Hej,

Hade en fundering angående regler vid avstyckning av tomt.

Det finns ett hus på tomten som är förfallet och det behövs inget rivningslov för att ta ned det.

Finns det några regler för vad som gäller om man skulle vilja stycka av och bygga två hus på tomten?
Tomten är på ca 2000 kvm.
Kanske är svårt att få ett generellt svar.

Finns väl nån regel att man får bygga 20% av tomtytan.

Tacksam för svar
Mvh Calle
 
För att få stycka krävs det:

1.Tillfart eller möjlighrt till tillfart till båda tomterna.

2. Det är lämpligt att bygga två hus på tomten, man får alltså mycket sällan lov till avstyckning om den avstyckade biten inte kan bebyggas.

3. Det råder olika regler hos olika kommuner om hur en tomt måste vara och även inom samma kommun beroende på område. T.ex. i stadsbebyggelse är det mer lämplighet än specifika regler som styr.

4. De avstyckade tomterna måste bli minst den av kommunen bestämda storleken efter styckning. Vanligt är minst 800 kvm.

5. Det du far efter med 20% är den sk. byggytan, dvs.hur stor del av tomten får bebyggas. Den beräknas som ett flygfoto inklusive takutsprång och andra utskjutande delar. Oftast får man inte bebygga mer än 20% av tomtens yta.
Ex. 800kvm. tomt ger byggyta på 160kvm. Alltså inget med boyta att göra. Bygger du på denna tomt i två plan får du säkert till minst ca 280kvm boyta
 
Eftersom tomten inte är inom detaljplan så behövs med andra ord ett förhandsbesked för att man ska kunna få ett svar om det är möjligt...
 
Njae.

När vi delade vår tomt så fick vi via lantmäteriet ett förslag om möjlig delning via ett förlag från dem. Självklart så sökte vi enligt lantmäteriets föreslagna gränsdragningar för vi antog att de inte sa nej till något som de själva hade gjort. Vi sökte samtidigt förhandsbesked för att inte tappa tid i processen.
 
Havsutsikt skrev:
För att få stycka krävs det:

5. Det du far efter med 20% är den sk. byggytan, dvs.hur stor del av tomten får bebyggas. Den beräknas som ett flygfoto inklusive takutsprång och andra utskjutande delar.
Har för mig att normala takutsprång inte räknas in. Gränsen ligger nog vid 50 cm.
 
För oss så var byggytan = ytterhörnen på grundmuren
 
Hemmakatten
Innan lantmäteriet gör en avstyckning hör de efter med kommunen om de tillåter bebyggelse. Det är vanligt att ett förhandsbesked krävs. Lantmäteriet gör ingen avstyckning till tomtmark om man inte får bygga på den.
 
Det finns absolut ingen generell regel om andel byggbar tomtyta. Däremot kan man generellt säga att du är skyldig att begära rivningslov innan du avlägsnar befintligt hus. Att din fastighet är bebyggd kan du utnyttja som ett trumf på hand. "Pågående markanvändning" kan sägas vara "bostadsändamål", även om inte en kotte skulle ha övernattat i kåken senaste halvseklet.

Sannolikt beviljar byggnadsnämnden bygglov för ett nytt hus utan större diskussion. Om du inte blir uttryckligen uppmanad att samtidigt ansöka om rivningslov för befintligt hus bör du inte själv väcka den björn som sover. När du väl står där med två hus blir det nämligen en smal sak att dela tomten.

Alltså: Som ett första steg diskuterar du förhandsbesked (alternativt bygglov) för nytt hus på samma tomt. Med detta tillstånd i hamn lyfter du luren och begär hos lantmäteriet en förrättning för avstyckning. När också detta är klart begär du i ett svep tillstånd att riva det gamla huset och i dess ställe bygga ett nytt. Beviljat bygglov måste utnyttjas inom fem år. Det borde utan vidare räcka för att driva igenom affärens alla steg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.