Hej forum, jag har börjat en ganska omfattande renovering 2 olika typer av fönster. Det första "enkla" projektet är 4 st 2 delade fönster. 1 glas per fönsterram som med gångärn är samanfogade som man kan dela då man önskar tvätta dom tex, (det kanske blev lite övertydligt) Renoveringen är total, glasen är uttagna och jag gör karmen 99% trären. Vid mindre trä skador där man inte behöver bytta ut delar av ramen (några fönster dels ramar måste jag nytillverka) Men när skadona är mindre (delar av ramen är rötskadade) kan man laga med typ Plastic pading då? Mindre träsprickor åtgärdas med fönsterkit och som jag har läst till mig över nätet.
Har även läst till mig att vara försiktig med slippningen (jag tror jag är det förstås) då det äter på karmen en del men det borde väl tas upp av nya tätningslister?
Kommer att annvända Alcos Genuin fönsterfärg skall jag köra oljan och grundfärgen innan jag sätter tillbaka rutorna eller tvärt om, kanske en annan olja bara där glasen och kitet skall vara och alcro systemet efter?

Det lite mer "svåra" projektet är husets enkelglas fönster med tillhörande sommarglas på insidan. Fönstern är med mittkarm så det blir 2 *3 rutor då det är spröjsat sommarglasen om det nu hetter så sitter med några små tagar och tumskruvar från insidan även desa är förstås spröjsade. Detta projektet kommer efter dom enkla är klara. Lite svårare slipnings befarande då det är mer profil på dessa. Här kanske man skall gå på en infraröd speedheater?
Skall göra klart dom enklare fönstren först då det blir lite erfarenhet innan jag gå på dessa med spröjs.
På murstocken står det 1928 och jag är ganskar säker att mina fönster är orginal allstå 80 år, och går dom att renovera som jag tror så får man väl säga att kvalliten är ok.

Mvh Hans som "bara" har ca 30 fönsterbågar och runt 100 rutor framför mig........
 
Plastic Padding har en utmärkt produkt för detta ändamål som heter Plastiskt Trä.
Grunda först innan du kittar. Annars drar träet till sig oljan i kittet.
 
Det var ett snabbt svar, inköpslistan är kompletterad.
Bugar och bockar Mvh Hans O
 
Vad gäller ett så här omfattande projekt och så gamla fönster, så skulle jag hellre satsa på riktig linoljefärgsmålning. Lättare att bättringsmåla i framtiden eftersom den inte flagnar som konventionell fönsterfärg utan vittrar sönder.

Det är lätt hänt att man skrapar sönder profilerna med de vanliga färgskraporna. Fönsterhantverkare använder sig av speciella skrapor som är skonsamma mot profilerna. Speadheater vet jag inte om du behöver. Har du redan glasen ute? I så fall går det bra att jobba med en enkel varmluftspistol, tycker jag. Men med tanke på att du har ganska många fönster att göra vid så är speedheater kanske en investering som lönar sig.....

Det är just när man ska lossa gammalt kitt som infraröd värmare är bra. Glasen spricker lätt om man använder värmepistol.
 
Hej Somartorparn, har ännu ej gått på dom äldre och krångligare fönstren till huset. Dom 4 fönstren av lite enklare modell är nu färdig slipade och kommer att oljas och grund målas till helgen. Där hinner jag inte att ändra några planer utan det blir Alcro systemet där. Dock så tar till mig tipset om linoljefärg och skall kolla upp det noga innan det är dags. Alcro systemet kör ju grundoljan grundfärg våt i våt så att säga, som känns som ett "tufft" system på utsatta ställen. Undrar lite hur "grundningen" under linoljefärgen är upplagd, om det nu skall vara grundfärg där under förstås.
Måste nog goggla lite på detta. Mvh Hans O
 
imported_hans skrev:
Hej Somartorparn, har ännu ej gått på dom äldre och krångligare fönstren till huset. Dom 4 fönstren av lite enklare modell är nu färdig slipade och kommer att oljas och grund målas till helgen. Där hinner jag inte att ändra några planer utan det blir Alcro systemet där. Dock så tar till mig tipset om linoljefärg och skall kolla upp det noga innan det är dags. Alcro systemet kör ju grundoljan grundfärg våt i våt så att säga, som känns som ett "tufft" system på utsatta ställen. Undrar lite hur "grundningen" under linoljefärgen är upplagd, om det nu skall vara grundfärg där under förstås.
Måste nog goggla lite på detta. Mvh Hans O
Vad gäller grundning så har dom olika linoljefärgstillverkarna olika rekommendationer. Jag brukar följa respektive tillverkares anvisningar eftersom jag antar att det passar just till deras färg. (Sist använde jag Ottossons färg o där rekommenderas att oljan torkar i minst en vecka innan man går på med grundfärg.)

