Någon som har tips var man kan hitta information om att bygga nytt enligt äldre modell ? T.ex. är gips bra som vindspärr, eller vad skall man välja ? Isolering ? Verkar svårt att bygga nytt som är lika gediget som förr. Jag har redan fått ge mej vad gäller stockstomme ...
 
Om du bor i stockholmstrakten ligger ett ställe som heter byggtjänst mitt inne i city de har en väldigt välsorterad bokhandel. Man kan även få kontakt med arkitekter och annat branschkunnigt folk där så det skulle kanske kunna vara ett alternativ. Om du bor för långt ifrån kan du kanske använda dig av deras webbsida: www.byggtjanst.se

I de flesta byggnadsvårdsbutiker kan man säkert hjälpa dig med information om hur man löste vissa saker i äldre byggnader men gammalt behöver inte alltid betyda bättre.

Lycka till

Sarah



 
"Nytt enligt äldre modell" kan innebära allt från kuliss av plast till ekologiska hus av halm. Jag får intrycket att du är mer intresserad av kvalitet på djupet än pynt och lull på ytan. Instämmer med föregående inlägg, att allt inte var bättre förr, men det skadar aldrig att lära sig av de gamlas alla misstag.

Här har du ett hyfsat bra länkregister -

http://www.kultur.nu/Kulturarv/Byggnadsvard/index.asp

Om du varit inne på timmerstomme passar jag på att tipsa om skiftesverk -

http://www.lansmuseum.a.se/byggnadsvard/bygg2.cfm?in_idnr=12


 
Varför inte timmerstomme? Tex en timmerstomme som är lerklinad på utsidan?! Då får du ett kanonklimat inne!
 
Manberg:
Vi diskuterade faktiskt timmerstomme från början, men eftersom timmer tydligen behöver lång tid på sig att sätta sej så blev det inget alternativ. Dessutom hade min sambo aldrig byggt ett timmerhus så utmaningen kanske skulle bli alltför stor ... :)
Äldre hus från 1900-talets början är ju ofta byggda i plank (fråga mej inte hur) men den idéen tände inte heller min sambo/byggaren på. Han ser inte vitsen med det. Känns ändå mer gediget tycker jag men jag kan inte motivera varför för min sambo .. ;)

Billy baver:
Stämmer, det är egentligen inte själva utseendet som är det viktiga, utan kvaliten och känslan.
Visst är det mycket som är bättre idag än förr men många gånger känns det som om det viktiga nuförtiden är "vad som är billigast" och "vad som går fortast".

Vi vill gärna bygga ett hus som kommer att finnas kvar i flera generationer, som man gjorde förr. Det känns som det inte är riktigt normalt att tänka så idag.
 
Då förstår jag nog precis vad ni är ute efter.
Här är lite inspiration!
;)

Torvtak -
http://www.kallaktorv.no/torvtak.php

Backstugor (Läs dessutom gärna storyn, och gråt en skvätt) -
http://www.smaland-check-in.se/chec...ter/sevardheter/E61_brunnslinas_backstuga.htm

Öijareds golfklubb med klubbhus av Gert Wingård -
http://www.arcspace.com/architects/wingaard/country/index.html

"The Bailey Berm House"
http://bermhouse.s-3d.com/702.top.view.01.php

Nyproducerat halmhus -
http://www.dr.dk/halmhuset/hvordan.htm

Skånsk bålegård -
http://hem.passagen.se/kulturarv/skiftesverk.html

Rundtur bland väggkonstruktioner -
http://www.byggnadsvard.skansen.se/vandring1.htm
 
Man kan kombinera stående timmer med liggande (med fördel om man lerklinar)

Då kommer huset inte att sätta sig speciellt mycket. Kan dock förstå din man att han känner sig tveksam till att ge sig på det.

Att be någon bygga en sådan stomme kostar från 250-400 tusen skulle jag tippa, beroende på storlek, vem som ordnar timret, hur många hörn samt vem som gör det...
 
Billy bäver:
Tack för tipsen men tyvärr fanns det nog inget för oss där ..är ej direkt ute efter grästak.
Kunde ej riktigt hitta någon gemensam nämnare i dina förslag .. ?
 
Minsta gemensamma nämnaren är - Föråldrad teknik åter till heders.

Hus av lera och halm, hus med tak av torv och backstugor nedgrävda i en sluttning; alla baseras de på ekonomiskt bruk av begränsade resurser.

Skiftesverken vill jag slå ett särskilt slag för. Faktum är att denna teknik är mer avancerat träbyggnadsteknik är knuttimring. Men av någon orsak slutade människor bygga sådana boningshus. Från och med medeltiden används skiftesverk traditionellt endast i uthus.
 
Håller med om att ramverk verkar bra ! Kanske nästa hus vi bygger :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.