Vi har ett gammalt trähus från 1934. Det är inget renoveringsobjekt enligt mäklarterminologi, dvs. det har fungerande kök, badrum, helt tak, golv överallt osv. Går kort sagt utmärkt att bo i. Hur som helst börjar vi tröttna på denna "gammaldags charm" med dragiga fönster, sönderrostade avloppsrör, elledningar som inte håller måttet och allt annat som poppar upp vid en viss ålder. Vi har funderat på att satsa på en totalrenovering ett tag nu, men så dök tanken upp: skulle man inte helt enkelt kunna riva huset och bygga ett nytt på tomten?? Vi trivs ju i området och vill egentligen inte flytta. Är det en galen tanke? Om man ska lappa och laga det gamla huset så kommer man snabbt upp i summor som ligger i närheten av vad ett nytt "kataloghus" kostar, och det kanske till och med är smidigare och snabbare att få ett sånt än att försöka koordinera en massa olika hantverkare? Tanken svindlar samtidigt eftersom ett gammalt hus med originalfönster och andra detaljer som ger atmosfär är drömmen för många husletare. Tacksam för synpunkter!

/Anna
 
Nytt är ju nytt men därmed inte problemfritt. Finns gott om läsning och mardrömshitorier på forumet. Dessutom bor ni inte i den servicevänliga delen av Sverige heller.

Svårt att säga men upp i samma summor kommer ni aldrig 2 miljoner är en sjuhelsikes renovering ;)
 
Tack för ditt svar! Helt sant att nytt inte är detsamma som problemfritt. Bygga nytt-tanken är som sagt ganska ny hos oss så vi har inte hunnit höra oss för så mycket om priser och problem i samband med det. Har dock pratat med hantverkare om en helrenovering och hans hastiga uppskattning av pris för det vi vill göra låg runt 1.5 mkr (eftersom vi inte bara vill fräscha upp det som finns utan även bygga till isåfall). Ett tredje alternativ är ju att sälja huset i befintligt skick och köpa en annan tomt att bebygga men problemet med det är att de tomter som är till salu ligger långt utanför stan. Vi vill gärna att barnen ska kunna gå kvar i samma skola osv.
 
Ja OK, men tillbyggnad så blir det ju dyrare. Tänk också på att riva inte är gratis; det måste ni ta med i kalkylen. Vet inte vad det skulle kosta att ta ner och bli av med ett helt hus i Stockholm, men försumbart är det säkert inte.
 
Bara att kolla runt på hemnet och se vad som finns. Byta hus måste ju kunna gå tycker jag.
 
Jag har en avlägsen släkting som gjorde så; rev och byggde nytt. Fast de renoverade det gamla huset först. Sen kom de på att hur de än renoverade så kunde det aldrig bli så bra som de ville ha det. Så det nyrenoverade huset slutade i en stor brasa och ett nytt hus byggdes i stället.

Fast det var två saker som spelade en stor roll:
1 Tomten hade ett enastående läge - havstomt med egen brýgga etc
2 Pengar var inget problem
 
För mig hade det mycket handlat om hur området runt ert hus ser ut. Är det ett gammalt område med gamla villor. Kallas ibland egna hems område. Om så är fallet så hade jag renoverat. Ett nytt hus i sådant område förstör ofta bilden av området. Tyvärr har stadsarkitekters makt minskat verkar det som och man ser ibland hur det blandas hej vilt i vissa områden. Kort sagt så ser det för jävligt ut.
 
Börja med att fråga någon annan (ta in fler offerter).
Man ska verkligen renovera allt om man ska komma upp i samma pengar, med tanke på att ni har alla möjligheter att inte stressa fram hantverkare utan kan leva i huset och välja kostnads effektiva hantverkare.
 
Glöm heller inte att man kan bo i ett hus under renovering, åtminstone mesta tiden.

Ett rivet hus blir att tälta utanför. Kostar flis sånt också. 3-4 månader lär det ju bli tal om iaf.
 
Tack för alla era svar! Vi funderar som sagt fram och tillbaka och just nu har vi bestämt oss för att ta in offerter från hantverkare för att se vilken kostnad vi skulle landa på. Vi har förmånen att ha tillgång till ett annat hus som vi kan bo i under ombyggnad/nybyggnad så tältlösningen behöver vi inte bekymra oss om ;-)
Någon som har tips på bra, pålitliga hantverkare/totalentreprenörer i Stockholmsområdet? Vi hade bokat tid med en kille som inte behagade dyka upp ens för att titta på huset och man har ju hört en del liknande historier så det vore bra att höra lite "inside information" från någon med positiva erfarenheter (eller negativa, som varnande exempel).
Vänliga hälsningar, Anna
 
Spontan reflektion; ni har inte funderat på att sälja det befintliga huset och helt enkelt köpa en annan tomt för nybygge? Som redan konstaterat, "gammaldags charm" säljer och borde vara lönsamt i ert fall. (Mot detta ställs kanske det faktum att hitta en lämplig tomt i området är lättare sagt än gjort..?)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.