Kan någon förklara för mig hur en värmepump fungerar.

Vi ska titta på ett hus med enbart eluppvärmning. Visst tjänar man då på att installera en värmepump också?

Huset är på 122 kvm och i 1 plan.

Förklara för mig hur det fungerar och vad som krävs vid en istallation.
 
I stort sett alla svenska hem har redan en värmepump. Kylskåpet. Man flyttar värme från ett utrymme till ett annat.

Har du direktverkande el så är det kosnadseffektiva valet i ditt fall (litet hus, 1 plan) helt klart en luft/luftvärmepump ihop med en modern styrning av elradiatorerna.

För att installera en luft/luft-värmepump krävs håltagning i vägg, rördragning av behörig kyltekniker och inkoppling av behörig elektriker. De flesta seriösa återförsäljare kan ge totalpris med installation.

För att installera styrning på elementen så krävs ett antal timmars arbeta av en behörig elektriker. Hur mycket måste avgöras på plats.
 
Jag kan förenkla kraftigt, o generalisera lite. så kan jag utan att ljuga för mycke förklara på ett enkeltsätt förklara hur det funkar.

du har en kompresor som komprimear en gas. allt man komprimerar blir j varmt oavsett om det är luft i en cuckel pump eller bilmotor m.m.
tänk dig cyckelpumpen. du rtycker ihoppden o vuften inne i pumpen stoppas så den inte kommer ut, då har du komprimerat luften & den blir varm. Skulle du nu släppa tilbaka handtaget så skulle ju luften inte vara komprimead längre, o då är inte luften varm längre heller.

Men då gör vi såhär istället. vi tryckerihopp luften i cyckelpumpen, när luften är komprimerad & varm, så förflytar vi luften (fortfarande under komprision) till en värmeväxlare, vilket är nått vi blåser luft på i en luft/lutf värmepump, eller spolarvatten på i en bergvärmepump (baksidan på ditt kylskop är denna varma del, eller de stora "lådor" som finns utomhus till en AC anläggning)

Nu har vi altså tagit all värme från den komprimerade luften i vår cyckelpump, släpper vi nu komprisionen så komer luften att vara kallare än den var tidigare. Nu kan vi inte börja om o komprimera luften igen, för då skule vi bara nå den tempratur vi nyss hade, då luten nu är kalare från utgångsläget. Vi måste alltså värma luften.
Vi får då lytta luften till en annan värme växlare, då liften är ruskigt kall, så värmer vi den med utomhus luften om vi har en luft/luft värmepump, eller vatnet ner i berget om det är en bergvärmepump (pratar vi kylskop, så är det inne i kylen luften värms, o i en ac anläggning så är det inomhus luften som får pasera i den kala "luften")

efter detta är "luften tillräckligt varm för att köra allt ett varv till
 
På 122kvm kan en luftvärmepump vara ett utmärkt komplement till el.

I praktiken ser det ut såhär,
Inomhus på en yttervägg centralt placerad, sitter en låda strax under taket. Den kan vara ungefär 60-100cm lång och 20-40cm hö och bygger ut en 15cm från väggen eller så. Inuti den lådan sitter det en avlång fläkt som inte tar någon luft utifrån utan enbart cirkulerar din inomhusluft, det sitter ett element inuti lådan som värmer upp lådan. Elementet värms upp av en gas som komprimeras i utomhus delen.

Utedelen är en större låda som sitter på väggen eller står på ben på marken (marken är att föredra, sitter den i en trävägg är risken väldigt stor för störande ljud inomhus).

Mellan inne och utedel drar man en elkabel, 2 kopparrör och en dräneringsslang (när man använder pumpen för kylning, som en AC, så bildas kondens på i innedelen, som leds ut i slangen).
För att slippa se alla rören inomhus så gör man helst hålet i ytterväggen direkt bakom innedelen, så att hålet döljs av den. Sedan ute på fasaden går dessa rör/kablar ner till utedelen och ansluts. Det optimala (och för installatören/priset), är att utedelen sitter rakt under innedelen.

Tänk på att det är luften som transporterar denna värmen/energin, så om man har mycket rum eller dörrar så kanske en luft/luft inte alls passar bra. Du vill ju ha ett så fritt luftflöde som möjligt i hela huset. Öppna dörrar är ett måste, kan inte luften komma fram så kan inte värmen det heller.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.