Vi bygger nytt kök och funderar på att köpa en blandare med utdragbar dusch. Frågan är vad konsekvenserna blir för elen? Vi redan beställt en gashäll med integrerad el-grill som kommer byggas in i bänkskivan bredvid diskhon (55cm ifrån punkten för blandarfästet till gashällen och ca 75 cm till grilldelen). Sen har vi spottar under väggskåpen. Måste allt detta IP-klassas och är det i så fall samma regler som för badrum?

Vad gäller om man inte följer reglerna? Svårt att få ut ev. försäkringspengar och garantier eller kan det få allvarligare konsekvenser?
 
Såvitt jag förstår så finns det inga generella zonindelningsregler för kök som det finns för badrum. Däremot så är det ju upp till elektrikern att göra en säker installation. Dvs om elektrikern anser att duschmunstycket innebär att avstånd liknande de som gäller i badrum skall gälla så får man rätta sig efter det.
 
Du tänker förmodligen inte duscha i köket eller hur? ;) Precis som hempularen skriver så finns det inga zoner i ett kök. Däremot kan man kanske betrakta ett villakök som lite blötare än normalt om det finns ett enkelt sätt att blöta ner ytor som normalt inte ska bli blöta. Blir det mycket kondens och det bildas droppar på elmaterialen eller om den regelmässigt utsätts för strilande vatten ska man kanske överväga att välja materiel med IP-klass X3 eller X4. Fast i ett vanligt kök... mnja...
 
Tack för tipsen.

Rent praktiskt har jag svårt att se att det skulle vara något problem, men det var en hel del diskussioner med elektrikern huruvida IP-klassningen på lamporna i badrummet var tillräcklig så jag vill helst undvika att hamna i den typen av diskussioner igen. Den gången löste det sig då jag visade honom en broschyr ifrån armtur-tillverkaren med IP-zonerna utritade.

Vad jag har kunnat läsa mig till så bör det vara OK (Ur Starkströmsföreskrifterna):

750 TORRA, ICKE BRANDFARLIGA UTRYMMEN
Omfattning:
T.ex. Bostadskök

Val och montering av elektrisk materiel:
Elektrisk materiel skall ha kapslingsklass IP2X eller IPXXB
Materiel i grovkök och klädtvättrum som är så placerad att den befaras bli utsatt för
spolning med vatten skall dock ha kapslingsklass IPX4.


Detta är ju ett bostadskök och inget grovkök eller klädtvättrum?

MVH
Markus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.