Vi tänkte bygga ett långt staket av armeringsmatta som det ska klättra rosor på. Det blir ca 15 meter långt och knappt 2 meter högt. Vi tänkte använda oss av betongplintar och trästolpar, men frågan är vad som krävs för att få det stabilt?
Räcker det med 70x70 eller måste vi använda 95x95?
Hur långt ska avståndet mellan stolparna vara?
Måste man använda längsgående reglar och vilken dimension ska de i så fall ha? Och hur ska de placeras? Överst? Nederst? På mitten? Som snedslåar? Vi vill gärna använda så lite trä som möjligt eftersom det ger ett klumpigt intryck.

Frågan är hur man får ett sådan här bygge att stå kvar när det inte är byggt i vinkel. Det ska bara vara rakt. Vinden kommer i 95 fall av 100 att blåsa längs med staketet, så det står inte med bredsidan mot vinden, men vissa undantag kan förstås finnas (det blåser kanske inte alltid från väster eller öster, men nästan).

All hjälp tas tacksamt emot!
 
Totte_S
Vi har 15-20 m av ungefär det ni vill göra. Vi har 100*100 stolpar, som längst ca 2400. Vi har använt både gjuta plint på plats och senare färdig plint.
Jag tycker ni skall gräva djupt och gjuta plint på plats enligt konstens alla regler, dvs med en kaka betong i botten, armeringsjärn i mitten, gjutrör och stolpsko, och gör ett snyggt avslut precis ovan mark. Det blir alltid lite svajjigt, så därför är det roligast att göra det så stadigt det går. Men det går att få förvånansvärt stabilt även med färdig plint. Köp då de långa plintarna och gräv lagom stora hål, dvs så att ni får plats att återfylla med material, men inga bombkratrar, då blir det svårt att packa till det igen. Vattna när ni återfyller så sätter sig materialet bättre.
Vi har dock en sektion stagad genom att ha byggt ihop den med stolpar och tak runt en uteplats, en regel i 45 grader fixar biffen.
Sätt stolparna på avstånd som stämmer med den armeringsmatta ni köper. Vi har ca 2000mm mellan våra stolpar, det kunde varit både mer och mindre.
Tänk på att vinterdagar med mycket blötsnö så kommer staketet kunna bli helt täckt, och en vindpust på det så....
 
Tack för svar! Så ni har inga reglar mellan stolparna? Bara stolpar på rad med armeringsmatta?
 
Totte_S
Jo, just det. Vi har spikat reglar mellan stolparna i överkant. Vi tog 49*95, en på varje sida. Fast det hade sett snyggare ut med 140 eller 170 bredd, och dessutom räcker det gott med vanlig ytterpanel i 22 tjocklek. Bygger man med tryckt virke så kanske 28*120 blir ok.
Fast dessa överliggare gör inte särskilt mycket för stabiliteten, armeringsmattan styvar dock upp i längsled riktigt bra. Jag fäste mattan med rejäla märlor på baksidan av stolparna. Inte snyggaste lösningen, men den är snart täckt av klängväxter i alla fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.