Ja, som rubriken lyder, hur gör man bäst för att få bort ett skatbo i skorstenen? Är det bara sotaren som gör det eller är det något man kan göra själv?
 
Det kan man göra sälv om man är lite händig
Lyfft upp, stöt ner eller i västa fall får man ta ut ett par tegelstenar ur murstocken för att sedan mura tillbaka dem igen.
 
Jag använde ett tungt lod, en metall klump på 1 - 2 kg. Gick inte så bra. Då tog jag en trä list/planka, flera meter lång. Boet var några meter ner. Höll på bra länge innan det började hända något. Till slut började det komma loss lite grenar och sedan mer och mer. Pappa var nere i pannrummet och plockade ut. Blev nästan en hel säck.

Finns nog en risk att man trycker ihop det ännu mer så det blir ännu mera fast, som en hård propp. En ide är att försöka dra upp med en krok. Lång planka med en kraftig spik i ena änden, eller något i metall som når ner. Börja med att försöka ta lite åt gången, istället för allt samtidigt. Skorstenen/pipan brukar nog vara mindre längre ner. Vilket ökar risken för att det fastnar om man försöker trycka allt neråt samtidigt.
 
Jag och min svåger hjälpte grannen upp på taket med en rensmaskin för att rensa bort två skatbon.
Satte skovel på fjädern o körde igenom ett par ggr, så gick det med borste sen att få ut/ner allt.
 
Ett armeringsjärn är inte så dumt att börja med för att mjuka upp, det är ju inte bara kvistar i ett skatbo, har för mig att dom kan anlägga en ganska tjock lerkaka i botten på boet.
 
Killen som hjälpte oss hade enligt min fru en metallstång med kjedjesnuttar på som han körde i borrmaskinen nerifrån. Var uppenbarligen jäkligt effektivt eftersom kajboet släppte på nolltid.
 
Glöm inte att skjuta skatan...
 
Jag hade ett 2½ m långt fåglebo i ena pipan försökte med pinnar och spett inget hjälpte. Tog grovdammsugaren med extra rör på. Tog ett par timmar sen var det löst. Grannarna behövde inte titta på tv dessa timmar det räckte med mej på taket haha
 
Gaffe skrev:
Glöm inte att skjuta skatan...
Och sätt nät över skorstenen.

(Här i mina trakter är det inte skatorna som bygger i skorstenen, det är kajor.)
 
  • Gilla
Millimin
  • Laddar…
Skulle säga detsamma som spikers_corner näta skorstenen. Räcker att bara lägga över nedtyngt av tegelstenar. Kajor är det som bygger här också, kan förstöra en skorsten på nolltid.
 
Kajor är ena starka rackare - jag skulle inte nöja mig med nät! Vi satte en perforerad plåt överpiporna. Ibland hör man att fåglarna rycker som tusan i plåten, men ner i piporna kommer dom inte :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.