Hej

Kan en fastighetsägare till ett (fritidshus med mark) ge som gåva till 4 arvingar hela marken 25% för var och en,och

endast behålla huset??

1=hur beskattas i så fall var och ens markandel 25%?????

2=vad händer med lagfarten????

3=kan varje gåvobrev Villkoras så att försäljning ej får ske så länge gåvogivaren är i livet och att varje gåvotagare har

förköpsrätt till varandras markandelarr?????

4=skall gåvobrev lämnas till tingsrätten????
 
3. Det går inte att villkora en gåva på det viset. Om man är ägare till en fastighet, helt eller delägare så har man alltid rätt att sälja sin fastighet. Som delägare kan man dessutom alltid tvinga övriga delägare att sälja så att fastigheten säljs i sin helhet. På samma sätt så kan man inte göra bindande avtal om förköpsrätt för övriga delägare.

Jag tror att det framförallt mellan företag förekommer sidoavtal som ger effekten av förköpsrätt eller förbud att sälja sin andel. Det finnas då avtal i stil med att om företag B säljer den eller den fastigheten så är de skyldiga att för en krona sälja fabriken C till företag A. Jag uppfattar det som att sådana avtal är i gråzonen och inte självklart är lagliga.
 
Om fastigheten består av tomt och hus så kan man nog inte dela ägandet i fastighetsrgistret på hus resp tomt. Däremot så kan man äga andel av hel fastighet.
1. Äger man en andel av en fastighet så beskattas man på den procentuella andel man äger. Av taxeringsvärdet alltså.
2. det är en lagfart med flera delägare.
3. På något sätt så kan man villkora försäljning på sådant sätt som du beskriver ( i motsats till vad hempularen säjer). Jag köpte själv en tomt som säljaren hade fått i gåva av sin far och i fastighetsregistret fanns inskrivet att fadern skulle godkänna när sonen skulle sälja. Vilket vållade en del extra pappersturer hos inskrivningsmyndigheten. Däremot tror jag inte att man juridiskt kan garantera en förköpsrätt till någon part, det får man i så fall se som ett moraliskt åtagande av delägarna.
4. Gåvobrevet måste ju in till inskrivningsmyndigheten. Det är i stället för köpebrevet.

Oops: Sedan 1 juli -08 så hanteras fastighetsregister och lagfarter av lantmäteriet. Det har varit inskrivningsmyndigheten några år, före det var det tingsrätten.
 
Redigerat:
Precis som "rolsie" redan svarat kan man exempelvis aldrig binda en ny fastighetsägare vid försäljningsförbud ovh hembudsskyldighet. Åtminstone inte juridiskt vattentätt.

Men visst kan man avyttra mark och behålla hus! Man kombinerar isåfall gåvobrev med arrendeavtal. Av gåvobrevet ska framgå att fastigheten överförs till de nya ägarna, men att byggnaderna kvarstår i donators ägo. I arrendeavtalet ska framgå på vilka villkor byggnadernas ägare (donator) arrenderar marken där husen står. I fastighetstaxeringen framgår vem som äger vad. Fastighetsägarna betalar var sin fjärdedel av fastighetsskatten på markvärdet medan donator betalar fastighetsskatt för byggnadsvärdet.

Detta är dock ett bökigt upplägg med många falluckor (tillexempel ifråga om eventuella servitut). Därför måste man fråga sig vad i all världen du vill uppnå med detta? Det finns garanterat enklare och säkrare sätt att nå samma resultat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.