Hej,
Vi är intresserade av ett hus som byggs av ett stort byggföretag i Göteborgsområdet. I området finns det mer än 10 hus varav bara hälften är sålda trots att nästan alla hus är klara och de har legat ute till försäljning i ungefär ett år. Finns det möjlighet att pruta på ett sådant hus eller är byggföretagen stenhårda med sina priser? Huset kostar runt 4,5 och jag tycker det borde vara dyrt för ett byggföretag att ha husen stående.

Tacksam för svar
C
 
Hemmakatten
Självklart skall du pruta. Det kostar för bolagen att ha kapital låst i osålda hus. Dessutom är bostadsmarknaden inte lika het som tidigare, priser har gått ned eller stagnerat, så prutmån borde absolut finnas.
 
Alternativt kräv att få med extrasaker till huset, om de inte är villiga att gå ned i pris. (friggebod? marksten? etc.)
 
Att försöka pruta kostar ju inget.

Dock brukar byggföretagen vara rätt svåra om dom inte har problem med kassaflödet. Jag menar ett hus för 4.5 - skall du pruta ned det med säg 300 kkr - så skulle dom iställt kunna låta huset stå med underhållsvärmei minst ett par år för under 50kkr + säg lika mkt i ngn lite uppfräschningsåtgärd sen !?

/K
 
Hej igen

Kostar nog byggföretaget betydligt mer än 50kkr för värme. De har ju pengar bundna i huset som de behöver för nästkommande projekt. De vill säker ha vinst på sitt satsade kapital, låt säga 10% så det blir ju 450kkr på ett år.

/C
 
cliff74 skrev:
Hej igen

Kostar nog byggföretaget betydligt mer än 50kkr för värme. De har ju pengar bundna i huset som de behöver för nästkommande projekt. De vill säker ha vinst på sitt satsade kapital, låt säga 10% så det blir ju 450kkr på ett år.

/C
Jo men då är det som jag sa med kassaflödet - dom får ju vinst på sitt satsade kapital även om huset står ett tag - så så länge dom kan "ligga ute" med pengarna så är det ju inga problem för dom.
Men visst - förutom värmen så tillkommer lite kapitalkostnader - så säg att dom förlorar ca 5% på ett år dvs 225000 kr - så det kanske är läge att pruta lite iaf då ?

/K
 
Man kan försöka, men de brukar vara benhårda om just prislappen, eftersom de annars sätter dem som redan köpt sitt hus i en småtrist situation. Däremot brukar de vara rätt så givmilda med olika "fringisar" med svårsålda objekt, t.ex "trädgårdsbidrag", gratis flyttning och städning, presentkort på möbler och inredning etc. Inte sällan med rätt så rejäla summor.

Är sedan husen till salu för 4,5 så betyder inte det att byggfirman har 4,5 investerade där, utan snarare 3 eller 3,5.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.