Tänkte bygga en ca 60 m2 stor fristående altan på bergtomt och skulle vilja göra minimal inverkan på naturen. Tänk om man inte vill ha altan där om 30 år… :)

Kan man göra såhär:
1. Borrar hål i berget med diameter så att stolpskornas armeringsjärn nätt och jämt går ned i dem.
2. För att få dem i rätt höjd så tänkte jag att man först kunde kapa armeringsjärnen till rätt längd. Blir någon för kort så kan man ju bara släppan ner typ en sten i hålet. Helt utan cement.

Utöver att det blir lätt att få bort det en dag, så räcker det med diameter 12-15 mm på borren. Då kanske man klarar sig med en elektrisk borrhammare som är lättare att släpa ut i skärgården.
Vad tror ni?
 
Spontant känns det som att du i detta fall inte har något som håller emot eventuella lyftkrafter (man ska inte bortse från vindens härjningar) men det beror ju naturligtvis på hur omgivningen ser ut. Om vinden kan komma in under altanen skulle nog iaf ja limma stolpskorna. Det går ju alltid att skära av dem om man någon gång tröttnar på altanen. Man kanske inte måste limma alla balkskor?

//Unigas
 
Tack! Förstår vad du menar med vinden där. Stormen Per flyttade vårt skjul 100 m. Just i detta fall skulle jag dock tro att vinden är chanslös. Vi har en fördjupning i berget, med en diameter på ca 8 meter och ett djup på max 40 cm. Inga staket el dyl.
Men man kanske kan limma ett par stycken...
/K
 
Kemankare borde ju funka bra
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.