Hej "exrg"

Tack för tipset med länken. http:/.....Erica_L.pdf
Läste genom rubet!

Egentligen skulle jag klippa ut och citera och sedan rad för rad bemöta men varför skall jag ta mig så mycket tid för att överbevisa och vem och varför?

Återkommer bara till några få saker som jag inte kan låta bli motsagd.
För det första så sintrar det inte i min brännare. På ett ställe pratar man bla om att det var svår att mäta för vid 1000 grader sintrade havret. Jag säger goddag! Som om jag inte visste det. Där jag har tusen grader har jag inget havre, i toppen på brännaren. Så icke i den undersökta modellen. Varför tror ni jag har provedat i/under så lång tid?

Sedan återkommer man till att askan smälter? Va? Inte det minsta i min brännare.
Jag får ut nästan vit aska utan den minsta sintring.

Likaså att den kvarvarande askan täpper igen lufthålen. Hallå, sånt elementert har jag löst för länge sedan. Det täpper till bara just i den brännaren som provet gjordes i och det var ett av de första felen jag slog ner på den.

Vll inte göra listan längre utan går in på att just exakt den brännaren var den som jag först undersökte på plats under drift hos en jordbrukare och jag dömde ut den direkt när jag såg den.

Måste återigen komma tillbaka till att det är viktigt HUR havret brinner och var och varför och hur man skall undvika dels tjärbildning dels att det "pyr" innan den börjar brinna mm osv. Det var just de faktorer jag satsade på och undviker i min brännare.

Saltsyra problemet uppstår bara om gaserna är under daggpunkten, så snälla.... Pannväggenstemp blir ju raskt het, därmed inte sagt att tempmätaren visar högt för vattnet därinne, så HCl drar ut i gasform genom skorstenen.

Den andra typen av brännare som finns på marknaden och det var inte en sådan som avhandlingen undersökte, är en vanlig pelletsbrännare med en skruv som trycker upp havret underifrån. Den är helt kass och ännu sämre än den sk kylda rörbrännaren model AgroTech. Sedan har vi f.d. Iwabo från Kilafors som nu har flyttat och blivit uppköpta. De har försökt att göra vissa förbättringar men grundar sig på Agrotecks model. Behöver inte säga mer. Skall inte säga mer annars kan det låta som förtal. Jag räknar bara upp fakta. Det finns kanske ytterligare någon men de dras nog med samma problem.

De gasföreningar som bildas vid förbränningen med de olika grunämnenas innehåll kommer jag inte ifrån naturligtvis, finns det koppar i havret så kommer det ut genom skorstenen. Men det var väl inte det det gällde eller hur?

Jag tycker mig märka en mycket snyggt dolt ironi och spydig mungipa hos skribenterna när de skriver "lycka till med Monaco"

Tänk, tänk bara om, om någon faktiskt skulle ha löst detta? Skall man då håna? För det andra så blir det ändå ingen Monaco för marknaden är ganska begränsad och kunderna få. I princip bara ett fåtal villor på landet som kan vara aktuella. Annars hade det nog funnits fler brännare idag om man kan tjäna pengar på dem. Oavsett hur bra de skulle vara.

Måste jag för att lugna ner Herrarna berätta att jag är faktiskt högskoleutbildad och väl insatt i massa teorier och beräkningar såväl som det praktiska med att meka och svetsa och skruva och utbildad på elektronic och styr min brännare med egenprogramerade kretsar och kan justera den under gång från en laptop.Övervaka från nätet.

Nästa steg är att jag skall montera Lambdasond och sedan styra flödena så att jag kan anpasa löpande efter havrekvaliten "automagiskt".

Tvivlande Thomas och belackare är välkomna på besök. Tag med mätinstrument och tvätta ögonen innan. (Så nu fick åsså vara lite spydig tillbaka! F--n att man skall behöva tjafsa om sånt här istället för att göra nytta....)

Hälsningar,
Skalman
 
Så jäkla intressant och kul att läsa om din havrebrännare speciellt när du har fått den att fungera så bra! Själv är jag mycket intresserad av dylika lösningar och projekt om än mest hittills i teoretiska former, men som förhoppningsvis inom kort blir omsatta i praktiken. Det jag hela tiden har blivit intutad när det gäller att elda spannmål är främst två saker; Sintring och askmängd. Har fått lära mig (läsa mig till) att temperaturen är avgörande för en bra förbränning, men jag har egna funderingar just när det gäller sintring. Hantering/komprimering av aska har jag också fnulat en del på men det är en annan femma.