Principen är att det först oljas (vissa rekommenderar kallpressad linolja, andra kinaolja) sedan grundmålas (vissa kör med utspädd färdigmålningsfärg, andra säljer speciell grundfärg) sedan två strykningar med färdigmålningsfärgen (vissa rekommenderar förtunning i mellanstrykningen, andra kör oförtunnat). Skillnaden mot att måla med konventionell färg är att det behövs längre torktid mellan strykningarna, samt att man måste arbeta ut färgen mera. Varje färgskikt ska vara väldigt tunnt, vilket betyder att man måste jobba mer med penseln. Man behöver ha en bra pensel av naturborst som är styv.

Vilken linoljefärg som är bäst vet jag inte, utan jag skulle ta det fabrikat som finns att köpa i närheten och tillhandahåller den kulör man vill ha.

Kolla Folksams färgtest. Några linoljefärger fick dåligt betyg för att dom möglade, så dom vill man gärna undvika!

Hittade en artikel om skiftande kvalitet på linoljefärg:
http://www.byggnadsvard.se/index.ph...krav-pa-linoljefaerg&catid=40:faerg&Itemid=64

Min magkänsla säger mig att undvika de stora färgfabrikernas linoljefärg och satsa på någon av de tillverkare som specialiserat sig på linoljefärg.

Om du har fler frågor så får du säkert många jättebra svar inne på byggnadsvårdsforumet.

Lycka till!
 
Redigerat:
Undrar lite hur man hanterar gångjärn och andra atrialjer som föjer med fönstret. Igår grundmålade jag mina 4*2 fönster ramar dom var då strippade till 99,9%. I dag skruvade jag fast gångjärn och snäppningen som låser dom 2 ramarna till varandra. Dessa detaljer slippade jag bort all gammal färg på, innan monteringen. Gick över detaljerna med grundfärgen som jag annvänt till fönstren!! (den är ju till trä igentligen). Dessa detaljer är som jag tror galvade så dom tål lite vatten mao. Dock undrar jag lite vad som brukas göra med dessa detaljer, en grund färg för järn? kanske spray grundat dom innan montering? Vad är den vanliga åtgärden här?
Då det gäller dom äldre fönstren till huset så är väl dessa av obehandlat järn så om man är super seriös bläster och spraygrund eller ståltrisa på en borrmaskin och grunfägr efter det. Eller ska man köpa nytt med äldre utseende då dom gamla säkert är lite slitna efter 80 års åldrande?

lördags undringar, i morgon blir det fönster i läggning:) mvh Hans O

(Tack för ditt inlägg sommartorpan. Den långa torktiden för linoljefärgen är en stor nackdel som jag ser det just nu.)
 
Den långa torktiden på linoljefärg hanterar man om man har möjlighet att köra lite löpande band princip, dvs jobba på flera fönster samtidigt.

Fördelen med de långa torktiderna är att färgen och oljan tränger in i trät på ett sätt som inte är möjligt med modernare färger. Modernare färger lägger sig ovanpå trät. Det betyder att blir det sprickor och fukt tränger in så blir träet lättare rötskadat eftersom det inte innehåller lika mycket olja.

Man brukar avråda från att blästra o slipa gamla fönster. Det går hårt åt träet. det är inte livsviktigt att varenda gnutta färg går bort. Skrapning med värmepistol eller infravärmare är vad som rekommenderas.

