Hej.
Mathias.., Hur menar du?
På vilket sätt är Tryghetsvakten väldigt lik VentoVind?
Berätta vilken "Trygghetsvakt" och hur den fungerar. Blåser (ventilerar) trygghetsvakten in enbart torrare luft utifrån än den som finns inne på vinden?
Intressant att ev. få fler alt. att fundera över.
Solen lyser därute.
Lappen
 
DALASOL skrev:
Hej.
Mathias.., Hur menar du?
På vilket sätt är Tryghetsvakten väldigt lik VentoVind?
Berätta vilken "Trygghetsvakt" och hur den fungerar. Blåser (ventilerar) trygghetsvakten in enbart torrare luft utifrån än den som finns inne på vinden?
Intressant att ev. få fler alt. att fundera över.
Solen lyser därute.
Lappen
Ja exakt så. Kolla på TV's produkt Trygghetsvakten Vind så ser du vad jag menar. Reglerad ventilation + värmekabel när det inte går att ventilera men ändå är för fuktigt. Ventovind kör väl bara med reglerad ventilation om jag inte minns fel.
 
Vore det inte lyckat med en SolarVenti här? Den har ju fördelen att fläkten bara går när det är varmare i solfångaren än utomhusluften? Varm och torr luft, precis vad man vill ha på vinden. Detta förutsatt att man har sol mot sin gavel, eller kan placera solcellen så att det blir rätt...
 
pellesnurr skrev:
Vore det inte lyckat med en SolarVenti här? Den har ju fördelen att fläkten bara går när det är varmare i solfångaren än utomhusluften? Varm och torr luft, precis vad man vill ha på vinden. Detta förutsatt att man har sol mot sin gavel, eller kan placera solcellen så att det blir rätt...
Om man inte mäter absoluta fuktigheten (rf + temp) inne OCH ute och sedan ventilerar baserat på det, hur ska man då få det att funka optimalt?
 
Rätta mig om jag har fel nu någon...

Jag har självdrag i mitt hus och då får man övertryck på övervåningen medan undervåningen har undertryck. Övertryck är inte bra då luften vill tryckas upp på vinden och ut i väggar. I mitt fall är ventilationen undermålig och jag funderar på ett utsug vilket är bra då man får undertryck däruppe. Nackdelen är högre värmekostnader så därför funderar jag på en värmeväxlare =dyyyyrt... Men man kan bygga en själv och jag funderar på ett 10cm ventilationsrör om ca 2-3 meter med ett knippe korrugerade slangar invändigt (finns som eltillbehör). Den varma använda luftern ventileras ut genom det stora röret medan frisk dras in i slangpaketet, den korrugerade ytan ger turbulens i slangen och förbättrar utbytet. (man vill inte ha kalluften ytterst då man kan få droppande kondens på ventilationsröret).
Det hela har en ruggigt bra verkningsgrad (bättre än starvent eller vad den nu heter), man får bara se till att ha en bra fläkt då det blir stora motstånd, sätter man den som utblås så kommer frisk luft att sträva in i huset genom undertryck vilket vi väl vill ha. Här är en länk till ett sådant bygge i industriformat...
http://www.keeptheheat.com/

I övrigt vad det gäller solarventi så tror jag på iden. Jag har kollat den också och tänkte bygga en liknande själv (lätt gjort för 500-1000 spänn). Den drar in kall uteluft (kall luft binder mindre fukt) och värmer den innan den blåser in den i källaren/vinden eller vart man nu vill. Följdaktligten bör man få lägre fukthalt inne. Men luften på en vind värms ju genom taket när solen ligger på och drar åt sig mer fukt från spån eller vad där nu är, denna fuktiga luft trycks då ut och ersätts med solaventis. Enda nackdelen är övertryck och att man kan trycka in fukt i väggar/tak men det kan ju ordnas genom att fläkten till solarventis flyttar till andra änden av vinden och får fungera sugande istället...

som sagt rätta mig om jag har fel och vill någon ha så kan jag förklara hur en hemmbyggd solaventi kan tillverkas...//Matz
 
Hej.
Matzen..., läser dina tankar och blir intresserad. Värmeväxlaren var intressant.
Men, jag funderar på ditt resonemang om Solarventi.
Funderar på om man inte kunde sätta enbart en fäkt som suger ut när solen lyser på solpanelen. Men inte annars? Ingen solarventi alltså.
Blir vinsten stor av att ha förvärmd luft in, via solarventin?
I mitt fall har huset plåttak och det blir varmt på vinden då solen lyser = vindsluften tar år sig fukt från spånet. Suger jag ut vindsluften så borde "torrare" luft komma in genom tillufts kanal! Eller?
Kanske du vill utveckla betydelsen av varmluften från solarventin. Jag är inte särskilt kunnig innom detta område men tar mig ändå friheten att fråga.
Vänligen
Lappen
 
Jag hade i för sig tänkt ha min luftsolvärmare i källaren då jag inte har fuktproblem på vinden, har det inte i källaren heller utan tänkte mer på ekonomi och klimatet.

Faran är att få för mycket undertryck på vinden så man suger upp fuktig luft från våningsplanet, övertryck gör tvärtom så man riskerar trycka ner fuktig luft (om man har fukt på vinden) -till våningsplanet. En vind är ju också tämligen väl ventilerad så frågan är om trycket lätt ändras över huvud taget? Det överlåter jag till experter att utala sig om... Men med en luftsolvärmare kan man vara rätt säker på att den levererar mindre fukt än man har i uteluften, därför tror jag inte man enbart ska ha en sugande fläkt som går igång när solen skiner. Solen kan också skina i regn vilket inte vore bra. (men även då levererar en panel mindre fukt än den suger).

