I våras kom vi överens med den entreprenör som ska bygga vårt hus om att vi skulle få en bankgaranti för hans åtaganden eftersom han hade två anmärkningar hos Kronofogden (vilket varken säljare eller byggare informerat oss om, vi kollade upp honom).

http://www.byggahus.se/forum/refere...om-har-tva-anmaerkningar-hos-kronofogden.html

Vi sade till säljaren (som skötte kontakterna med byggaren) att detta var en förutsättning för att vi skulle gå vidare med nämda byggare, villkoret accepterades (vi hade ett möte med säljare + byggare där bl.a. detta diskuterades) och allt var frid och fröjd till förra veckan när vi begärde att få se bankgarantin alt. prata med hans bankkontakt för att säkerställa att bankgarantin skulle finnas på plats inför avtalsskrivningen (byggsats kommer om en drygt en månad).

Då säger byggaren att han måste prata med sin bank först :)eek:) och det kan ta någon vecka. Vi förutsatte att löftet om bankgaranti faktiskt hade baserat sig på fakta, att han hade hört med sin bank innan han sade att vi säkert skulle få en, men inte! Kan tillägga oxå att jag i en annan tråd här har fått veta att en person med två anmärkningar hos Kronofogden skulle ha svårt att få en bankgaranti, och att vi nämnde detta för säljaren för att vi var oroliga för att detta även skulle gälla "vår" byggare. När det gått drygt en vecka ringer vi upp byggaren och får veta att hans bank inte utfärdar bankgarantier till företag ... Eh.. va??

Vi har kontaktat alla inblandade, bank, säljare osv. men har ännu inte fått någon rätsida på saken, vi kommer väl till en lösning inom de närmaste dagarna, men har ni någon info att komma med så länge? Åsikter? Tips! Allt emottages tacksamt ... Och om det inte blir någon bankgaranti, vad gör vi då??
 
  • Gilla
HusISkogen
  • Laddar…
Ingen som har några åsikter?
 
Hemmakatten
En bankgaranti innebär att en viss summa av byggarens pengar låses på ett konto (vanligtvis i stället för färdigställandeförsäkring) och att den summan, eller delar därav, kan komma att betalas ut till er under vissa förutsättningar. Anledningen till att banken inte vill ställa en bankgaranti är att byggaren inte har några pengar på sina konton och att banken inte är villiga att ge honom en kredit.

En möjlig lösning för er, om ni vill ha byggaren kvar, kan vara att aldrig betala något i förskott. Byggaren får då fakturera er varje eller varannan vecka för utförda timmar. Av byggaren inköpt material faktureras också i efterskott och efter det att materialet är på byggarbetsplatsen. På det sättet riskerar ni inte att förlora några pengar och byggare får också pengar löpande. Den risk ni löper är att byggaren slutar/går i konkurs och då kan det ta tid att hitta en ny.
 
Anledningen till att byggaren inte fick någon bankgaranti har nu visat sig vara att just den banken inte ger ut några bankgarantier öht. Byggaren hade tydligen blivit rekommenderad att lösa en färdigställandeförsäkring istället, men det är inget som han har erbjudit oss. Dessutom kommer vi antagligen få betala en sådan iaf i slutändan, verkar som att vi inte kan "vinna" hur vi än gör. Vi vill ju varken står för risken att han konkar eller betala extra för den, det skulle vara helt sjukt.

Upplägget är sådant som du föreslår, Hemmakatten, att vi kommer att betala i efterskott. Men det kan säkert bli diskussioner om huruvida något är helt slutfört eller inte. Dvs. byggaren vill ha betalt men vi vill inte betala. Och då kan han väl bara skita i resten av bygget om han får lust? Eller så konkar han för han har så små marginaler?

Fy, vad tråkigt det här har blivit. Har ingen susning om vad vi ska göra nu.
 
Ibland så inträffar det att man som entreprenör kan jobba i ca: 1 månad före man får skriva första fakturan, därefter så tar det ytterligare 30-50 dagar före pengarna kommer. Dvs likviden far som en jojo upp och ner. Så ena ögonblicket kan man vara fattig som en kyrkråtta för en månad senare vara rik som ett troll. Det kan vara en anledning till att Er entreprenör fått anmärkningar, Men en färsigställandeförsäkring skyddar Er till en viss del iaf.
 
Eller också har han kanske åkt på en kundförlust - någon som inte har velat betala för sig överhuvudtaget. Och inte bara hans eget arbete, utan kanske dessutom mängder av material..
 
är ni oroliga för att de skall hända nåt pga av att han inte är kreditvärdig så är det enklaste att byta byggare väl.........
 
Problemet är att huset kommer om en månad och det är inte taget ett spadtag på tomten ännu. Byggaren har ordnat alla övriga entreprenörer och ska förutom att bygga huset även sköta samordningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.