electrocuted skrev:
a det ser ut som gammal kuhlo, bör bytas ut, leta upp exakt var du har dessa ledningar och byt till att börja med bara dom.. och montera JFB i huset.
Trist, för det blir några meter det. Hur monterar man ny kabel snyggast? Med spikklammer, eller någto annat fiffigt.

varför är det så många säkringar i mätarskåpet?? sitter det på en annan byggnad?
Japp, sitter på ladan. Av de nio säkringarna där nere är det i alla fall sex stycken som går till handske utanför skåpet. En är en gammal metallhandske, den där farliga ni vet :)
 
-MH- skrev:
Trist, för det blir några meter det. Hur monterar man ny kabel snyggast? Med spikklammer, eller någto annat fiffigt.



Japp, sitter på ladan. Av de nio säkringarna där nere är det i alla fall sex stycken som går till handske utanför skåpet. En är en gammal metallhandske, den där farliga ni vet :)
ja tyvärr så om du vill känna dig säker så är det enda utvägen, för de ledningarna är inte i bra skick idag, det kan bli överslag i dom även om du inte rör dom, och eftersom dom är övertapetserade så blir det en fin brasa.
när jag började riva ner all sån ledning i mitt hus så hade jag inte brutit all ström för jag ville ha lite arbetsbelysning, men så började jag flytta lite på en sån kabel som gick till uttaget dit jag kopplade lamporna som jag inte hade brutit, och POFF sa det så blev det svart..
då bröt jag alltihop och placerade ut byggcentraler som kopplades till inkommande i huset istället..

och i ditt mätarskåp kan du ju riva ur alla porslinssäkringar och sätta in en 12-modulers kapsling där du har en JFB, en 3-polig till ett CEE uttag utanför skåpet (riv ner Semko-handsken) och så har du några platser över till ladugården. då får du ju separat JFB för detta. (vilket är krav vid nyinst. av vägguttag ute)
 
Ja, den där kuhlokabeln kanske man skall skrota. Köket och badrum 'är omgjorda på 80-talet, elpatronen och cirk. pumpen är också nyinstallerade. Så det gäller bara att hitta var kuhlon är kopplad till allt detta, så är det bara att riva alltså. Jaja...


JFB till ladan och alla externa handskar är nog prisvärt också. Nu såg jag att huvudsäkringen är 20 A, men alla andra säkringar i uteskåpet (tror jag) var 25A . Är det för mycket, skall man säkra ner? Jag vet inte om kabeldimensionerna är okej, men man får väl hoppas. Får kolla vad handsken går för.

Kan man byta allt utom elmätaren i skåpet, eller är det nätbolaget som äger något (huvudbrytare, huvudsäkring?)
 
När vi köpte vårt hus för tjugo år sedan, var det första vi gjorde, att byta ut befintliga elkablar i väggar och tak. De var som fnöske, mycket brandfarligt.

Sedan tog vi tag i yttertaket och fönstren. Taket blev helt nytt, men fönstren har vi renoverat.

Lycka till med ert hus!
 
Skydda kablarna till centralerna med 300 mA jordfelsbrytare tycker jag
 
Det går väl inte, i och med att de är (nedgrävda) fyrledare?
 
Jo, om man byter ut dom till 5-ledare kablar.
 
Men Paulo1, varför i hela friden skulle man spendera tusentals kronor på att byta en kabel bara för att kunna "skydda" den? Är det inte bättre att behålla sin kabel utan jordfelsbrytare så länge den håller?
 
Paulo1 skrev:
Jo, om man byter ut dom till 5-ledare kablar.
jag får en känsla av att du har fastnat för kapitlet om JFB och allpolig brytning i teoriboken:rolleyes:
 
Gräva kabeldiken och byta från 4- till 5-ledare hinner man ju lagom på en kafferast :D:D
 
Kan man inte hänga en liten gulgrön tråd i luften som den femte ledaren...:D

Nej, jag tror jag sätter JFB vid de bägge centralerna istället.
 
Nej, slå ner ett spett i vardera änden istället. Det är ju inte för inte som det heter jord... :) :)
 
Mikael_L
För säkerhets skull ska vi kanske nämna att nu finns det ett några dåliga och rent av felaktiga sätt beskrivna i tråden.
Bara för att den som inte kan något alls om el, och därmed inte förstår ironin, tror att det beskrivs vederlagda sätt att göra saker och ting på ...

OK, tråkig brasklapp, men kanske vettig ändå. Själv tycker jag det bara är roligt ... ;)

Sen finns det iofs lite smilies och sånt som understryker skämtgraden, så riktigt så illa är det ju inte
 
Ja, om någon skulle ta livet av sig på det här sättet så har vi en term för det inom bergsklättringen som skulle passa här: Vi kallar det "Evolution in action". :)
 
Okej, eftersom det är 25A avsäkrat till huset, så måste jag ta 6mm2 kopplingstråd i centralen för att koppla in JFB:n? Jag vet faktiskt inte vad det sitter nu, 4 eller 6 skulle jag tro.

Köper man en rulle svart, en rulle blå och lite gulgrönt, eller köper man EKK (el. motsv) 5G6 och tar bort höljet?

Blir en tur till Kjell o Co samt Clas O i kväll...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.