T
Delikat fråga, passar denna vidare på forumet. ???

Originalströmbrytare från 1930-talet för infällning i vägg, mycket gedigna i en metallram med bakellit-knappar som trycks rakt in och en yttre glasring som skyddar metallhuset, dessa är alla i utmärkt skick trots en ålder på över 70 år, finns för 1 resp 2 brytningar, avsedda för takarmatur. Vägguttagen i samma material och utförande utan skyddsjord.

Kan dessa byggas om/uppgraderas så att de blir godkända när elen dras om för modern standard med jordfelsbrytare.

Tilläggas att huset är K-märkt och brytarna kom från Bauhaus i Tyskland (har inte sett dessa förut), därför
är moderna "substitut" helt uteslutna i detta fall.

 
Brytarna är det nog inga problem med, värre med vägguttagen!
Om det är K-märkt så borde det gå att ansluta uttagen via en fulltranformator + att man inför jordfelsövervakning, men det är ju inte helt sanktionerat i föreskrifterna.
Det bästa är att prata med el-säkerhetsverket och se vad dom har för syn på det hela.
Fördelen med det är att om du gör avsteg från föreskrifterna så har du ditt på det torra ändå om det skulle hända något i framtiden.
 
T
Jag funderade på att göra följande:

Väggbrytare, -borra och sätta in skruv i metallramen för skyddsjord.

Vägguttag, ta bort "innandömmet" bakom fronten i bakellit och ersätta detta med modernt system samt fräsa upp 2 slitsar där jordpiggarna ska komma ut samt jorda originalramen i metall.

Kvailtetsmässigt är ändå detta gamla system långt före dagens plast, det är inte ens sotbeläggning på "tungorna" trots 70-års drift, så det är värt lite extra möda tycker jag.
 
T
Så här sa elsäkerhetsverket :
Dra om kabel i befintliga "pansarrör"- inga problem.
Behålla gamla väggströmbrytare vid omdragning-inga problem- även vid jordning i bef rum där detta finns.
Vid "kronkopplare" (2 vägs) godkänns "sockerbit" vid takanslutningen om skyddsjord ska används ( då dagens jordkontakter inte klarar 2 vägs typ kristallkronor-dessa kontakter finns inte på marknaden)

Gamla ojordade eluttag får användas vid omdragning till ojordat, men naturligtvis INTE om jordning införs, att bygga om gamla till jord ytterst tveksamt, där får man återkomma, alltså bättre att flytta gamla uttag till rum som inte behöver jordning.

Viktigt är däremot att om något uttag är jordat i ett rum måste ALL el i detta rum vara skyddsjordat, man får alltså inte mixa ojordat med jordade i samma rum.

Sen tycker nämnda verk att jordning i vanliga rum inte behövs vid renovering-utan bara i kök, våtutrymme, garage m.m, då dagens el ändå redan är dubbelisolerad.

Stötestenen är de som sätter in datorer i vardagsrum och börjar mixa med jorduttag för att garantin för datan ska gälla, där man då bryter mot elsäkerheten genom att mixa i samma rum.


 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.