Har ägnat delar av sommaren åt att med hjälp av speed heater skrapa rent fasaden på vårt gamla torp och sen målat med Falu Ljus. Igår när vi var och kollade till torpet upptäckte vi att det kommite grå/svart mögel (?) på fasaden. Som en lite skuggig dimma satt det framför allt på de nedre delarna av fasaden. Är det någon som vet hur det kommer sig? Vi hade ju trots allt skrapat trärent.......
 
Kanske virket i nedre delen av panelen inte var så fräscht eller tillräckligt torrt när ni målade. Vi tex tog bort eterniten, under fanns orginalfasaden från 1925. Vi hade en fuktskada i trät på fasaden på övervåningen. Vilket hur som helst ledde till att vi rev ner orginalfasaden, jättefint virke (ska användas igen), tog bort pappen och upptäckte först då att syllen var dyngsur och vi fick byta halva den.

Om vi bara målat på orginalfasaden även om vi gjort den trären så hade det fortfarande varit fukt bakom om du förstår. När vi såg orginalfasaden fanns ingen anledning att misstänka fukt. Vårt hus är heller inte isolerat.
 
mögel och annat damm virvlar i luften och när den hittar fuktig yta så har den lätt att fastna och växa till. Dom nedre delarna av fasaden är kanske mer i skuggan/ norra sidan och ytan torkar långsammare efter regn,kondens = ytan är fuktig längre tider än övrig fasad . Bara det att stugan är ej uppvärmt bidrar till att väggytan torkar långsamt. Det finns ju ingen värme inifrån som kan påskynda uttorkningen.
No ja, nuförtiden finns det ingen mögelgift i färger så färger tål inte den miljön dom vistas i ... det får vi leva med ... för miljöns skull :).
gaia
 
Har läst någonstans att zinkvitriol ska vara mer mögelhämmande än järnvitriol. Det kanske kan vara värt att testa även i röd slamfärg? Annars är det väl så att fasadmögel är något man måste acceptera i mer eller mindre utsträckning.
 
Det hände samma sak när vi målade Falurött på vår stuga. Ett annat litet hus på gården målades också samma sommar med samma färg men då blandade vi i ca 1 dl Atamon i färghinken och de väggarna har inte blivit svartprickiga.
 
J
Kurtivan skrev:
Det hände samma sak när vi målade Falurött på vår stuga. Ett annat litet hus på gården målades också samma sommar med samma färg men då blandade vi i ca 1 dl Atamon i färghinken och de väggarna har inte blivit svartprickiga.
Atamon ? det är ju konserveringsmedel..

Blanda i Myrr istället :)
 
Ja, konserveringsmedel använder man ju för att undvika mögel i livsmedel... ;)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.