Plattsättaren som gjort våra badrum i vårat nya hus kan inte uppvisa intyg från Keramikrådets kurs, vilket vår KA kräver av honom. Någon som råkat ut får något liknande?
 
Vad har du för typ av avtal?

Är han inhyrd via en totalentrepenör?
 
"vanligt" entreprenadavtal, dvs vi har avtal direkt mot honom. GarBo har ju ställt ut en försäkring på honom så man kan ju tycka att de borde krävt det om det nu var så viktigt
 
Njaa om du tittar i villkoren från Garbo så gäller troligen inte försäkringen om inte intyget finns. Men det är ju upp till dig som beställare att kontrollera att entrepenören har de tillstånd och intyg som behövs för jobbet. På samma sätt som du måste kontrollera F-skatt och relevanta försäkringar som entrepenören skall ha.

Anledningen att jag frågade om dte var totalentrepenad, är att i så fall hade de varit totalentrtepenörens jobb att säkerställa underentrepenörens lämplighet.

Garbo är ingen kontrollinstans av bygget.
 
Betala inte mer än halva beloppet som överenskommits om han inte kan uppvisa intyg.
Detta får bli din framtida buffert om du får fuktskador i badrummet.
Utan intyg står inte försäkringsbolaget för skadorna.
 
Var det avtalat att ett intyg skulle ställas ut?

Eller står det i avtalet att arbetet skall genomföras enligt någon viss branschstandard?

Annars ser jag (cyniskt nog) inte problemet?
 
För försäkringsbolaget är det inga problem så länge det är fackmannamässigt gjort. Dock är det ett problem för byggfelsförsäkringen. Man kan tycka att GarBo som ställt ut försäkringen på plattsättaren borde ha kollat det samt husleverantören som rekommenderade honom. Och tyvärr verkar vi inte vara ensamma utan han har gjort ett flertal hus åt husleverantören och deras HK blev nog lite skakiga när jag berättade hur det låg till. Forsättning lär följa..
 
Begreppet "fackmannamässigt" har en del tolkningsmöjligheter, förs. bolagen tolkar det lite olika. Efterssom det står i BKRs regler som defnierar hur det skall vara utfört att ett kvalitetsdokument SKALL utfärdas, så tolkar vissa bolag (ex. IF) det så att utan dokumentet så är det inte fackmannamässigt, oavsett hur det praktiskt är utfört, efterssom dokumentet är en del av utförandet. If säljer sedan en tillägsförsäkring som lättar lite på tolkningen.
 
Det är väl inte så mycket tolkning hos försäkringsbolag.
Om det är rätt utfört så behöver du inte försäkring eftersom det inte läcker, om det läcker är det inte rätt utfört - du får alltså inga pengar ...
 
i vårat fall är det en auktoriserad firma där byggledaren säger att de inte vill ge intyg, det räcker med egenkontroll, så det verkar lite olika det där från fall till fall.

man undrar juh varför de inte vill ge ett intyg...
 
För oss är det inga problem med försäkringsbolaget. Men byggfelsförsäkringen är värdelös om inte plattsättaren är BKR certifierad.
 
lillgrabben skrev:
För oss är det inga problem med försäkringsbolaget. Men byggfelsförsäkringen är värdelös om inte plattsättaren är BKR certifierad.
....och villaförsäkringen avseende framtida fuktskador i våtrummen
 
...inte så länge det är fackmannamässigt utfört.... enligt försäkringsbolaget
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.