apropå windmill going wild - undrar vad försäkring mot sånt kostar?
annars är det tydligen en hel del underhåll på möllorna. Slitage på växellådor etc. RVS-behandling kanske vore ngt? http://rvs.se/
 
A
Mellanbarn skrev:
Miljöbranschen som helhet är glödhet idag.
What goes up, must come down. Man kanske inte ska satsa alla pengar på att det här nuvarande miljötänket håller på hur länge som helst. Blir det några kalla vintrar så kanske folks rädsla för globala uppvärmingen mattas av och miljön kanske inte längre är i fokus och vindkraftverken och solanläggningar blir av med sina subventioner.
 
tror inte att man låter bli att premiera ren el framför kolel etc.
vind å sol är på g och kommer fortsätta vara det.
Vad som i slutändan bestämmer en varas pris är materialåtgången och priset på råvarorna. En vindmölla har producerat den energin som åtgår till att producera den inom max ett halvår har jag för mig.
Solceller för elproduktion är lönsamt idag om man har ett långsiktigt perspektiv och tror på stigande elpriser.
För att framställa 10MWh behöver man celler för ca 700.000 SEK. 10MWh el kostar för dig som konsument ca 16.000 SEK inkl rörliga nätavgifter. Detta innebär utbyte på 2,2% varje år. Om elpriset dessutom stiger med 5% om året blir detta dryga 7% i avkastning. Lånar du till hela vindinvesteringen med 6% ränta blir det iaf 1% avkastning skattefritt. Det är ungefär vad premieobligationer ger. Bättre då att få sin el. Besparingen syns på varje elnota som är lägre.
För att producera varmvatten och värme till ditt hus kan du använda solfångare.
Om du önskar producera solvärme motsvarande ca 4000 kwh kostar en installation ca 80 tkr. Om vi räknar med att dessa 4000 kwh värme kostar ca 2000 kr så blir det en besparing på ca 2,5%/år
 
sjönära skrev:
Solceller för elproduktion är lönsamt idag om man har ett långsiktigt perspektiv och tror på stigande elpriser.
För att framställa 10MWh behöver man celler för ca 700.000 SEK. 10MWh el kostar för dig som konsument ca 16.000 SEK inkl rörliga nätavgifter. Detta innebär utbyte på 2,2% varje år. Om elpriset dessutom stiger med 5% om året blir detta dryga 7% i avkastning.
Det lär ju bli ännu mer lönsamt om man får 60% av kostnaden betalda av staten.
Nytt bidrag verkar ju vara på G
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article533368.ece
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.