Tänker mig om man har ett rörligt roster, och då menar jag ingen sån variant där ett rundjärn rör om i glödbädden utan mekanik som faktiskt medför att bädden förs framåt i hela sin bredd. Det borde tämligen medföra goda möjligheter att få en bra förbränning oavsett vilket bränsle man använder? Enbart tillförd luft transporterar ju inte sandkorn småsten och annat icke-brännbart, som ibland kan hamna i bränslet, framåt. Diskuterar gärna detta vidare om någon har synpunkter och egna infallsvinklar.

Skalman: skulle gärna vilja se din havrebrännare 'live' någon gång. Synd bara att Sverige är så lååångt.
 
Hej "rörsvetsaren"!
Var bor du? Själv finns jag mitt i Mälaren.

Ang "degkroken", helt förkastligt för det har sönder eldhärden. Men visst, den skickar ut askan.
Hemligheten är att askan expanderar och man måste ge den plats.
Den andra är att man skall undvika de olika faserna i förbränningen å låta havret komma direkt, pang på rödbetan, för då kan det inte bildas allt det där som det gör annars. Så enkelt är det egentligen. Det svåra är att se till att det blir så i brännaren hela tiden. Där vill jag inte berätta mera.

Rörlig rost. varför? Vad tror du vinner med det? Att få ut askan? Vad skall den göra för nytta? Tänk efter behovet först och hur man fixar det sedan. Börja inte med rosten. Börja med HUR brinner det och varför.

Erfarenheten säger att man skall undvika allt som kan röra sig i brännaren. Utanpå går det bra men där gör det ingen nytta, så det gäller att att klura ut hur. Du skulle bara veta hur många rör och andra konstruktioner jag svetsat ihop/ändrat och kastat och lärt mig en massa på köpet. Degkrok--inte bra! Tryckluft-inte bra.
Dubbelrör med invändig kylluft-ger inget och är kompilcerad och dyr och svår att åtgärda-byta--inte bra.Osv.

Sintring uppstår bara vid vissa temperaturer och med visst luftförhållande. För varmt och lite luft så bränner det ihop till keramik. Lite varmt och ingen luft, det smälter och rinner tjära.
Sedan beror det hela på om vi tittar på helt oförbränt, delvis förbrännt och nästan helt utbränt havre för det är olika hela tiden! Det är just detta som är problemet och de tre i marknaden brännarna struntar i det. Så ock just bla Agrotechs som nämns i undersökningen/avhandlingen. Jag får inte säga att den är dålig men jag får tycka att den inte är bra och varför. Själv vill jag ha optimalt i mitt hus.

Det tråkiga är att det byggs upp ett allmän "vetande" om hur havrebrännare är pga just sådana avhandlingar och ingen motbevisar så blir det till en "sanning" Ogillar sådana sanningar. Bara myrsyran som sådan. Den bildas i stort sett bara när det pyr. Det är så karaktäristiskt i lukten så det går inte att ta fel på den. Den lilla som bildas för övrigt är i gasform, då kan vi egentligen inte tala om syra, för syra är flytande, och gör ingen skada i systemet. Åker ju ut i skorstenen, innan den kondenserar. Den minsta lilla förekost av den kan man lukta sig till faktiskt för den är så speciell och frän. Mina belackare inbjudes härmed att klättra upp på taket och insniffa "sanningen" (Jag var bara tvungen att säga detta för jag är så trött på tjafsangrepp utan verklighetsförankring, typ "sanningar"..När sotarn var här första gångne så kom han ner från taket med mungiporna till öronen för han kände inge myrsyra lukt. Detta är sanning).)

Trevligt med ditt inlägg. Jag är ju lite naiv och ärlig och vill ju meddela mina erfarenheter och inte tjafsa om "Monaco". Det kan man göra på någon dösnacksida.
Det stora problemet är att jag kan inte avslöja i detalj hur jag har löst det rent fysiskt det hela. Har fortfarande drömmen om att kunna lansera det hela men jag är konstruktör och problemlösare och inte ekonom. Det är klassiskt....
Träffar jag någon med seriösa ärliga avsikter och som kan gå vidare med det hela utan att sno min andel så är jag öppen för kontakt.

