Vi renoverar vår källare och ska lägga in golvvärme, men vilken sort? :confused:

Total yta som ska "beslingas" är ca 25 kvm, fördelat på en hall (ca 4 kvm) från vilket ett litet badrum (ca 1 kvm), tvättstuga (ca 5 kvm) och sovrum (ca 13 kvm) strålar ut.
Golvet är en gjuten betongplatta. Viktigt för oss är att slingorna inte bygger för mycket, eftersom det inte är jättehögt i tak.

I övriga huset har vi vattenburen värme (radiatorer) , uppvärmd med gas.

Vad vi har förstått från alla som vill ge oss goda råd gäller följande:

Fördel med elburen:
Billigare att lägga, ca 500 kr per kvm kontra 700 kr per kvm för vattenburet.
Går igång direkt.
Hela värmesystemet behöver inte dras igång om det känns rått i källarvåningen och man vill ha lite värme under "sommarmånaderna"
Inga extratillbehör såsom shuntgrupper och pump behövs.

Fördelar med vattenburen:
Billigare drift än elburen, som kostar ca 1,5 kr per timma.

Från början lutade det åt el, sen vatten och nu är vi inne på el igen, men är hemskt tacksamma för fler tips och goda råd. :p
 
Det viktigaste av allt är: är plattan isolerad? Annars är det helt meningslöst och till och med farligt att ha golvvärme. Utan isolering torkar du ut under plattan och en bit upp på väggen vilket kan leda till att fukt dras till huset när det skiljer i fuktmättnad( utjämning). I detta fall är det bättre och det rätta att göra som vi gjorde, nämnligen att lägga klinker i källaren men med radiatorer på väggarna istället för värmegolv. Vi hade även en väldogt tunn platta i ett gammalt hus.
 
Hej! Läste er fråga då jag undrar över samma sak. Vi funderar över om vi ska lägga vatten eller elburen golvvärme för lika stor yta. Hur valde ni?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.