ringa en elfirma eller elverket.
 
Hej, jag har nu haft en elektriker hemma hos mig, som har kontrollerat kablar osv. Det visade sig att en av kablarna till huvudströmbrytaren hade brunnit, så att isoleringen var borta och kabeln illa åtagen. Det var alltså en av de 3 kablarna som går in till huvudströmbrytaren som framkallade detta felet (3 kablar in 3 kablar ut).

Tacksam för alla svar jag fick och ville bara meddela vad felet faktiskt var (om någon var intresserad). Tack för mig

/Axel
 
Alltid trevligt med en sammanfattning och redogörelse för hur det löste sig!

Tack Axel!
 
Är det nätbolagets ledning som brann och tar de kostnaden, eller står husägaren för detta?

Kan inte tänka mig att det kostade särskilt mycket, en femhundring kanske?
 
MH, det var inte elbolagetsledning som brann. Utan ledningen i huset (vid huvudströmbrytaren, precis efter att elledningen har kommit in i huset). Därför kommer jag att få stå för kostnaden.

Elektrikern tog 750kr i startavgift, då ingick utkörning och 1h arbete. Sedan var det 500 kr i timmen. Det tog ca en timme för honom, då drog han en ny sladd från huvudsäkringsskåpet till huvudströmbrytaren (ca 8 meter sladd). Han satte i en ny strömbrytare. Enligt uppgift ska den nya sladden vara bättre isolerad och klara större påfrestning, vilket är bra, med tanke på att jag har många energikrävande apparater på i stort sett dygnet runt.

Något han också så att jag måste göra är att plombera skåpet som sitter framför huvudströmbrytaren (öppnar man lyckan hittar man den sladd som hade brunnit).
 
axel55, vet du möjligtvis vad det var för dimension på den kabeln som brunnit?

Jag blir lite orolig här, borde inte även en kabel som denna vara rätt avsäkrad någonstans? Själv har jag fått höra att det sitter säkringar i skåpet utanför huset, precis vid min trafo. Jag förutsatte att dessa ska skydda mot kabelbrand i allt innan mina huvudsäkringar, men jag kanske misstar mig? Eller är detta nåt vanligt problem som man bör kolla upp hur det ser ut i huset?
 
Bjurran skrev:
axel55, vet du möjligtvis vad det var för dimension på den kabeln som brunnit?

Jag blir lite orolig här, borde inte även en kabel som denna vara rätt avsäkrad någonstans? Själv har jag fått höra att det sitter säkringar i skåpet utanför huset, precis vid min trafo. Jag förutsatte att dessa ska skydda mot kabelbrand i allt innan mina huvudsäkringar, men jag kanske misstar mig? Eller är detta nåt vanligt problem som man bör kolla upp hur det ser ut i huset?
Ska jag vara helt uppriktig vet jag inte alls vad kabeln har för dimension. Det enda jag vet är att elektrikern som kom och bytte sa att han skulle byta till en större kabel som var bättre isolerad, och klarade högre belastning. Han frågade även om jag hade ökat belastningen avsevärt på senaste tiden. Dock så gick min jordfelsbrytare i samband med att detta hände. Konstigt dock att den tilläts slås på efter att isoleringen hade brunnit. Viktigt att säga också är att den delen av kabelns som hade brunnit befann sig i en förseglad "stålkaross". Risken för att det skulle slå gnistor och antända något annat i huset kan nog ses som extremt liten. Det farliga hade varit om det hade gått ut i den "stora" kabel som går in i "stålkarossen".

Du får fråga någon annan om detta är ett vanligt problem, för jag har tyvärr ingen som helst aning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.