Hälsningar,
Kalman
 
Tycker också det är intressant och hjärnan jobbar febrilt för att förstå hur din brännare fungerar eller iaf grundprincipen :)

Jag försöker att få till en resa nedöver men som sagt det är svårt att få inpassat i renoveringens vardag.

Som uppfinnare i Sverige idag har man tyvärr inte mycket att hämta. Jävligt trist för att säga det på ren svenska. Hade själv en bra idé (tyckte jag) men när man ska langa upp en 2-5 miljoner för att få den realiserad så drog då jag öronen åt mig. Visst det är bara att låna eller "få" pengarna i utbyte mot 99% av vinsten. De flesta uppfinningar stannar liksom din tyvärr hos den som uppfann den. Risken är helt enkelt för stor.

Åter till brännaren då. Jag tror att du analyserat marknaden rätt och den är som sagt inte stor. Jag som sitter på mark och skog har ju alternativen för att försörja mig men en villa i stan kommer ingen vart med en sån här lösning. Dessutom har ju priset på vete fördubblats liksom mycket annat vilket gör det mindre attraktivt.

Men för att bygga i mekanisk verkstad verkar den ju "lagom" då gäller det bara att få ett skydd som förhindrar kopiering. Patent är ju i sig själv billigt men det ger ju inget skydd alls om man inte "bevakar det" sen gäller det ju att det är såpass bra formulerat att det inte bara går att stoppa i en "metallflik" så är man förbi. Det är där i det svåra sitter.

Vet inte om du vart på ALMI och så vidare med din uppfinning, men det är ju EN väg att gå. Gratis första möte iaf ;)
 
Hej Skalman! Jag bor i Norrbotten så det är alltså en bit att åka tyvärr för det hade varit kul att se din brännare.

Hur som helst så tänkte jag att ett rörligt roster modell "walking grate" skulle underlätta att glödbädden sakta rör sig framåt. På det sättet avlägsnas eventuella tegelstenar, spikar, ja allt möjligt som kan ha följt med bränslet. Dessa icke-brännbara materialen hamnar knappast i asklådan med bara tillförsel av luft. Ett annat sätt att bli kvitt utbränt och oönskat bränsle är att ha ett sk vipproster som ett antal panntillverkare använder i sina pannor. Efter varje eldningscykel tippas rostret och materialet hamnar i asklådan.
 
Nu börjar det bli intressant, två trevliga svar.....

v-g....
fundera inte för mycket, då riskerar du att komma på min ide och jag var först:)
Lustläs texten, det jag skrev, svaret fins dolt där.
Glöm ALMI, har redan kontaktat dem. Det enklaste är att jag själv bekostar och tillverkar manuellt säg 5 st som jag sedan försöker kränga. Går det sedan bra så tar jag royalti och någon mek.verkstad skall få rätten att tillverka och sälja dem.
Men jag är inte där än...håller på med förhoppningsvis den sista prototypen där jag samlat alla godbitarna och gör det hela kompaktare och funktionellare. Tyvärr åker jag på att pga det fixa en kombinerad luftsluss och cellmatare för att garantera att ingen rök eller brand, (eg bara rök..) kan sprida sig bakåt. I dagsläget har jag löst det genialt enkelt utan en sluss/cellmatare. Men det kan jag inte ha kvar i nästa(sista?) modell.

Kunderna finns nog inte i stan i villa utan i närheten av jordbruk med havreodling. På landet.
Tror inte att byggnadsnämderna blir förtjusta i att det står ett havresilo lite här och där. De är rädda för möss från spillet. Vilket i.o.f.s inte finns men man vet hur de resonerar. Sedan blir det problem med att transportera bort havret tillbaka ut på landet. Vem gör det? Taxi? Å ve å fasa om det blåser bort ett par dm3 på vägen, usch så miljöfarligt...... Ni förstår hur jag menar? Det är därför som jag inte riskerar att satsa en massa lånade pengar och hos ALMI är det kört som sagt. Det är bara hoppas att ingen köper den för att plocka isär den och sedan kopiera den. Den som gör det måste i så fall tro på en större kundkrets eller vara vara dum. Men jag är inte där än som sagt.

Piewelder
.....
Det som rosten transporterar bort hamnar väl i asklådan i alla fall eller hur? Eller hur menar du? Se bara upp med allt som är rörligt inuti brännarröret, om det är en sån du skall ha. Det kan finnas många andra lösningar bara man tänker på hur havret beter sig.
Har en kompis som har jordbruk och eldar flis men experimenterar med havre. Han har en helt anan typ av brännare med ställbar storlek på eldhärden och därmed effekten. Men han får inte till det där lilla extra och det är inte ett rörbrännare. Annars fungerar hans tankar suveränt för flis. Där har han gjort ett fantastiskt arbete med förbränningen. Men vi talar havre så....