Med hänsyn till ovanstående (+ lite eftertanke) får jag nog dementera mitt förslag att ha en sugande fläkt på andra sidan vinden, på grund av att man ju då drar in fukt från alla övriga ventiler i vinden och inte som avsett från solvärmepanelen. Ska man ha en sådan måste man låta den trycka in luften själv. Man kan inte heller låta den både suga och blåsa in luft på vinden eftersom den då förmodligen endast kommer att öka värmen och fuktmättnadsgraden i vindsluften, vilken sedan kyls och kondenserar på ett kallare yttertak.

Ska man bara ha en fläkt så får man nog styra den med temp och fukt sensorer som nämnts ovan. Teoretiskt borde det väl i så fall kunna fås att fungera...
 
Hej igen...Matzen.
Försöker följa ditt resonemang...men..??
Hur menar du? Jag citerar dig <med en luftsolvärmare kan man vara rätt säker på att den levererar mindre fukt än man har i uteluften> slut citat.
Hur då? Menar du att värmehöjningen av luften som sker i luftsolvärmaren skulle
avfukta luften? Förklara!
Lappen.
 
Jag har tänt 3 stycken 60 watts lampor på vinden 10 timmar om dygnet mellan juli tom november ( då vi har som störst luftfuktighet ) och därmed höjt värmen några grader. Luftfuktigheten sänktes då till en nivå där fuktigheten inte är skadlig. Har köpt en trådlös luftfuktighetsmätare som jag övervakar vinden med. Enkelt och lätt.
//
 
Hej,

Låter ju som en gammal klassisk och smart lösning - har tidigare använt samma i vår båt när jag en period var osäker på om det skulle kunna bli en köldknäpp värre än vad jag hade glykolblandning för i vår båtmotor - men man undrar ju över hur brandsäkert detta är för dom lamporna/timer vill man ju helst "glömma" och att dom sitter där och sköter sig själv...

Hur stor påverkan hade dessa lampor och vad har du för storlek på vinden?

Vänligen

TMC
 
Hej alla Ni glada.
-Fler och fler påstår att värme i sig avfuktar luften!???
Nu senast detta med glödlamporna på vinden. Hur kan detta fungera?
Betyder det att min vind skulle avfukta sig själv, på sommaren, efterssom det blir hur hett som helt under mitt plåttak på sommare!? Vill någon förklara vad Ni menar lite mer ingående, åt en novis som mig!
-Funderar på en annan lösning.....Om jag tar upp ett hål i en överbliven skortstenspipa strax under taknocken samt ordnar med en tilluftskanal vid takfoten.
Skulle det bli självventilation/avfuktning under mitt varma plåttak på sommaren?
-Min andra fundering har jag framfört förr .......men jag funderar fortfarande om inte en liten solpanel som driver en 12 voltfläkt uppe på skorstenen från min upptagna skorstenskanal, skulle avfukta min vind. Fläkten skulle enbart vara i drift då solen lyser. Alltså inte när det regnar. Borde vara bättre än ständigt ventilera.
Min vind är från 1945 och har ingen särskild ventilation idag.

Tycker många här har intressanta saker att förmedla och det driver igång mina tankar på lösningar åt mig själv.

Vänligen
Lappen
 
DALASOL skrev:
Hej igen...Matzen.
Försöker följa ditt resonemang...men..??
Hur menar du? Jag citerar dig <med en luftsolvärmare kan man vara rätt säker på att den levererar mindre fukt än man har i uteluften> slut citat.
Hur då? Menar du att värmehöjningen av luften som sker i luftsolvärmaren skulle
avfukta luften? Förklara!
Lappen.
Nej det är fel av mig, jag uttryckte mig fel... Jag menade att den mestadels levererar torrare luft än inneluften. Är det fuktigt på vinden så kan man tänka sig att trä och spån är mättade också, detta avsätts till den varmare luften och ventileras förhoppningsvis bort, efterhand borde därför vinden bli torrare med en luftsolvärmare. Någon enstaka gång går den nog igång medan det regnar ute men på det hela taget borde det fungera. Tusentals sommarstugeägare vittnar om att den är fenomenal, sedan kanske man inte ska jämföra en vind med en sommarstuga som har mycket stillastående luft när den inte används. En vind är nog bättre ventilerad kan jag tänka mig.
 
Nu har vi isolerat vinden enligt konstens alla regler och enligt de råd vi fått av isoleringsfirman och besiktningman. Isoleringen består av sågspån med cellulosaisolering ovanpå. Vi har takfotsventilation, mögelstoppers och undertryck i boningsdelen. Dessutom valde vi pelletsplanna för att få en varm skorsten. Nu har jag installerat 2 hygrometrar (från Clas Olsson) som visar höga fukthalter. Idag har vi 80%RF och 5grader på vinden. Sedan vi installerade dem har de legat på över 70% när det har varit plusgrader.
Ska vi vara oroliga?
 
80% låter väl lite som gränsfall men det är över 90% ute ofta nu.

Jag skulle inte vara orolig om det oftast låg under 80%. Det går väl att inspektera vinden? Det visar sig så småningom :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.