5 424 läst · 11 svar
5k läst
11 svar
mäta rökgastemp?
Kan någon tipsa om hur jag lämpligast mäter rökgastemperaturen.
Vi har installerat en kassett i en tidigare öppen spis, enl. beskrivningen bör rökgastemp ligga kring 320grader. Av nyfikenhet skulle jag vilja mäta.
Allt är igenmurat och putsat så man kommer inte åt något innifrån.
Kan man "hänga ner" en tempmätare genom skorstenen ovanifrån?
Vad hittar men en (helst billig) tempmätare för dessa temperaturer?
Vi har installerat en kassett i en tidigare öppen spis, enl. beskrivningen bör rökgastemp ligga kring 320grader. Av nyfikenhet skulle jag vilja mäta.
Allt är igenmurat och putsat så man kommer inte åt något innifrån.
Kan man "hänga ner" en tempmätare genom skorstenen ovanifrån?
Vad hittar men en (helst billig) tempmätare för dessa temperaturer?
classe men dyrare variant...kan väl användas till lite allt möjligt......proffsigare som sagt dyrare har givaren själv med liknande term..själv
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=53476121
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=53475453
mvh
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=53476121
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=53475453
mvh
häng ner en stektermometer ca 1 m ner i din skorsten. Får du temp ca 70 grader så eldar du rätt . Mer än 70 - eldas för kråkorna = onödigt högt. Mindre än 70 - risk för kondensskador i skorstenen. Mätt ej vid själva starten av eldandet men först när skorstenen är uppvärmt och brasan brinner lugnt ... kanske 1 timme efter starten?
gaia
gaia
nja, vet inte om detta är rätt sätt för mig?gaia skrev:häng ner en stektermometer ca 1 m ner i din skorsten. Får du temp ca 70 grader så eldar du rätt . Mer än 70 - eldas för kråkorna = onödigt högt. Mindre än 70 - risk för kondensskador i skorstenen. Mätt ej vid själva starten av eldandet men först när skorstenen är uppvärmt och brasan brinner lugnt ... kanske 1 timme efter starten?
gaia
70 grader (minimum) är ju bra om man är orolig för att ha får låg temp (viktigt i toppen), men jag är ju egentligen orolig för att jag har för hög, eller vill åtminstonde kontrollera mot beskrivningen (i botten efter kassetten).
Skortstenslängden måste ju bidra till att man kan ha olika "start" temperaturer om man har 70 grader närmare toppen.
Eller tänker jag fel?
Douglas !det är nog svårt att styra en braskasett som en pellebrännare mm och försöka med superlåga rökgaser....Oftast ett vanligt dragspjäll att leka med och stryper man för mycket så sotar bara skorsten och kaminglasruta igen tyvärr
Men mäta är ju skoj..särskilt digitalt
Mvh
Men mäta är ju skoj..särskilt digitalt
Mvh
Tack för all respons !
PX-21,
ledsen om jag varit otydlig, det är inte så att jag skall styra/optimera rökgaserna på något sätt.
Jag vill bara av nyfikenhet se om jag får de temperaturer som beskrivs från leverantören.
samt att jag sover bättre om jag vet hur jag kan elda (tid/effekt) och vad då temperaturen kring bjälklaget då blir.
Det är kul att mäta
injonil,
Det var som jag misstänkte, kul att det t.om. fanns en siffra för det. Nu blir jag ju ännu mer nyfiken.
5grader/m låter lite tycker jag?
med en 4,5m skorsten blir det ju bara ca 23 grader varmare i botten (utgången från kassetten) än i toppen?
(Rent hypotetiskt så skulle ju det innebära att man kan gå så lågt som 70+23=95grader från en panna, låter för mig jättelågt?)
Sen är väl siffran beroende av typen av skorsten, ex. murad eller rör samt diameter på kanal osv.?
Kan man hitta denna infon på nätet, eller var?
PX-21,
ledsen om jag varit otydlig, det är inte så att jag skall styra/optimera rökgaserna på något sätt.
Jag vill bara av nyfikenhet se om jag får de temperaturer som beskrivs från leverantören.
samt att jag sover bättre om jag vet hur jag kan elda (tid/effekt) och vad då temperaturen kring bjälklaget då blir.
Det är kul att mäta
injonil,
Det var som jag misstänkte, kul att det t.om. fanns en siffra för det. Nu blir jag ju ännu mer nyfiken.
5grader/m låter lite tycker jag?
med en 4,5m skorsten blir det ju bara ca 23 grader varmare i botten (utgången från kassetten) än i toppen?
(Rent hypotetiskt så skulle ju det innebära att man kan gå så lågt som 70+23=95grader från en panna, låter för mig jättelågt?)
Sen är väl siffran beroende av typen av skorsten, ex. murad eller rör samt diameter på kanal osv.?
Kan man hitta denna infon på nätet, eller var?