Att kasta och beställa nytt,..... då biter man sig i tummen. Dels har du lika mycket jobb med att måla det nya fönstret, dels har du gjort av med en massa pengar, dels får du ett fönster som inte har samma virkeskvalitet som de gamla fönstrena och inte heller lika vackra fönsterrutor. Jag ska leta efter en länk som förklarar detta.

http://www.lansmuseum.a.se/byggnadsvard/bygg4.cfm?in_idnr=97
http://www.hallahus.se/stilhistoria/fonster_renovering.htm
http://www.stenbackas.se/why.aspx

Frågor o svar om linoljefärg:
http://www.windowcraft.se/sv/mytfakta.php

Vad gäller beslagen, så vet jag inte om man använder någon speciell metallfärg. Hade dom varit rostiga eller ogalvade hade jag sagt grunda med järnmönja. Hade du målat med linoljefärg så hade det varit samma färg till trä som till metall.
 
Redigerat:
Om man lägger blöta handdukar på fönsterglaset så spricker de inte när man använder värmepistol.
 
Hej, Att få ut glasen ur ramarna är inte något problem tror jag allt är väldigt slitet se länken o bilden där. Annars så blir det en infra värmare och skarpor som gäller på dom äldre fönstren. Har även annvändt dremel eller bosch såg (som jag har lite svårt med namnet på men den har ett tårtbitformat blad och går fram och tillbaka). Den fungerade ganska bra att ta bort det kittet som är fortfarande hårt. Just nu försöker jag "lära" mig att kitta föntrer (det gäller dom nyare fönstren utan spröjs) Köpte några patroner tror att tillvekaren hette Termo någonting, väldigt kladigt får jag medge, så första fönstret blev ingen hit direkt. Skall testa "vanligt " kit nu och jag hoppas att jag kan hantera det lite bättre.

"Sorry" sommartorpar men det med "blästring och köpa nytt" bara avsåg gångjärnen inte själva fönstret, lovar att inte slänga dom då dom passar väldigt fint till huset

http://web.telia.com/~u50505304/Blandat/Fonster0458web.JPG

Som alla ser på bilde länket så är dom i behov av lite färg.....

Mvh Hans O

Ps fick inte till bildvisning i inlägget måste plugga på, det också:)
 
Tremco 3-2-1 har vi använt en del, och jag tycker den är riktigt bra. Den är väl siliconbaserad så nån old-school, byggnadsvård är det väl inte att tala om, men resultatet blir, tvärtom mot gamla metoder, väldigt bra.
 
imported_hans skrev:
Hej, Att få ut glasen ur ramarna är inte något problem tror jag allt är väldigt slitet se länken o bilden där. Annars så blir det en infra värmare och skarpor som gäller på dom äldre fönstren. Har även annvändt dremel eller bosch såg (som jag har lite svårt med namnet på men den har ett tårtbitformat blad och går fram och tillbaka). Den fungerade ganska bra att ta bort det kittet som är fortfarande hårt. Just nu försöker jag "lära" mig att kitta föntrer (det gäller dom nyare fönstren utan spröjs) Köpte några patroner tror att tillvekaren hette Termo någonting, väldigt kladigt får jag medge, så första fönstret blev ingen hit direkt. Skall testa "vanligt " kit nu och jag hoppas att jag kan hantera det lite bättre.

"Sorry" sommartorpar men det med "blästring och köpa nytt" bara avsåg gångjärnen inte själva fönstret, lovar att inte slänga dom då dom passar väldigt fint till huset

[länk]

Som alla ser på bilde länket så är dom i behov av lite färg.....

Mvh Hans O

Ps fick inte till bildvisning i inlägget måste plugga på, det också:)
OK, då oroade jag mig i onödan ;)
stålborstning tycker jag funkar bra för att ta bort rost. Är det gamla beslag till gamla fönster så är det synd att slänga om dom inte är väldigt dåliga. Det går visserligen att köpa gamla beslag numera, men det är inte gratis......

Vad gäller kitt, så brukar proffsen gilla de där tuberna, men för en amatör är kitt på burk enklare eftersom man kan misslyckas och börja om hur många gånger som helst tills man fått in snitsen. Riktigt bra kitt ska du kunna knåda i handen. Tyvärr kan man ibland råka på burkar som är lite för färska och därmed lite för lösa. Att ställa burken kallt kan hjälpa, liksom att vända upp o ner på hela innehållet och knåda igenom så att det lösa partiet högst upp blandar sig med det fastare längre ner (Det gamla målarknepet mot för tunnt kitt är att blanda i mera krita, men sånt har man ju inte alltid hemma :rolleyes:)

Jag är en anhängare av linoljekitt, andra påstår att moderna oljekitter håller längre. Hur som helst skulle jag undvika kitt med silikon i eftersom det kan bli problem med att måla över.

