Tjena, vi ska titta på ett hus som har "Vatten: grävd brunn med rening (1986)

Vad kan det innebära och vad är primära skillnaden mot borrad brunn?
 
Hemmakatten
För en borrad brunn borrar man sig ner till berg och sedan så pass långt ner att vattentillrinningen anses vara säkerställd. Ofta uppåt 100 meter. Borrhålet är ca 10cm i diameter (kan variera något). Från marken och ett par meter ner i berget sätts foderrör för att förhindra inträngning av ytvatten i brunnen. I brunnen har man oftast en dränkbar pump som pumpar upp vatten till en hydrofor/hydropress som kan vara palcerad inomhus eller i ett litet pumphus. Denna brunnstyp är den mest vanliga och anses väl mest säker och tillförlitlig.

En grävd brunn är precis som det låter, en brunn grävd för hand eller med maskin. Oftast inte så djup, några meter bara, kanske 2-6/7 meter. Brunnen är ganska bred i diameter. Äldre brunnar kan vara fodrade med stenbumlingar eller annat. Andra har en gjuten kant, många har betongringar staplade på varandra. Denna typ av brunn grävs oftast när det är långt ner till berg eller där vattentillrinningen är god bara en liten bit ner i marken. Pumpen står oftast ovan mark inomhus eller i eget litet pumphus. Denna brunnstyp är billigare än att borra.

Jag är absolut ingen expert, men jag tror att det år ganska ovanlig med grävda brunnar idag, framförallt för dricksvatten.

Att det står "grävd brunn med rening" innebär att det är något slags problem med vattnet. Be att få titta på ett nytaget vattenprov. Nöjd dig inte med att säljarna säger att det bara är lite järn (eller vad de nu säger) som de tar bort med nåt slags filter. Det kan vara andra problem, tex bakteriologiska, som gör att vattnet är dåligt och då otjänligt att dricka.

Ett vattenprov kostar ca 1000 kronor och består av tre delar; radon (är viktigt att kontrollera, lätt att åtgärda), kemisk-teknisk analys (vilka mineraler och kemikalier vattnet innehåller, alla dessa skall vara inom en viss nivå) samt en bakteriell analys (huruvida det finns kolibakterier ellar andra bakterier som gör vattnet odrickbart eller farligt, ibland för all framtid).
 
Redigerat:
Super, tack ska du ha för det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.