Helt ny på forumet, och även skapligt grön på att måla. Hoppas på att här finns några kunniga människor som kan ge lite snabba tips :)

Jag och sambon håller i skrivande stund på att göra i ordning i vår nya lägenhet, där vi bland annat ska måla om i vardagsrummet.
Där satt tidigare spaltbar strukturtapet vilken vi nu rivit ner och kvar är bara en tunn pappersyta, och direkt bakom den är gips.

Hyresvärden påstod att det var hur lugnt som helst att måla direkt på den del av tapeten som sitter kvar, men jag börjar tvivla lite. Den är ju så himla tunn, blir det verkligen bra?

Ytan är ganska "rofflig" efter man dragit bort strukturen. Ska man slipa hela väggytan, eller ska man bara spackla skarvarna och slipa där?

En sista fråga... I 2 av rummets hörn har gipsskivorna särat på sig 3-4mm. Hur gör man här? Ska man försöka spackla ihop det, vilket inte känns bra, eller ska man ha någon typ av väv eller så?


Grymt tacksam för svar!
 
Då man målar med vattenbaserad färg på den spaltdel som sitter kvar på väggen kommer den att "buckla sig". Det är tydligen lite olika hur den uppför sig. I vårt fall uppstod blåsor men dessa sträckte sig då färgen torkade och det hela blev superbra.

Föreslår: Testa lite med den färg ni tänker använda. Vi hade också glipande gipsskivehörn. Tryckte in akrylatfog en bit och lättade pr trycket så att en del lade sig som en sträng utanpå. Lade på c:a 50 cm i taget och slätade ut med ett finger.

Mycket lyckat. Vi fick stabila och snygga hörn.

Förbereder nu ett rum för tapetsering och har använt samma teknik med hörnen. Verkar vungera jättebra. Akrylfog är dessutom ett billigt material.

Ni måste naturligtvis ha fogspruta, inga småtuber.

Berätta hur ni lyckades.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.