Något som skapar karaktär i vårt gamla hus är de gamla "vågiga" fönstrena. Nu har flera rutor gått sönder. Går det att hitta "nya" med samma gamla vackra charm?
 
Det finns glas som brukar kallas "kulturglas" eller "renoveringsglas". Det är maskindraget glas som får parallella vågor i sig. Annars är det handblåst glas du ska ha, som är oregelbundet ojämnt och har blåsor i sig. Det kan man köpa till exempel på Gysinge centrum för byggnadsvård. Ett alternativ är att leta reda på gammalt fönsterglas.
 
Tack för ditt svar, ska kolla vidare på detta.

För övrigt så är huset - och glasen - ifrån 1950.
 
I början av 90-talet vet jag några som köpte polskt sekunda glas som i mångt och mycket påminde om handblåst glas (minus bubblor). Det var i alla fall löjligt billigt. Vet inte hur det är nuförtiden...
 
Annananna skrev:
Tack för ditt svar, ska kolla vidare på detta.

För övrigt så är huset - och glasen - ifrån 1950.
Ok, då borde det röra sig om maskindraget glas vilket du kan få tag i ganska lätt i nyproduktion, hör efter med någon glasmästare i din närhet. Det tillverkas som Johan Gunverth säger i de forna öststaterna och säljs som "kulturglas" eller "renoveringsglas". Fördelen är att det är långt billigare än handblåst glas som vi har i våra fönster... :rolleyes: Vi håller på att begära in offerter med just sådant glas och det billigaste man kan få tag i, vad vi har förstått, är det glas som heter Fourcault (efter maskindragningsmetoden).

Dock tror jag att du relativt enkelt skulle kunna hitta gamla fönsterbågar som ni kan glasa ur, men det är förstås lite mer jobb med det.
 
Gammalt, valsat glas (med randigt utseende) är relativt lätt att få tag i. Hör med en fönsterhantverkare eller ett glasmästeri, de brukar få glas över när fönster renoveras.
 
TAck för alla svar!
Vi är på gång och beställer nu.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.