PS, Vilket härligt gammalt fönster!
Notera dom smala dimensionerna på trävirket och jämför med nyproducerade fönster. Mittstolpen är så smal så att den syns knappt! Observera att hörnbeslagen är en svag punkt. Dom kan ofta vara genomrostade, men nya finns att köpa. Rostskyddsmåla med mönja fram o bak o fyll med kitt på baksidan. Träet ska vara målat innan du sätter dit dom, och sedan målas ovanpå för att täta glipan mellan beslag och trä.
 
Redigerat:
P
Ett par råd på vägen;
undvik silikonbaserat kitt! Det ser ju snyggt ut men är svårt att måla över (blir oftast inte bra) och dessutom har silikonfogen en benägenhet att släppa från träet med tiden, detta finns det många orsaker till men det går jag inte in på här. Det som händer är då att man får ett ställe där träet kan suga in vatten och släpper inte ut vattnet som får ligga och gotta in sig i träet, men det ser ju fint och fräscht om man bara tittar på fogen. Silikonfog och derivat av dessa är kanon när man toppar av glas mot metall, men inte mot trä, utom i undantagsfall.

Vidare skulle jag undvika plastic padding för spackling av trä på utsidan, det blir hårt och hindrar inte vidare sprickor. Dessutom så släpper även det med tiden från träet runtomkring just för att det är hårt och inte elastiskt. Det är inte heller godkänt (ur professionell synpunkt) av samma anledning.

Om man inte vill sulla med linoljekitt (jag har inget emot det) så kan man använda någon av de nya övermålningsbara kitt/fogmassorna. Sprickor i träet kan man laga upp med detta och sedan målar man över det. Kittfogen är elastisk och följer träets rörelser bättre än ett hårt spackel. Större skador lagar man i med nytt trä och limmar med rätt lim, ex. Limus Cosmocoll D4-klassat vitlim.

Hållbarheten sägs vara god med de nya kittmassorna, ex LAseal men det får ju tiden utvisa. Att de är övermålningsbara borgar ju för att man kan skydda dem med färgen, precis som med traditionellt kitt.

Använd inte stålspackel om du kör kittmassa på tub, det blir bara kladd. Tryck ut fogen runt om med sprutan, duscha på med sprayflaska med blandning av vatten och diskmedel lite lätt och stryk av fogen med en fogläpp av silikon som du torkar av regelbundet. Hörnen smiter du av med ett litet knyck. Sedan kan du jämna av där det behövs med ett blött finger doppat i diskmedel/vatten.

Glöm inte toppförsegla baksidan av fönster, dvs mot insidan till, med lämplig fog.

Jag får ofta renovera om fuskrenoverade fönster där man inte gjort enligt anvisning eller kört fel spackel/kitt och spikat och skruvat lite här och var efter godtycke.

Plastic padding är ett gissel och en dålig genväg till ett med tiden mindre lyckat resultat. Visst har det sina förtjänster, men inte i fönsterrenoveringssammanhang.
 
Redigerat av moderator:
Jag tror iaf att Tremco 3-2-1 är siliconbaserat. Glasmästaren rekommenderade det till mig, men han kan väl ha fel han med.
 
Tacka för både ny och gamal info som jag får här, renoveringen handlar fom nu om 3 olika typer av fönster. Dom "enkla" som jag kallar dom som nu är kittade tillhör en byggbarackvagn från 1968. Dessa är kittade nu med "patron" kit som enligt tillverkarna skall målas över. Torktider på 1-2 veckor så jag tog tag i nästa typ av fönster som är monterat i huset 1944. Har ej gått på husfönstren från 1928 ännu då jag skall köpa in en infravärmare för färg borttagning först. Välkommen att kolla in lite bilder på http://web.telia.com/~u50505304/Fonster/fonstersida.html

Mvh Hans O
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.