Hej

Har problem med två stycken lampor i huset. Glödlamporna går sönder extremt snabbt. 2-3 dagar sedan är dom slut. Lamporna är inte inkopplade med stickkontakt utan ditskruvade med kopplingsplint. Jag har även bytt tryckknappar till byggmax. Elen till lamporna är dragen 1968 och är svart/vit.

I andra rum har jag också byggmaxknappar och där lever lamporna som dom ska.

Spelar det någon roll om jag har kopplat lamporna fel i plintarna och fasvänt dom?

Kan det vara knapparna som är defekta eller fel inkopplade ? (kan inte se hur man kan koppla dom fel visserligen, det kan inte spela någon roll hur kablarna sitter sålänge de sitter på varsin sida av brytaren)

Kan det vara fel någon annanstans? Lite kortis någonstans som ger skum spänning? Går detta att mäta sig fram till?
 
Kan du ha dålig nolla fram till de två lamporna? Har du tänkt på om ljust varierar (blir starkare och går ner igen)? Strömbrytaren ska inte spela någon roll, så länge det inte är nollan du bryter.
 
Jag tror inte att det är orsaken. Ljuset lyser med fast sken och det är inte jag som har dragit elen till knappen utan bara bytt knappen. Det borde vara en riktig elektriker som har dragit strömmen från första början och jag kan bara hoppas att han kunde skilja på fas och nolla.

Innan bytet satt där en touchknapp från det glada 80talet som förmodligen var helt paj, för då blinkade lampan som ett helt diskotek när man slog på den. Detta gick till sig då jag bytte.

Finns det något sätt att mäta hurvida det är nollan som bryts eller inte? Bara för att vara på den säkra sidan..
 
Nja dålig nolla eller dålig kontakt överhuvudtaget tror jag inte på.

Om du har något att mäta med så skulle jag föreslå att du helt enkelt mäter spänningen. Det låter som om du har överspänning. Om det vore 400V rakt av så skulle de troligen inte hålla mer än någon minut. Men man kan tänka sig andra fel i centralen som skulle kunna ge en halvdan överspänning.
 
Tror inte du bryter nollan, men mät mellan botten och gängan i lampsockeln så du som hempularen säger inte har överspänning. Testa med en lampa som fungerar nån annanstans i huset, går den sönder kan lika snabbt så har du överspänning av något slag i sockeln.
 
Kollat nollskruven i centralen?
 
Vibrationer? Nån som smäller i dörrar?

"halvdan" överspänning är väl oftast orsakad av felkoppling tillsammans med en annan förbrukare och borde resultera i att lampan lyser olika vid olika tillfällen såvida inte den andra förbrukaren alltid är på.
 
Där hemma har jag hall-lampa som är kopplad tillsammans med vattenpump-maskin som pumpar upp vatten från brunnen.

Den ger upp efter 2-3 veckor och beror på vattenpumpen. Övriga i huset har hållit mer än 1 år UTOM denna som endast har samma fas som pumpen.
 
Titta på lampan, står det 230 V eller 220V ?
 
Köp skaksäkra lampor, kan ha en liten symbol i form av en hammare.

Protte
 
Fast skaksäkra lampor brukar ge sämre ljusutbyte
 
Vad är verkningsgraden för en trasig lampa.

Protte
 
"Tänkte inte på det" :D:D
 
Har du testat lågenergilampor? De brukar bättre tåla "smälla i dörrar".
 
Kan ej rekommendera Willy:s lågenergilampor, håller förvisso längre, men inte särskilt länge ändå. Jag har upplevt att plafondlampor är särskilt känsliga. Tror det kan hänga ihop med att glödlamporna var större när våra gamla armaturer tillverkades och fick därigenom bättre kylning än dagens moderna lampor. Finns det ingen som säljer "old-school"-lampor längre?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.