Vad finns det för leverantörer av smarta hus-lösningar? Gärna länkar/adresser till hemsidor! Någon som installerat ett "smart hus" och kan ge ett cirkapris?
Tack på förhand!
 
Bernedal skrev:
Någon som installerat ett "smart hus" och kan ge ett cirkapris?
Jag har inte installerat "smart hus" på ett "standardiserat" sätt, bara vissa funktioner.

Sen är frågan ungefär som "Någon som har köpt bil och kan ge ett cirkapris?"
Det finns många olika märken, modeller och utrustningsnivåer samt för de extrema även sådana som Boyd Coddington ....så det finns inget cirkapris utan en hyfsat detaljerad specifikation.

Speca vad du skall kunna göra med huset etc så kan du nog få offerter att fundera över.
 
Hej Bernedal,

Det går faktiskt att ge ett pris på ett smart hus.
Om du tar offerten du får på den traditionella tråkanläggningen och dubblar den så finns det pengar nog att skapa något riktigt bra.
Den tumreglen gäller i de flesta hus där grundprojekteringen är gammelmodig. har du redan gasat på lite på elsidan och petat in spotlights och dimmrar så blir skillnaden mindre.

Alltså på detta enkla vis:
Svensk standard x2 = En riktigt bra modern standard
Hög elstandard x1,5 = En ännu bättre modern standard

Enligt den modellen funkar det även uppåt och skillnaden minskar tills system blir en ren besparing.
Det är i många fall en rent ekonomisk anledning att smarta system används i komplicerade och påkostade hus. Det blir helt enkelt för dyrt att få till en godtagbar lösning med traditionella metoder.

Här kommer lite länkar att titta på

http://www.busch-jaeger.de/en/gebaeudesystemtechnik/busch-prion.htm
http://www.merten.de/html/en/1317.html
http://www.gira.com/en/
http://www.berker.com/en/international/products/systems/instabus-eib/
http://gb.jung.de/t/25_3867.html
http://www.automation.siemens.com/et/gamma/index_76.htm
 
Jag har byggt mitt hus och installerat elen till ett "smart hus". Huset är smart så till väga att det styr belysningen, sköter larm (inbrott och brand), styr hel/halvfart på frånluftfläkten. Huset har även multi-rum stereo i 6 rum samt flexibelt nätverk. Sedan har jag möjliggjort kommunikation mellan styrsystemet och multi-rums stereon. Detta är dock ingen lösning som kan köpas.

Jag har köpt styrsystemet Elko Living System (fd. IHC från Lexel). Stereo från Nuevo, och nätverket är av klassikt snitt. Styrsystemet har runt 100 ingångar och 100 utgångar (varav 11 dimmers).

Kan dock säga att även då jag gjort allt arbete själv så blir det inte billigt (runt 200.000, skulle nog kostat 300-350' vid nyckelfärdig installation) och det finns inte chans att motivera priset med att det lönar sig. Man gör det för att det är roligt och en hobby.

Vet man inte vad man gör så måste man ju betala för hjälp. Kan man inte göra sakerna själv skulle jag nog försökt hitta en elektriker/firma först som har kompetens inom "smarta hus" och fråga vilka fabrikat/lösningar de föredrar. För ifall du letar upp ett fabrikat så kommer du ha svårt att hitta en elektriker som kan installera just det fabrikatet. Fabrikaten skiljer sig nämligen en hel del åt när det gäller kompetenskraven på elektrikern.

Se min blogg på http://villapicea.blogspot.com. Där finns lite bilder mm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.