Nu har jag och pappa äntligen gjutit min garageplatta... Men dagen efter såg jag att det uppstått blåsor på ytan... Dessa går ju sönder och lämnar fula ärr.  :( Vet ni vad det beror på ? Det är inte hela världen, men lite tråkigt..  Vi har använt vibrator, men kanske inte tillräckligt? Vi efterslipade för hand med en (jag vet inte vad verktygen heter  ::) ) träplanka med handtag, och en "plåtbit" med handtag. Det vi funderar mest på är om vi började slipa för tidigt? Gränsfall sa pappa när vi började..
Bifogar bild:
 
  • 100_5978_2.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Normalt skurar man med en skurmaskin efter gjutning och vill man ha ännu finare yta
så stålslipar man ( samma maskin men med blad monterade istället).

Vad jag kan se på bilden är det skum på ytan, vilket innebär att du har en ganska mjuk yta.

Normat börjar man skura när betongen är så torr att när man går på den blir det bara små märken.

Använde ni brygga eller stavvibrator eller båda?

Bekriv gärna hur ni gick tillväga.

Hur stor är plattan ?

Har du vattnat plattan efter gjutningen?

Torrslipnining är en möjlighet att fixa till detta.


 
För den har väl inte frusit?
 
Plattan är på 6 x 8 m och vi använde stavvibrator som vi körde med efterhand betongkillen la ut betongen. Vi drog med en lång bräda mellan kantbalkarna och golvbrunnen för att få rätt lutning. Efter det vibrerade vi inget. men jag tror att betongen flöt ner lite mot golvbrunnen ändå, för den mesta lutningen hamnade 5 cm från golvbrunnen, men det det blev hyfsat bra ändå.. Plattan var inte utsatt för minusgrader dom första 2 dygnen, så under den tiden frös den då inte. Vi fick betongen kl. 09:00 och började slipa den på eftermiddan, vi fick lägga ut breda plankor att gå på, men även dom sjönk ner ca 5 mm när vi gick på dom och slipade. Vi jämnade först till det med en brädbit, och sen stålslipade vi direkt efter. Som du beskriver slipningen, så verkar det som att vi började för tidigt, vi hade lite bråttom för dom varnade för storm och spöregn den kvällen. Vi hade byggt upp med ett presenningtak, så det kom inget regn på den förrän dagen efter. Jag eftervattnade plattan ett par dagar, sen blev det minusgrader, så det blev bara isbana.. :) Fotot är taget dagen efter gjutningen innan frosten, men det har dock kommit lite regn på den då, men nåt skum tror jag inte att det blev på ytan någon gång. Jag tror helt enkelt att vi började slipa för tidigt, så det blev för vattnigt på ytan, för det är mest blåsor där vi började slipa, och nästan inga där vi slutade ett par timmar senare..
Lite tur att vi började slipa på den del av plattan (12 kvm) som ska bli tvättstuga, för där blir det klinkers så småningom och då gör det ju inget ::) Men dom blåsorna som blev i garagegolvet kan jag nog leva med.
 
Vad är alla små prickar på bilden?
 
Det ser ut som om det kommit regn på plattan eller ngn vattnat den innan den härdat, om det regnar på plattan, även efter man glättat av den, så kan man få prickar och om det regnar hårt blir det pyttesmnå gropar i den...

Nåja, det är ju bara en garageplatta...
 
Tack för era synpunkter!
Jag hade ju presenning över plattan när vi glättade, såg dock att det hade kommit några droppar genom presenningen, men dom putsade jag bort innan ytan härdat. Tror inte det hann komma regn direkt på plattan innan härdningen, att det blev så vattnig yta, beror nog på att vi slipade för tidigt
Presenningen blåste ner i den hårda vinden senare under natten nån gång, men jag såg inga spår efter den dagen efter, så jag tror det gick bra. Att vi inte använde maskiner när vi slipade berodde väl på att pappa fick avgöra tillvägagångssättet för det mesta, då han har varit med och gjutit ett par plattor förr. Med betoning på FÖRR :D. Nu har jag lagt ut fler bilder på gjutningen på våran domän, så här är lite länkar om nån är intresserad... ( min sambo är proffset på hemsidor i denna familjen, och hon har inte fixat nån sån åt bygget än, så därför blir det en massa länkar så länge :))

http://www.minzon.com/bygget/100_5829b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5912b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5916b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5920b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5938b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5945b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5959b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5973b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5974b.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5978.2.jpg
http://www.minzon.com/bygget/100_5980b.jpg

Nu har jag varit ut och skottat kanterna på plattan, ska nog passa på att mura upp ett lager med leca nu när det ska bli milt några dagar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.