Jag kan bara gissa att det i så fall måste ha varit och fortfarande är mycket vatten som gör att putsen inomhus är ständigt fuktig. Eller är den inte det?
Du kan fex:
Markera hur stor är fuktfläcken ( med penna eller nål) och observera om det ökar.
Är det verkligen fuktigt eller är det bara gamla uttorkade fuktfläckar som är kvar på väggen?
Är det fuktigt så riv tapett /skrapa färg om det är plastfärg och låt torka ut. Väggen skall ju renoveras/målas om i vilket fall.
Börjar putsen släppa? Då kommer den att ramla av förr eller senare - riv själv det som sitter löst och se vad som händer under om det redan liknar en katastrof.
Gå ut på baklongen den dagen det regnar och se vart vatten egentligen tar vägen.
Räcker det med avstånd mellan balkongplanka och vägg? Innan var det ju en taköverhäng som skyddade ytterväggen men nu finns den ju inte längre.
Kupan ser inte avslutat än så man kan kanske skruva av minetiten och ta en titt bakom ?
Vart rinner vattnet när det lämnar mineritskivor? Är isoleringen blött?
Är fogarna i ytterväggen ifyllda och utan sprickor?
Stålbalkar ute - regn- och kondensdropparna rinner längst balken mot husväggen eller droppar det bara neråt enl. tyngdlagen? Lutar balken inåt eller utåt eller i våg?Behövs inte mycket lutning för att dropparna vandrar konstiga väggar. Golvet verkar inte vara tätt på balkongen så det kan bli mycket vatten som kan vandra runt i stället för att ta den kortaste vägg till marken.
Det är mycket du kan själv undersöka med bättre resultat än vi andra kan gissa oss till :).
Hoppas det är bara något gammalt som ska torka ut :).
gaia
 
Tack Gaia, för dina svar och förslag. Jodå det är "ny fukt, så det måste tas akt på nu.
Har gjrot en del av det du föreslår, men det finns efter dina idéer en hel del till att se över!

Borde helt klart kunna få tätt genom att minutiöst gå över alla tänkbara - och otänkbara sprickor, fogar etc. I den mån det går utan att i detta skede börja bryta upp fasaden som är färdigställd - målad fogad och plåtad efter bilden ovan togs.


Har du några kloka tankar om den ovan diskuterade köldbryggan - att isolera balkarna utvändigt med Cellplast e dyl. ??

mvh
Tomas
 
Tomas64 skrev:
Har du några kloka tankar om den ovan diskuterade köldbryggan - att isolera balkarna utvändigt med Cellplast e dyl. ??

mvh
Tomas
Det skulle jag inte fundera så mycket på just nu. Visst blir det en köldbrygga men det kostar kanske mer att isolera än att värma litet extra inomhus ...och kommer att se klumpigt ut?. Vet ej vad du värmer ditt hus med men om det rör sej om några extra vedbitar i brasan eller ett par säckar pellets mer så kan man ju offra det i utbyte mot en snygg balkong. Märker du i vinter att det är riktigt besvärligt så kanske blir isoleringen mer aktuell. Annars kan man ju leva med det. Många andra sätter in enormt stora fönster och får också betala högre värmeräkningar för den fina utsikten dom får. Man kan inte hela tiden fokusera på kilowatt och spara dom till varje pris.

Just nu det viktigaste är att få fukten bort från väggen för det är också en typ av köldbrygga och skappar dålig klimat inomhus. Fuktig tegel isolerar mycket dåligt. Det dröjer inte länge så växer det mögel på färg eller tapett ( organisk material) och då blir det svårt att glädja sej åt balkongen som man byggde. Koncentrera dej att finna orsaken till fukt i väggen så det är fixat innan vintern kommer. Lycka till med detektivuppdraget!
Glöm inte berätta vad det var som ställde till :)
gaia
 
Tack för kloka ord! Ja det är sannerligen ett perspektiv att beakta. Under tiden man står och tar en skön varm 10-min´s dusch tänker man sig trött på Kwh-jakten... Gomidda!:surprised:

Samtidigt intressant att inte heller du menar att köldbryggan är nåt att oroa sig för!?
Kylan som tränger in i huset genom dessa balkar torde ju vara ganska påtaglig!? Å andra sidan, som nämnsts av mig ovan, så menar min KA att detta är gängse rent konstruktionsmässigt... Kanske bör man betänka NÄR det var mest vanligt att bygga på det sättet - sannolikt inte när energipriserna var de man hade mest huvudbry med!?!

Trodde nog först att det var kondens från dessa balkar som utgjorde problemet... Du tror alltså inte det??

Tror kanske heller inte att några cm cellplast täckt med tryckt träpanel kommer att bli så oestetiskt iallafall, dock gäller det att komma på nån bra, hållbar och snygg lösning. Avvaktar nog ändå detta, och tar först och främst fram stora tätniingsmassatuben - eller/och kanske ännu hellre fogskummet... (?) och fyller alla skrymslen och vrår så får vi se om detta kan räcka.

Tack så länge, ska försöka komma ihåg att återkoppla resultatet, dock antar jag man kanske får vänta tills i vår för att se ett säkert resultat...

//Tomas
 
Återkoppling:
Fukten har torkat! Orsaken till fuktskadan var med allra största sannolikhet regnvatten som letat sig in i springan mellan ny och gammal fasad (dvs över- och undervåning). Avhjälptes aktivt med en dropplåt och "passivt" med att balkonggolvet kommit på plats!

Tack för god hjälp i ämnet!

Tomas
 
Roligt att läsa att det var så enkelt att åtgärda och allt är bra igen :). Tur att det var en tegelvägg som man kan bara låta torka utan mardrömmar om mögel och röta i i halva huset :)
gaia
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.