Hej,

Vi bor i ett 1920-tals hus och håller på att renovera i källaren. Den nuvarande tvättstugan ska kaklas och vi ska dessutom installera dusch/bastu/wc. För närvarande är golvet bortbilat och urgrävt. Vi planerar nu jämna av med singel för att sedan lägga avloppsrör och isodrän följt av fiberduk, armering, vattenburen golvvärme och sedan gjuta ny platta.

Vi har några frågor runt det hela:
* El till övervåningen och till själva källarrummet är nu draget i taket. Vi tänkte lägga den i plaströr i betongen eller i singlet under golvet. Är det rätt sätt? Vi tänkte bila ut så att vi får in rör i betongväggen så att vi kan dra upp ledningarna till övervåningen innanför kaklet. Gör man så?

* Vi har grävt ur ungefär 35 cm från golvytan. Vi tänkte endast jämna av tunt med singel och lägga isolering på det (Isodrän och cellplast). Vårt problem är att vårt avlopp ligger så högt. Vid utloppet av rummet ligger det på kanske 30 cm djup under golvytan men från toastolen eller inloppet i rummet så kanske det endast ligger på 15-20 cm djup. Vi vill inte fylla med singel så högt. Ska man såga ur i Isodränet och lägga rören där i så gott det går? Hur ger man stöd till avloppsrören så att de inte glider iväg när man fyller med betong?

* Vi tänker sätta kaklet direkt på putsen på källarväggen. Vi hoppas att den har blivit torr efter att vi satte Isodrän på utsidan. Är det problem att göra så eller är det bara någon byggnorm som gör att alla reglar upp på insidan och kaklar upp på byggskivor istället?

Tacksam för alla råd och kommentarer
 
Gjöt precis ett badrumsgolv på vårt mellanbjälklag. Tipset jag fick var att dagen innan (eller tidigare) lägga lite bruk runt avloppsrören för att fixera dessa. Funkade kanon!
 
Du fixerar avloppsrören i armeringen där de kommer upp. Dra avloppsrören i gruset under isoleringen om du har möjlighet. Den delen som ligger i gruset eller i isoleringen behöver du inte fixera.
Från utloppet på avloppsröret till toalettstolen så bör inte röret ha större lutning än 0,5-1 cm/meter, detta för att vattnet inte ska rinna ifrån ex toapappret.
Du kan dra röret från toastolen lodrätt ner i gruset till det djup som du behöver för att erhålla rätt lutning, men om fallhöjden blir stor så bör man inte ändra vinkel med en 90 graders böj direkt utan med två 45 gradersböjar istället.
 
Bara putsen sitter fast ordentligt så går det nog bra att kakla.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.