Hej! Undrar var man kan hitta en klassisk skrivbordslampa med grön skärm som passar till ett stort, antikt skrivbord i massivt trä. Gärna med tillhörande skrivbordsunderlägg till. :)

Jag vet inte riktigt vad den typen av skrivbordslampa heter, om den ens har något eget namn?
 
En "riktig" lampa har en skärm som har grönt glas på utsidan och vit glas på insidan, sunkiga kopior har grönt glas som är målat vitt på insidan. Det kan verka snobbigt, men det är stor skillnad på hur det ser ut i rummet när det är "mysbelysning" i rummet.
Kinakopian lyser grönt uppåt - det blir ett sken.
Den "riktiga" är grön i sig, men skiner inte grönt (lyser inte upp rummet med grönt ljus)
 
Och basen ska var så pass tung så att den inte tippar den när man drar i kedjan.
Det tog tre år innan vi hittade en bra ...
 
Tack för utförliga svar! Nu kommer ju den oundvikliga frågan om huruvida lampan från Lamplagret är något att ha, eller om det är en, enligt tallmilan's beskrivning, "Kinakopia"?

Får man fråga var du köpte din, tallmilan?
 
Bartil, det finns en fin lampbutik i Malmö som du kan titta på, en hörnbutik, på stora kvarnsgatan eller Baltzaarsgatan. De kanske inte har den gröna varianten men många gamla vackra, även nyproduktion, helt skäliga priser.
 
Det finns en variant med lite olika kupor marmorerat/grönt med en quinna på foten som kallas Strindbergslampa.
 
De kallas för bibliotekslampa.
 
Vi lyckades hitta en på lampaffären som finns på köpcentret "draget" i Uppsala. Men vi fick kolla på flera stycken för att se vilken som hade ett jämnt och "snyggt" sken. Dock var det flera år sedan och har inte sett den sedan dess ...

Sen finns det en lampaffär i Borrby i Skåne, där finns det garanterat bara riktiga och gedigna (renoverade) - drivs av något så unikt som en lamp-eldsjäl !
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.