Hej!

Vi bygger ut och förlänger ett befintligt 30-tals hus med brutet tak. De gamla takstolarna är av 120*70 virke med en hanbjälke som sitter ca 70cm från toppen. Dessa har ingen ytterligare förstärkning eller stöd och har klarat de senaste 80 åren bra. Dock kan det vara så att den längsgående innerväggen som förvisso bara satt med några 5-tums spik mot brottet, men var av ganska kraftigt snitt och stod på bjälklaget, kan ha hjälpt till att bära upp takstolen i brottet. Därför är det svårt att lita på den efarenheten att dessa takstolarna klarat sig utan stöd.

De nya takstolarna blir i 220*45 K24 virke + en 45*45 spikad ovanpå och uppbyggda på samma sätt.Och om möjligt, så slipper vi gärna fälla in en balk i nock eller i brott som stöd. De gamla takstolarna kommer att byggas på med 145 reglar ovanpå de gamla.

Spännvidden mellan väggarna är bara 4,70m och höjd till nock är ca 3,10m. Höjden till bråttet är ca 1,50m.

Jag söker någon som har erfarenheter av liknande takstolar som inte har något ytterligare stöd.
 
Redigerat:
Hej,
"den längsgående innerväggen som förvisso bara satt med några 5-tums spik mot brottet" - det låter som att du pratar om väggen som avskiljer kattvinden från boytan. Den brukar vara byggd mot stödbenen, som är en integrerad del av själva takstolen!
Stödbenen kan sitta antingen direkt under "brottet" eller längre ut, mot den branta delen av överramen. Jag skulle tro att det senare är det vanligaste. Stödben kan dock saknas på någon sida av en del takstolar, t ex vid trapphus.
Vårt hus som är från 20-talet har stödben. Tillbyggnaden från 1981 har mansardtak utan stödben men har i stället limträbalk i nocken och båda "brotten".
En bild på en takstol för mansardtak utan stödben finns här: http://www.sepa.fi/SV/takstolar/mansardtakstol/mansardkonstruktion.html - men det är som du ser en mer komplicerad konstruktion.
 
Ja det stämmer, det är en sådan vägg. Dock stod den inte mot några stödben eftersom sådana inte finns som sagt. Utan det var ett löst plank på 1,5*4 meter som var uppställt mot insida av takpanel i brottet.

Så här ser det ut men utan innerväggen och så hoppas vi kunna bygga de nya takstolarna.

127024-takstol.jpg
 
Kompletterar tråden med svar från konstruktören för info till er i en liknande situation som oss.

Takstolarna är helt självbärande tilllverkade av 220*45 K24, även utan hanbjälke. Det gäller även till min förvåning de större takstolarna med 7,5m bas invändigt.

Vi fick även en lösning på hur vi skall bära upp de fyra ränndalarna och de takstolar som vilar på ränndalarna. De ligger på ett 3-delat limträ som går mellan de första hela takstolarna och vilar på en bärande innervägg som i sin tur står på järnbalkarna vi har för att hålla upp bjälklaget. Limträ och innervägg är röda på bilden.

Kan förövrigt starkt rekommendera att rita upp både nybyggnation och utbyggnad/renovering i Google sketchup. Har tagit många timmar, men sparat ännu fler vid kontakt med konstruktör och utprovning av konstruktionslösningar.

29632hus.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.