Hej.

Vi köpte begagnat hus sommar. Huset är gammalt.

Hos mäklaren stod det att driftkostnaderna på huset var 33 000.

Men nu när vi får vår första elräkning står det att beräknad årskostnad för elavgift, elnätgift, sopor och vatten är 50 000.

Vi är ingen superfamilj på 10 personer, så förstår inte hur siffrorna kunnat bli så fel.

Nu till min fråga.


Vad kan jag göra? och Vad bör jag göra?

Har för mig att mäklare och tidigare ägare inte bara får drämma till med någon siffra som låter bra utan det måste stämma med verkligheten. Men jag kan inte hitta detta via google. Så om någon vänlig och kunnig forumperson skulle kunna ge mig ett råd, så är jag mycket tacksam.

:)
 
Hur mycket el gör ni av med? Kör ni med elpatron dygnet om och de som bodde innan kanske snålade på det alternativt eldade i kakelugn/spis?

Oftast är det eluppvärmingen som kan dra iväg om man har något gammalt system i ett hus som det blåser rakt igenom på
 
37706 kilowatttimmar beräknar elbolaget det till. De har läst av vår mätare varje månad sedan vi flyttade in.
Ingen förändring är gjord i uppvärmningssystemet. Elpatron. Energikassetten har jag eldat lite i men det gjorde inte förra ägarna. Värmen har än så länge bara varit på under en månad sedan vi flyttade in.
 
Om värmen bara varit på i en månad så får man ju misstänka att ni gjort av med en hel del el innan ni satte på värmen. Kanske har ni mer upplyst och mera elslukande prylar än de som sålde ?
 
Kanske har haft lite mer lampor, men inte sjutton kan väl driftkostnaden på huset slå på 25000 kr. Driftkostnad ska väl innefatta försäkring också. Så då borde diffen bli ungefär 25000 kr/år.
Hade diffen varit 5000 om året så hade det inte varit något att snacka om.
 
37706 kilowatttimmar är väldigt mycket, speciellt om man eldar en del. Jag skulle undra om den uppskattningen verkligen kommer visa sig stämma. Ni har ju inte bott där någon vinter än och det är då mycket av elen går åt.

Ni har antagligen förbrukat mer el än de tidigare ägarna på annat än uppvärmning, men för uppvärmning kommer ni säkert inte använda så mycket mer.

Dessutom har elpriset gått upp jämfört med förra året som de kanske utgick ifrån i sin driftskostnadsberäkning, även om det nu är på väg ner nu igen.
 
Elpriset har inte skjutit så himla mycket i höjden sedan i April väl?

Förbrukad el:

Aug. 671 KWH
Sep. 1337 KWH
Okt. 2830 KWH

I oktober satte vi på värmen. Men inte så mycket dock.

Inte kan väl elbolagets slutsats från dessa tre månader bli mer än förra ägaren?
 
Nu vet vi inte varken vilka elpriser förra ägaren hade eller vilka elpriser du har.

Men, 2830 kWh i oktober, som det är en hel vecka kvar på, tycker jag låter extremt om ni bara haft lite värme på och dessutom eldat ved som stöd.

Är huset väldigt dåligt isolerat? Och var bor ni?
 
Typiskt, jag skrev fel innan.
Så här står det ju på räkningen:

Halva Juni + Juli = 822 KWH
Aug = 671 KWH
Sep = 1337 KWH

oktober står inte med. Så ingen värme på alls i elementen. Dock har jag renoverat lite, men inte mycket.

Frågan är inte hur huset är isolerat utan om det är rimligt med denna skillnad i annons och sen i verkligheten.

Huset är ganska kasst isolerat. Betong/tegel. Men det är ett rejält hus som det inte drar i när det är storm, så det är väl hyffsat tätt.
 
Jag tror du kan slå den juridiska aspekten på problemet ur hågen.

Det ska oerhört mycket till för att komma någon vart den vägen. 50% 'fel' är förmodligen inte tillräckligt i och med att folk har så olika konsumtion, krav på värme etc etc.
 
Vad gjorde du i september? 1,4 MW x 12 = 17MW hushållsel (dvs utan värme) per år?

De där beräknad elförbrukning kan slå en del, de multiplicerar säkert senaste månadsvärdet med något tal beroende på vilken månad det är för att ta hänsyn till värme på/av.
 
Om den tidigare ägaren band sitt elavtal för tre år sedan, så kan de lätt ha förbrukat 30.000kWh/år och hamna runt 33kkr/år i driftskostnad. Och var det kanske människor med ett försiktigt leverne så förbrukade de måhända 500kWh/månad i hushållsel.

En ensamstående pensionär förbrukar kanske 50m3 vatten per år, medans en barnfamilj lätt kan passera 250m2. De har minsta soptunnan och fyraveckorshämtning på soporna, medans barnfamiljen har största soptunnan och hämtning varje vecka etc. Det kan slå många tusenlappar där.

En del har 18 grader inomhus och trivs bra med det, andra tycker allt under 22 grader är kallt och ruggigt. Det är jättesvårt att räkna på driftskostnader i gamla hus eftersom man är så olika.

Jag tycker du skall gå runt i huset och börja kolla vad det är som drar el. Sitter det kanske något element någonstans i ett förråd eller garaget, som är påslaget? Infravärmare på altanen? Värmekabel i stuprören med fel på termostaten? Kanske någon felinställd termostat på elpatronen som gör att den går igång och småvärmer lite på nätterna?

Det kan vara väldigt mycket olika saker. Jag tycker inte att den uppgivna driftskostnaden och din förbrukning skiljer sig åt så mycket att det inte går att förklara.
 
Driftkostnad innehåller uppvärmning, VA, sopor, skatt(taxering), försäkring.
Så enligt mig så skall du även ta med skatten. För de flesta så blir det ju 6000kr till i driftkostnad.
Vet inte hur många mäklare jag har talat med som inte har en susning vad som ingår i driftkostnad. Många skriver tex bara ut uppvärmning.
Varit på en del visningar där de uppgivit driftkostnaden till 20-25Tkr för ett enplanshus på 150-170m2.
Dra ifrån taxering , VA, sopor, och försäkring så har du bara 4-8 Tkr kvar till uppvärmning.
Ring mäklaren och be att få se förre ägarens elförbrukning det senaste året. Går alldeles utmärkt att få det utskickat från elbolaget.
 
När vi köpte vårt hus stod det att driftkostnaden var 30' när jag en vecka efter inflyttning beställde första oljan som var en årsförbrukning kostade den 30' orkade inte gå vidare men hade troligtvis haft ett case där de nästan halverat den riktiga driftkostnaden i objektbeskrivningen.
 
Har man bott i en hyreslägenhet och flyttar till en egen villa kan det bli ett ganska bryskt uppvaknande när man upptäcker vad lätt det är att kronorna "rinner" iväg.
Man får kanske ändra beteende. Nu får man ensam stå för fiolerna. I en lägenhet är man med och delar på kostnaden och framför allt ingår det mesta i hyran. I vissa fall t.o.m elen. Vad du behöver göra är att fundera på om du s.a.s slösar. Kör du ut för mycke värme, får varmvattnet stå och rinna under lång tid, diskar du under rinnande kran etc. etc. Många bäckar små, sammantaget kan de bli ganska dyra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.