Som sagt vårt långa land är lite för långt ibland. Själv har jag farit runt i Skåne och tittat på olika havrebrännare modell större. Danska och Polska är störst men inte bäst. Jag kan inte acceptera ett system med veckotank där tanken är i det närmaste lufttät och kräver 2 separata oberoende sprinkler system för att släcka bakeld som kan uppstå. (samt en massa annat förutom kraftiga motorer och skruvar...) Jag skall ha ett system där bakeld inte kan uppstå och då krävs det heller ingen släckanordning. Det just så jag har löst det.! Det var ett lärdomen av att besöka "stora" "märkes"anläggningar.

Hälsningar,
Skalman
 
Sorry om hag va lite tvär tidigare men som sagt en del problem är ju trots allt lösta genom hög rökgastemp = sämre verkningsgrad vilket även andra tillverkare av spannmålspannor/brännare oxå gör..

Det som möjligen du löst är väl då sintringsproblemen genom rätt rosteryta/förbränningstemp??

Så man ska inte ha allt för bra panna med låg rökgastemp med andra ord...

Annars hade nog en kompis med jordbruk o biomaticpanna varit intresserad av en brännare men med 20 kW inmatad effekt är rökgastempen ca 130-135° vilket kanske ställer till med problem ändå...
Han förbrukar 13-14 ton pellets/år vilket börjar kosta när priset är 2100:-/ton nu..
 
Hej 2an!

Det är lugnt, jag är inte "arg":)

Förstår inte sammanhanget riktigt,det du skriver om rökgastemp.
För mycket syre/luft alltså sjunker tempen.
Öka mängden havre så stiger det.
Sota pannan så sjunker det.
Just nu har jag absolut rensotat och gasen ut från pannan är bara ca 70grader! Bara ett par grader lägre i toppen på skorstenen. Det sjunker mindre än vad man tro, i alla fall hos mig.
Temp sänkningen beror alltså på att sotet inte hindrar överföringen till pannan, där ser man hur mycket det betyder. När jag har full effekt så ligger jag på ca 120 grader.

Sedan har vi verkningsgraden. Det är olika beroende på vad man vill mäta. Förbränningsverkningsgraden, ja se den är hög hos mig.
Men hur mycket av den omvandlade energin som går över till pannan är ju en helt annan sak! Där har jag lite mer att önska. Har en nygammal annan panna i reserv som skall troligtvist monteras när min nya modell är klar. Vi får se.....

Det är sedan ganska självklart att släpper man ut mycket värme iskorstenen ( hög gastemp) så eldar man för kråkorna, dvs lägre verkningsgrad. Så det där med rätt mängd luft är viktigt.

Sintringsproblemen har jag löst, ja men inte genom rätt rostyta utan på andra sätt men egentligen väldigt enkelt. Inga rörliga delar!

Om du med en "bra" panna menar en som tar vara på mycket av värmen innan det går ut i skrostenen så visst 17 skall man ha det! jag vill hävda att det där med korrosion inte uppstår rktigt så som "sanningen" säger, det där om gamla rörmokare som ställde in pannan på 80 grader och "amen". För om vi tänker oss det värsta att det finns syror men i gasform i röken så drar det ur innan det sätter sig på skorstensväggen.

Om du läser mitt inlägg ovanför där jag snackar om en kompis som eldar med flis, han har ca 40 grader ut längst ner i skrostenen och absolut ingen syra eller andra utfällningar. Eldat så i kanske/minst 6 år utan skador som syns än. Själva plåt/metallytan i pannan är varm så det fälls inte ut något där även om vattentempen på insidan är låg.

Vet inte hur en biomatic panna ser ut men av namnet att döma är den "ny". Visst 17 kan han använda den, absolut. Varför skulle rökgas temp på 120-135 grader ställa till problem? Det förstår jag inte.

Men hans förbrukning är väldigt hög. Vad värmer han upp egentligen? 27 tusen för pellet per år, jisses, jag har inte ens råd att tänka mig den siffran. Det är vad jag får i pension för 4 månad efter skatt. Suck! .Det är inget snack, kan han odla skall han byta till havre. Även om han skaffar en brännare modell "modifierad pellets" så blir det en stor vinst för honom. Dessutom betalar han inte 1.20 Kr /kg för havret som en annan gör.

