Jag har också tjocka dörrar och de är i fint skick, men de känns fel då det inte finns mycket släta ytor i denna stuga. Jag hade i så fall tänkt slå ihop ett par i trä, typ enkla bräddörrar.
 
Om jag vore duktigare på att snickra skulle jag kanske också fundera på något sånt...
 
Jag hittade mitt 20-tals kök på blocket, så det finns hopp. Jag fick köra 20 mil för att hämta det men det var det värt.
Du kan även prova att annonsera i gård & torp, du gör nog inga fynd där men du kanske får napp i alla fall.
 
"20-tal Österlen", jag blir fruktansvärt nyfiken på hur ditt kök ser ut!! Jag har ganska dimmig uppfattning om exakt hur köken såg ut vid olika epoker. Men jag drömmer om att hitta nåt liknande som de här skåpen från Gård o Torp nyligen. Ingen aning om ålder...
 
  • skärgårdskök.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag kan tänka mej att det där är ett 20-tals kök. Luckorna o lådorna ser ut som mitt kök, men undet mitt skåp är det öppet - sågat lite tjusigt. (svårförklarat). Skivan är något mörkt träslag med porslinsvask. Det följde även med ett spröjsat överskåp. Jag ska se om jag har någon bild till dej. Jag är själv lite förvånad över att det var överksåp med men det har suttit i en lägenhet i stan så där var det kanske lite modernare motför din bild.
 
"20-tal Österlen", jättetack för alla söktips!! Och ja, det skulle vara superintressant att se bild på hur ditt kök ser ut! Jag ska fortsätta leta på Blocket. Bra med tipsen på sökord, jag har nog hittills mest bara använt såna sökord som "köksskåp" och liknande, och då får man miljoner annonser med 1980- och 90-tals-kök. Dina sökord verkar smartare för då slipper man tröska sig igenom hundratals annonser med moderna kök vilket tar så mycket tid att man nästan ger upp. Mycket uppmuntrande tips!

Jag skickade också ett mail till annonsen du länkade till - kan absolut vara intressant. Tack för tipset!
 
Jag skulle försöka hitta gamla hus från förra sekelskiftet som ska stamrenoveras. Ibland finns det lägenheter som väljer att ta bort sina gamla köksskåp.
 
Jag tycker Aniska är på rätt väg. Men hon menar troligen inte "förra" utan "förrförra" sekelskiftet ... ;)

Den dystra sanningen är att så gott som alla bostäder från perioden 1880-1940 är utrivna. När du äntligen hittar ett dylikt bevarat förstår du varför. Som regel är skåpen mycket få, också i de större köken. Bänkarna är mycket kortare och dessutom grundare än de mera moderna. Att 1800-talets diskbänk dessutom var mycket låg beror faktiskt inte alls på att "dumma karlar" aldrig diskade. Orsaken var att man diskade i balja som ställdes ovanpå diskbänken. Varmvatten fixade de flesta i stor tvättgryta på sin vedspis, och då gällde det att slippa höga lyft.

Att skåpen var så få beror delvis på att man förvarade mat i matkällare och separat skafferi. De välbärgade höll porslin, matsilver och dukningslinne förvarat i en uppsättning skåp ute i sin "serveringsgång". De flesta andra höll till godo med ett löst "skänkskåp".

Den väggfasta köksinredningen (platsbyggd eller prefabricerad) är kort sagt ett ganska nytt påfund.

Stillsamt vill jag också tillägga att den efterkrigsinredning du redan har sannolikt är byggd på plats av skickliga hantverkare. Även om dessa skåp och bänkar inte råkar vara samtida med resten av husen kan de vara väl värda att bevara, vårda och glädjas åt (till åminne av den husmor som en gång glädjestrålande invigde dem). Det är just "årsringarna" som ger huset den där riktigt inbodda myskänslan.
 
Lockande idé, Aniska! Om jag bara hade en aning om hur man hittar såna hus..

Billy Bäver, min nuvarande köksinredning är inte kärleksfullt platsbyggd utan ditflyttad (begagnad, inbillar jag mig?) vid förra renoveringen i början av 1960-talet. Detta var en mycket hjältemodig renovering eftersom huset bokstavligen var en ruin vid den tiden, och den har givit huset en del förskräckliga detaljer (järnbalkar i taken... och kökströskel av betong) och andra helt underbara detaljer (gigantisk öppen spis av grova gråstenar i hallen, tex).

Nu behöver jag ändå stuva om en del i köket för att få plats med en tvättmaskin, riktig spis, köksfläkt och större varmvattenberedare. Men hittar jag inga köksskåp som jag tycker är definitivt BÄTTRE än de jag redan har, finns det absolut ingen anledning att byta - där håller jag helt med dig Billy!
 
Om du inte är helt bunden till originalsnickerier så finns ju möjlighet att själv fixa och trixa lite med materialen för att få det man vill ha.
Bifogar en bild på mitt kök som fortfarande är under konstruktion , men nu ser man vart det bär hän.
Vilken tidsperiod är då det....jag vet inte, men det passar oss och vårt hus och det är det viktigaste!
 
  • kök.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Helena_Gavle
  • Laddar…
Jättesnyggt TorpAnders! Jag gillar diskbänken skarpt. Får man fråga vad det är för färger?
 
Jättefint!

Måste bara säga att vi hade en liknande diskbänk (från Franke) i förra köket. Men vi hade bara rostfri yta på vänster sida om hoarna. Det var helt underbart att ha 2 lika stora hoar...och så rejäla så man fick ner ugnsformar och plåtar och allt annat som man faktiskt kan tänkas behöva diska i ett kök...och en hög kran. Det underlättar hur mycket som helst och helt klart ett tips värt att tänka på för er som funderar på att renovera köket....den värsta vask jag varit med om är den vi har nu med en ganska stor ho...och en pytteliten avlång som inte är större än ett durksalg ungefär. Och när då dessutom kranen är en sån där standard som går bara lite snett uppåt och ut från bänkskivan får man trängas med allt och vattnet sprutar så det står härliga till när man diskar...
 
konichiwa girl skrev:
Jättesnyggt TorpAnders! Jag gillar diskbänken skarpt. Får man fråga vad det är för färger?
Diskbänken är en Intra Atlantic 180cm med som synes två användara hoar, praktiskt då det ska jobbas i vårt kök..ofta och mycket med alla råvaror från trädgård, skog och sjö. Det är så vi lever.. *ler*

Färgerna på kökssnickerierna är:
Vaniljgul NCS 0010-Y10R
Lindblomsgön NCS 2005-G70Y
Bänkskivorna är av Carrera Marmor och kom provisoriskt på plats i veckan, så nu börjar vi se slutet på det här äventyret!
 
FörFÖRRA sekelskifttet - förstås. Jag lever tydligen i det förgångna...

Hur man hittar gamla hus som ska stamrenoveras:

Alt 1 Vet kommunen vilka som är på g? Ring deras byggnadskontor och fråga.

Alt 2 Kolla med de företag som är specialiserade på stamrenovering.
http://gulasidorna.eniro.se/query/what/cs/search_word/stamrenoveringar

-Jag kommer ihåg hur det lät när mammas och pappas hus stamrenoverades och platsbyggda kök och de gamla 20-talsvindarna med platsbygd vindsinredning revs och kastades från 4e våningen ner i en container... Varför tänker inte fler efter?

Lycka till!
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.