Hej,
vi håller på för fullt att snygga till en slänt. Upptill har vi gjort en platå som mot slänten kommer att ha murstenar för att hålla planteringsgjorden på plats och vi kommer att ha en rabatt som är cirkus 40 cm bred och 30-40 cm djup med bra planteringsgjord men under detta är det grovfyllning.
Här vill vi plantera buskar eller häckväxter.
Slänten ligger i väst/nordväst och är tämligen utsatt för vind.
Syftet med planteringen är att både skapa ett naturligt avslut på plattläggningen samt att skapa lite vindskydd men vi är glada om vi kan få buskar som blir cirkus 100 -150 cm höga.
Eftersom slänten bitvis är brant vill vi inte ha växter som behöver beskäras varje år.
Vi bor i södra Stockholmsområdet.
Har ni några råd om lämpliga plantor ?!
 
Hmmm inte så många råd...
Vad tror ni om Måbär ? Är de tåliga ?
 
Ölandstok, finns i gul, röd och vit. Är vindokänslig, kan både vara häck eller som solitär buske.
 
Redigerat:
Sibirisk ärtbuske. Tål det mesta och är ett under av humlor när den blommar!
 
Går slänten uppåt eller neråt?
Om den går neråt så kan man lätt lura ögat genom att plantera lite högre buskar eller småträd längst ner och lite lägre ovanför, det blir vackert att se på om ni vistas "överst".

Mycket fin och tålig är Koreans try, Lonicera maakii. Växer snabbt, blommar med doftande vita blommor på försommaren, och får dekorativa röda bär på hösten. Sorten "Kristall E" är fin.

En mycket vindtålig buske är ju annars Havtorn, Hippophae rhamnoides, men då får du antagligen blanda jorden med sand - tror inte du har sandig jord i södra stockholm. Den har jättevacker silverfärg smala blad och känns lite olivträdsaktig ut. Honplantorna får vackra c-vitaminrika orange bär. Man bör blanda hon/hanplantor, dvs "Romeo" och "Julia". FIn som vindskyddande häck.

Hagtorn finns också, dvs Crataegus, som har många fina arter, som Pärlhagtorn, rundhagtorn eller rosenhagtorn. De tål det mesta. Blommar i maj, fin höstfärg.

Ingen av ovanstående stannar självmant på 1,5 meter. Man hålla efter dem lite snyggt. (klippa några grenar varje år, inte snagga så de helt förlora sin naturliga form).

Lukthyperikum stannar vid 1,5 m. Hypericum hircinum 'Loke'. Blommar gult, sen upprätta mycket dekorativa frukter. Vacker.

Bukettapel stannar vid 1,5 och klarar vind, om än inte rent vindpinat läge, lättodlad och rubust. Vacker under lång tid med rosa knoppar, vita blommor, röda frukter, fin höstfärg. Malus sargentii E (fk Eskilstuna). Passar också som häck.

Utmärtk och tålig för torra slänter är annars Ullvide, Salix lanata, men den blir bara 1 m. Ulliga silvriga blad, videkissar, fina knotiga grenar som gör sig bra även vintertid.

Finns ju även några rosor som är vindtåliga och passar i slänt.

Hoppas det inte är skugga, för då gäller helt andra växter...
 
Tackar !
Slänten går nedåt och planteringen kommer att vara skuggig fram till cirka 14-15 tiden på dagen då solen skiner till solnedgång.
Jag vill inte kalla läget "vindpinat" men det är ett nytt område = begränsat med skog och nedanför slänten är en terass på 4 meter innan berget sluttar ned till ett öppet fält så vindbyarna som kommer ibland är tämligen kraftiga.
Inget för bambu tyvärr som var vår första tanke :(

Är någon av förslagen lämpliga att plantera nu ?
 
Redigerat:
Kommer ni alltså att sitta på terassen nedanför, så ni har växterna intill er?
Eller är det långt bort från sittplatser, mest bara blickfång på avstånd?
Läget låter som "halvskugga". Välj inte växter för full sol.

Jag tycker det är skillnad på vad man väljer om det är växter som man vistas nära, ser detaljer på, känner doft, och sådana som mest är i periferin. På håll upplever man färg och höjd som nummer ett. Och ljusa färger syns bäst.

En bild på stället vore bra...

Du kan plantera nu. Vintergröna växter kan var lite känsliga första vårarna, innan rotsystemet hunnit söka sig ner till frostfritt djup och kan kompensera vårsolens avdunstning. Då kan man täcka med säckväv (eller lakan).
 
Svart Aronia ursnygg som häck ala buske;)

Mvh
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.