Hej!

Vi är intresserade av en tom där man får bygga 4 meter till taknock. Är det någon som vet om vi kan få in ett hus med förhöjt väggliv, 1 m, på den tomten? Kan man ha takkupa?
 
Får du bara ha 4meter i nockhöjd så ryms det förmodligen bara ett ganska smalt 1-plans hus för att inte komma över det måttet. Lite beroende på takvinkel och så.....(har du platt tak så är det lättare att bygga ett brett hus)
(Ju bredare hus och med bibehållen takvinkel så blir ju nockhöjden högre).

Menar du 1½-plans med förhöjt väggliv så blir det nog svårt.
 
Om jag läst lite bättre på tomtkartan...4 m till takfot ska det vara, fårlåt!
 
DÅ borde det rymmas ett 1-plans med 1m förhöjt väggliv. Det borde hamna under 4m.

Här kan du räkna ut höjden om du har bredd och takvinkel osv.
http://www.npn.se/kalk/Hojd.php
 
Ett normalt hus är på ca: 2.40 till takfot.
Du kan t.ex. bygga 1 1/2 planshus med förhöjt takliv på en meter, höjden blir ju då 3.40.
Sedan kan du ju inte ha en högre grund än 0.60.
En platta på mark är väl runt 10-15 cm.
Du kan dock inte bygga ett 2 vån, hus som blir på 4.80. + grundhöjd. ;)
 
Tack för svaren, nu fattar jag lite bättre!
 
Vi hade samma max bygghöjd och har byggt ett 1,5 plans i vinkel. Det blev ca 54 kvm plus rymlig toalett i en takkupa på övervån. Höjd i yttervägg ca 110 cm. Två stora takfönster gör det dessutom ljust och ger intryck av att taket är högre.

Virrig: Kolla i detaljplanen så att ni inte har någon begränsning vad gäller taklutning (hur många grader). Vi har max 30 grader. Har du fri taklutning så får du inga som helst problem.

När det gäller om du får ha takkupa så står det ofta i detaljplanen. Kolla med kommunen. I vår stod det att vi fick ha takkupa till max en tredejdel av husets längd. Med våra restriktioner var det dock svårt att få sansad takhöjd i kupan - så kupan är nu högre än resten av huset...

Berit
 
Vi har max byggnadshöjd 4m, och ett hus med förhöjt väggliv och två rejäla takkupor. 35-gradigt tak, 2.40m i takhöjd bottenvåning och 1.20 vid yttervägg uppe. Takkupor fick vi egentligen inte ha alls (de räknas in i byggnadshöjden), men fick efter lite krigande igenom dem som "mindre avvikelse". Kolla om det redan finns grannar i området med takkupor, då kan ni ha det som argument.
 
Garage är en helt annan femma än huvudbyggnaden.
Där anges ofta max höjd till nock samt max kvm av den totala byggytan.

Berit
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.