Jag vill ha fiskbensparkett. Detta är dyrt. Men nu har jäg läst på en hemsida att det inte ska vara så svårt (men ta mycket tid).

Någon som har några erfarenheter

/VImsingen

http://www.vimsingen.blogspot.com/
 
Redigerat av moderator:
Har du sökt i forumet? Finns ett par trådar om det, vill minnas att det är användaren Fasting65 som både skrivit och lagt en del fiskbensparkett i sin snygga villa.
 
Klart du ska lägga fiskben om du vill ha det. Tid tar det, men det gör även vanlig golvläggning. Kostar gör det också. Det kommer i alla lägen bli dyrare än klickgolv. Frågan är om prisskillnaden är omöjlig att ta. Jag har lagt i tre rum, hur kul som helst.

Googlar man på "golvporr" så finner man några inlägg från mej i ämnet:
http://www.google.se/search?hl=sv&q=golvporr&meta=
 
Redigerat av moderator:
Här ser man lite hur läggningen går till:
http://www.fasting65.se/byggdagbok/dagboken/dagboken_2004_augusti.html

Man börjar alltså med mittenplogen. Sen jobbar man sej utåt. För att få en rektangel hyr/köper man en sänksåg med skena och sågar. Därefter monteras listband och fris.

Köp boken Golvläggning - Trä- och laminatgolv från Liber. ISBN 91-47-01190-4 för att få en försmak på jobbet. Observera att boken dock beskriver hur man gjorde förr - då inte sänksåg med skena fanns. Back in the old days lade man två rader listband utmed långväggarna och sedan jobbar sej från ett hörn och fotsatte i sidled.

För att slippa knarr och knäppningar rekommenderar jag att man limmar och spikar golvet. Limmet gör att golvet ligger fast. Spiken gör att bitarna ligger fast under själva läggningsarbetet, annars glider de iväg på limmet.

lim? Parkett MP-lim. Bl.a Bostik har sånt, och det är dyrt.
 
Tack fasting65, jag ska genast inskaffa boken!

Ursäkta felstavningen av ditt namn.

Jag trodde det var beteckningen på huet alltså fasting 65 liksom vi är duvan 13....:)

/Vimsingen (gör skäl för namnet)

http://www.vimsingen.blogspot.com
 
Redigerat av moderator:
Boken är beställd!
Men min man gör det inte lätt för mig. Han hävdar att just fiskbensparkett har tjockare parkettstavar och att golnet blir ca 4 cm högre än golvet i ett rum lagt med "vanlig" parkett. Stämmer det?
/Vimsingen
 
Det var inte så på det golvet som jag hjälpte till med att ta upp och lägga om. Bitarna var ca 1 cm tjocka.
Henrik
 
De stavar jag använt är 16 millimeter tjocka. Under dessa har jag i ena rummet lagt 9 millimeters plywood. I ett annat rum (vardagsrummet) kostade jag på mej 12 millimeters plywood för att komma upp i nivå med angränsande rumsgolv. Har du ett utmärkt undergolv så kan du spika och limma parketten direkt på undergolvet.

OBS! Skruva fast undergolvet i varje planka och regel, så du slipper knarr!
 
Vimsingen: Tja, tycker man om fejkmaterial så är det väl kanske okej. Pizzeriavägg (tegelimitation) har uppenbarligen också en marknad...
 
Oj, såg efteråt att det var laminat.. Det ska vi inte ha. Lät så behänding.

Men låter det för bra för att vara sant så är det ofta det.

/Vimsingen

www.vimsingen.blogspot.com
 
Shit vilket fint hus! Ser ut att ha ett hyfsat läge...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.