Jag skall sänka mitt gipstak för att få olats med vp-rör och burkar. Det är ca 20kvm. Jag sänker det endast 2,5cm och använder mig av sekundärreglar (plåtreglar) som jag skruvar direkt genom det gamla gipset och upp i reglarna. Där spottarna skall sitta använder jag mig av burkar och öppnar upp det gamla taket endast där jag skall ha burkarna.
Jag skall ha ett nytt helt plant gipstak.

Vilken storlek på gipset skall jag ha, ju större jag har ju mindre blir det väl att spackla. men jag funderar på 13mm 90x240, vad tror ni om det? Kan jag använda vanligt vägggips från byggmax eller har ni något annat alternativ?

Kan man ha cc60 eller måste man ha cc30?

Vilket håll skall jag fästa skivorna mot reglarna?

Hur skall jag spackla "gliporna" för bästa resultat?

Har ni några andra tips om att sänka tak och vad jag skall tänka på mottager jag gärna det!!!!

Tack på förhand
 
Redigerat:
Om du skall ha 90 breda skivor bör du väl ha cc45. Gips rör sig inte i sig själv men reglar vare sig de är av plåt eller trä kan röra sig.

Om du använder plåtreglar så vetekatten om det inte vore möjligt att ge skruvarna möjlighet att röra sig i regeln och "steloperera" gispet ordentligt med limmade remsor i skarvarna som sedan spacklas. Spackla med rejält bred spackel så kan du nästan undvika slipning.

Använd skivor som är försänkta vid kanterna. Tror att det numera finns skivor med försänkning även vid kortändarna.

Lycka till!
 
CC 30 ska det vara i tak för att skivorna inte ska bukta enligt tidigare trådar här på forumet. 240X90 är inget problem i övrigt, jag körde 250X120 när jag gjorde taket i boden. En skivlyft underlättar nått helt otroligt så hyr en sådann :)
 
LUDDET skrev:
Om du skall ha 90 breda skivor bör du väl ha cc45.
Beror inte det på vilket håll man skall sätta dem? Om man sätter dem tvärs emot vad reglarna går så borde det väl gå med cc60 eller cc30 eftersom gipset är 240 långt eller är jag helt ute och cycklar :)

Vet du var man kan få tag i sådana gipsskivor som är försänkta vid kanterna?
Bor i Göteborg

mats_o
Det känns bästa att ta de så stora som möjligt för att få det så slätt som möjligt, vet du om det finns så stora med försänkta kanter?
Jag har en stor köksö i mitten så det blir tyvärr lite svårt med liften, men det kan gå ändå, skall kolla lite på det. Vet du var det finns att hyra och vad det kostar? Bor i Göteborg

Menar du att det är andra här på forumet som gjort det med cc60 där taket har blivit vågigt?

Tack på förhand
 
Min uppfattning är att man måste först placera reglar som ger möjlighet att fixera långsidorna, alltså en regel på var 90-ionde cm. Nästa fråga är: Kan man ha 90 cm oreglat? Svar nej om du vill ha ett slätt tak. Blir alltså 45 cm.

Kortsidorna måste naturligtvis fästas vid reglar på vart 240 cm avstånd med en kortling mellan ytter- och mittreglarna. Det upplägget bör medföra färre reglar, färre skruvar och därmed färre spacklingspunkter.

Det helt övervägande problemet är dock: Hur undvika att skarvarna spricker?

cc 60 är ett sarndaratmått som som stämmer bra med normalmåttet på gipssskivor 60 x 120 cm.

Skivlyft är ett måste det håller jag med om.
 
De vanliga uthyrningsfirmorna har lyftar, cramo ramirent osv. Kommer inte ihåg hur det var med försänkningar på mina på kortsidorna. Kan ju vara så att jag bara skar ur lite spacklade och målade
 
Jag har satt gipsskivor i kökstaket, ca 4x6 m. Satte reglar cc40 och sedan 13mm gips 90x240 cm "på tvären" med förskjutna skarvar (dvs endast kortkanterna hade stöd, helt enligt Norgips instruktioner). Fick inte tag på några skivor med försänkta kortkanter så det fixade jag med en planslip. Pappersremsa + spackel i skarvarna.

Har suttit i drygt ett år nu, inga tendenser till buktningar eller sprickor. Största problemet var att få skarvarna helt släta, det är ett h-e i tak med allt släpljus man får från taklamporna. Skivlyft rekommenderas om det är många skivor som ska upp.
 
Det gäller att få ordentligt dup i skarvarna vilket betyder att när man drar spackelspaden över skarven får det aboslut inte kännas något som sticker ut. Jag brukar dessutom se till att bladet på spackelspaden inte får möjlighet att i "slutdraget " sjunka in i skarven utan jag rätar upp den nästan till vertikalt läge.
 
Tackar för svar!
Men jag blir lite kluven. Skall jag montera gipsskivorna längsgående (alltså den långa sidan på skivan fästes hela vägen i en regel) eller tvärsgående (då endast kortsidorna går längs en regel)????

För och nackdelar?
 
Kolla på
http://www.norgips.se/montage/innertak

Tittar man i pdf:en står bl a
"Skivorna monteras i 1, 2 eller flera lag. Vid gipsskivor i 1 lag skall tvärmontage om möjligt alltid användas."
 
Som jag lärt mig skall man i tak regla cc 30 (glespanel). Du sätter skivan i samma riktning som reglarna. I kortändrana kan du med fördel lägga en liten träkloss mellan varje regel (och bara skruva fast den från båda skivorna, behöver inte fästas i taket).

Fasa kortändarna lite med mattkniv så att du får ett V att spackla i. Sen är det bara förstärka skarvarna med väv eller pappremsa och spackla. Vissa sätter väv i hela taket för att vara säkra på att de inte får några sprickor...

Vilken storlek på gips du använder spelar ingen roll, men större skivor ger ju mindre spackling. Samtidigt tyngre och jobbigare..
 
Jag sänkte ca 15 cm med plåtreglar, och såg till att sätta "hattprofilerna" så att alla skarvar hamnade över en sådan, på så vis blev det stabilt. Jag satte dem alltså enligt de instruktioner jag fick så att kortsidorna är skruvade i en hattprofil, medan långsidorna bara är skruvade ca var 30:e cm (hade alltså cc30 mellan hattprofilerna). Det blev stabilt och bra, efter 15 månader ser det fortfarande ut som det gjorde från början...
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.