Däremot kan en fläkt som blåser runt den uppvärmda luften i rummet vara bra
Det var en sån jag var inne på, finns till kakelugnar också..
 
har det verkligen inte funnits en rörspis eller kakelugn i rummet tidigare? det ter sig litet märkligt att ett så litet hus skulle haft en skorstensstock som bara utnyttjats i ena rummet. mitt råd är att a) ta dit kakelugnsmakare+ev. sotare som får analysera pipornas möjligheter och b) söka ta upp en del av golvet för att se om där inte redan finns ett tidigare fundament av ngt slag.
 
Nej någon värmekälla har nog aldrig funnits i detta rum. Huset ligger i Norrlands inland och var ett torp tidigare. Det finns tre pipor i skorstenen; en för spisen i köket, en ventilationskanal till köket och en för kaminen i ett av de två rum som finns på övervåningen.
Är man där några dagar får man varmt i båda rummen, ja det kanske skiljer en 7 - 8 grader mellan dem men pga luftcirkulationen så blir rummen utan uppvärmningskälla också beboeliga.
 
Du har säkert rätt, men ofta är flera eldstäder till samma kanal snarare en regel än ett undantag i gamla hus... och i vårt hus ( som iofs inte är ett torp) så har man en eldstad i varje rum, till och med i den lilla lilla pigkammaren bredvid köket. :)
 
Nä, nu måste jag rätta mig själv.... Rev bort spånskivan som låg på golvet och framför murn då finns det en fris (heter det så?) en inläggning av gammalt klinker i trägolvet. Det betyder att det kasnke har funnits en eldstad, förmodligen en kamin, och presis som doktorn skriver ansluten till samma kanal.
Så nu börjar man fundera igen på en kamininstallation.....I vinkel mot murn så är det en timmervägg, ska man mura upp en vägg av tegelsten där kanske för att få det säkert mot brand isåfall?
 
I vinkel mot murn så är det en timmervägg, ska man mura upp en vägg av tegelsten där kanske för att få det säkert mot brand isåfall?
Eller något annat brandsäkert material, mineritskiva, gips+kakel osv..
Om väggen är tillräckligt långt ifrån så kanske det inte behövs någon förändring beroende på regler utan bara för egen säkerhet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.