Vad är praxis om man inte gjort upp om saken: Tar hantverkaren hand om skräpet (tomma kartonger, brädstumpar och annat) eller gör kunden det?
 
Min golvläggare tog bort allt, man är tvungen betala nåt slaggs avgift (några tior) oavsett om de eller jag själv tar hand om skräpet.
 
Så här gör vi:

Vid små jobb: vi tar skräpet, att lämna en snygg och städad arbetsplats är bra reklam!

vid större jobb: en avtalsfråga, normalt sett tillhandahåller huvudentreprenör/byggherre container eller liknande.
 
Praxis för skräp: Hantverkarna lämnar allt precis där då står. Äter de en frukt under rasten, ligger skalet kvar på golvet framför / under stolen hantverkaren satt på när han åt. Dricks det något, lämnar man flaskan / pappmuggen på golvet. En liters juiceförpackningar är poppis bland hantverkare, dem lämnas också på golvet.

Röker gör man utomhus, och fimparna lämnas där man står.

Att det även blir skräp från själva arbetet har jag mycket lättare att stå ut med, vi betalar hellre för själva arbetet än städningen. Fast just nu har vi inne en målarfirma som har tagit med en grovdammsugare. Här får vi räkna med tanken, dammsugaren är trasig och vi får städa själva ändå.

Om vi har soppåsar framme på bygget? Ja, det har vi. Helgerna går vi runt och plockar skräp. Barnen drygar ut veckopengen med pantflaskor från bygget.
 
jobbar själv som snickare och jag måste tyvärr hålla med att många av mina kollegor är grisar (inte jag he he) t.ex innan semestern så städade jag och min kollega av stället vi var på ,även dammsugning . elektrikern skulle jobba under semstern och vi sa till honom att det ska vara lika rent när vi kommer tillbaka . Och det var det så klart inte tomma drick flaskor där vi äter ,av klippta flexslang bitar precis brevid en sop säck ,massor av kabel klips över hela lokalen .

arg som fan städade jag av allt och samlade alla elektikerns grejor i ett rum och allt hans skit ligger ovan på . väntar på att han ska komma tillbaka så han kan få en blåsning
 
De enda hantverkare jag haft i huset är golvläggare och elektriker. Golvläggarna plockade faktiskt ihop skapligt efter sig. Men elektriker! Jag har inte sett någon som gjort någon som helst ansats att inte skräpa ner. Allting får bara falla rakt ner och bli liggande där det hamnar. Klipp, tomma förpackningar, påsar, allt.

Jag har avverkat tre elektriker och alla har betett sig precis likadant. Detta är förmodligen något man lär sig under utbildningen.
 
Måste vara så, kan inte annat än att hålla med.............
 
Har precis samma erfarenhet av elektriker. Och dom fina koppartrådorna ser jag aldrig förrän dom sitter i min tumme, något som händer rätt ofta faktist.

Som finsnickare förutsätter ju ofta kunden att man lämnar arbetsplatsen välstädad iom att man ofta är en av dom sista på plats.
Som byggare var det en helt annan sak, då brukade det ofta kallas för grovstädning vilket betydde att man kanske sopade efter sig men det var också allt bortsett från att man dumpade skräpet i BigBags eller container. Petflaskor brukar ju dock hamna överallt. Dom har man ju vatten i under arbetets gång, inte minst på sommaren.


Men för att återkomma till ärendet så bör man diskutera det innan. Grovstädning eller om det innefattar dammsugning eller om skräpet lämnas på plats, körs iväg, ställs i byggsäckar på trottoar eller dylikt.
 
andersmc skrev:
Jag har avverkat tre elektriker och alla har betett sig precis likadant. Detta är förmodligen något man lär sig under utbildningen.
Nej nej, det måste vara under praktiken, för det är där något magiskt händer som förvandlar vanliga människor till elektriker.
 
Hemmakatten
Våran elektriker är då precis tvärtom. Han plockar upp allt, om jag inte hinner före.
 
Alla hantverkare som vi har haft hemma (elektriker, rörmokare, målare, plattsättare, snickare, golvslipare) har plockat undan skräp och lagt i t.ex. Big Bag eller sopsäckar och sedan har vi kört skräpet till tippen.
Ingen har lämnat skräp så som beskrivs av några här ovan. Även om vi inte uttryckligen kommit överens om något annat så har de plockat ihop skräpet och lämnat på lämplig plats.
Dock har målarna och elektrikerna lämnat fimpar efter sig på uppfarten.
 
Det beror ju på vilken elektriker man tar in.. Man får ju det man betalar för :rolleyes:

Jag har då alltid plockat undan efter mig, visst har väl något kunnat ligga kvar då och då men till största delen plockar man med sig det man använt. Plast, kartong, gammal elutrustning mm.

Kardelerna till kabeln som man klipper bort för att få en jämn yta på kabeln kan vara svårt att få med sig. Att man bara klipper kabeln och låter det falla säger sig naturligt. Hur lång tid skulle det annars ta om man skulle gå och kasta allt vid varje klipp. Det blir några under en dag. Tror inte någon vill betala för gångtiden mellan soplåda och kopplingsstället. Jag brukar ställa en tomkartong under mig och låta det falla ned i den, men ofta kommer det något på utsidan..

Det är oxå en kostnadsfråga om man ska städa efter sig. Visst kan jag dammsuga till den timpenningen vi tar.. Inga problem. Bättre betalt än vid städningen hemma :D

Vid anbud ingår självklart bortforsling av skräp om inget annat skrivits. Iaf på vår firma..
 
"Min golvläggare tog bort allt, man är tvungen betala nåt slaggs avgift (några tior) oavsett om de eller jag själv tar hand om skräpet."
Här i Stockholmstrakten är det definitivt dyrare att bli av med skräpet som byggare.
En badrumsrenovering ger ofta runt 1,5 ton skräp som antingen körs till tippen på kärra alternativt "Big Bag". Lyckas man övertala personalen på tippen att det bara är en kubikmeter slipper man undan med några hundralappar.
"BigBag" går på ca 3000-3500:- för ett badrum. Om privatperson kör till tippen är det "gratis".
 
På våran firma är det som pappskallen säger i inlägg #3.

Det verkar dock inte gälla för målare och elektriker. Målarna brukar glatt lämna högar av slipdamm längs kanterna. Hur svårt kan det vara att ha en damsugare med sig?
Fast värst av alla är kabelaporna. Efter många, många bråk med dem om att de ska plocka upp efter sig så har jag gett upp. Kabelstumpar, koppartrådar mm som de lämnar efter sig sopar jag ihop i en hög, ofta tillsammans med byggdamm och lite annan bråte, och lägger i deras verktygsväska. Tydligen har elektrikerna något avtal som säger att de inte behöver plocka upp stumpar som är under ett visst mått. Därav står står de och klipper ner kablar och dylikt, rätt ner på golvet och lämnar det där.
 
På min firma är det lika som i inlägg #3

Hos privatpersoner skall det vara helt skräpfritt när vi går,
om inte förstår jag att de ringer till firman, inte heller klampa in med skor i hela lägenheten/villan.

Mvh Elektriker08
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.