Hoppas mina rader har varit till glädje och nytta.
Hälsningar,
Skalman
 
Hej Skalman och ni andra, några frågor du har ett brännarrör som ger 25-30 kw och en temp på 70 grader i en gammal panna hur är det möjligt ,du har ingen sintring vilket inte är så konstigt då du kör på hög effekt . Har själv en Agro Tec vilken jag kör på max effekt 23kw för att få upp rökgaserna eldar i en panna från VB 40 med sidouttag har inte något problem med sintring vilket jag trodde berodde på att jag kör på hög effekt måste köra på max effekt för att rökgaserna ska bli över 80 grader i skorstentoppen skorsten SEM leca, isolering, keramik, och 7,5 m längd måste håll minst 130 grader ut från pannan vilket jag inte klarar vid nysotad panna utan måste öppna förbigångsspjället lite då.Har ej förstått om du har eltändning eller ej har du så är det ett stort plus
 
Hej Skumpen.

Förlåt men jag förstår inte, vad är det du vill fråga?
Jag har eltändning, ett element från en modifierad värmepistol som är inbyggd.
Fast för stunden sitter den utanpå av olika skäl, experiment mm.
Sedan har jag haft automatisk återstart men inte just nu. Beror på att jag skall ändra en hel del av det som är "utanför" pannan, inte själva brännarrörets funktioner.

Om du har kermik i skorstenen kan du ju sova lugnt.
Rökgastempen beror på hur mycket luft du släpper in och hur mycket mängd havre man eldar. Prova att strypa luften en aning och se om det ökar i temp. Men se till att du har fortfarande minst ljusgul låga. (Inte vit) Helst skall den vara blåflammig runt kanterna.

Med "förbigångsspjället" menar du att du öppnar ett spjäll efter pannan men före skorsstenen? Där brukar man ha ett viktbelastad dragregulator, är det den du menar? På den platsen har jag "tjuvluft " så jag har alltid lite luft som drar genom skorsstenen. Det är bla därför som jag kyler ner pannrummet och det i sin tur kyler pannan som är dåligt isolerad och sedan har jag ett helstenshål rakt ut i en pipa för ventilation och den låter jag stå öppet av olika skäl men jag släpper ut strålningsvärme från pannan där också. Allt det där skall jag ändra när jag byter panna.

Kom gärna igen om du har fler frågor.
Eftersom du har Agrotech så ligger det ju och pyr mellan eldningarna om du inte har trixat med inställningarna, detta för att självtända. Det är därför du kan få myrsyra.
Du kan förbättra brännarröret om du borrar flera hål på de rätta ställerna. Det är omständigt att beskriva det var så här på nätet..

Hälsningar,
Skalman
 
Redigerat:
Aha jag trodde att du hade en hög rökgastemp (panna med dålig verkningsgrad) o att du därför slapp problemen med myrsyra..

Jo kompisens panna är en 2,5 år gammal "pelletspanna" som enligt test ska ha en årsverkningsgrad på 85% o 93-95& verkningsgrad vid last.. :)
Den har 50 l asklåda o går få med automatisk uraskning..

Han har avtal på pellets till o med 31/12 -08 för 1200:-/ton + moms (som han lyfter via jordbruket) o han rymmer ca 6 månanders förbrukning i silon så det blir dyrare sommaren -09..
Men om det inte är problem med spannmålseldning med effektiv panna så är ju det de bästa då han har lantbruk, Då han installerade blev han avråd av en annan kompis som kör foderbil som bevittnat både skorstenar o hela plåttak som va helt sönder rostade pga spannmålseldning efter bara några års eldning..
Det fanns även dom som klarat sej utan dessa problem oxå men det va 50/50 ungefär så då blev det pellets istället men som nu börjar bli dyrt även här i norr genom att många värmeverk byggts om till pellets o skapat efterfrågan på pellets..

Hans brännare går mot acktank i hus o i ladugården men pannan värmer garaget, En egen tillverkad kulvertstyrning fixar så pannan går på 20 kW effekt då nån av tankarna ska laddas.. Pannan står i garaget/verkstaden o värmer det direkt..

Helt klart vore det intressant för han med spannmålseldning om det bara funkar, Även jag skulle kunna tänka mej det.. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.