Tack för erbjudandet men jag hittade oxå en knoppbräda i ladan när vi rensade där förra veckan...och dessutom en sån gammal räfsa i trä som ernst inreder med nånstans i varenda säsong av sina program. Jag är verkligen lyckligt lottad!! ;) :D
 
Har du med hittat en räfsa med täljda träpinnar :)

Tyckte tråden blev lite "tung" var tvungen att skämta till det lite. Hoppasingen tog illa upp;)
 
Nej, det går inte att mäta kvaliteten på byggnadsvårdsverksamhet i kommersiella termer. Det är begripligt men inte bra att det har blivit som det blivit med rekommendationerna från Gudmundsson. Det vore mycket bättre om GoT hade en länsantikvarie etc. som också var en duktig skribent som skrev. Det blir en sorts jävssituation att dels företräda ett kommersiellt intresse och dels göra saklig rådgivning. Däremot osäker på om det strider mot marknadsföringslagen när det är känt för alla att han företräder en kommersiell aktör.

Gudmundsson har varit med och väckt intresset för äldre svensk bebyggelse, och det är verkligen en kulturgärning, han har också tagit ur många villfarelsen att byggmetoder är bra bara för att de är nya, vilket man ofta får höra i bygghandeln. Sen är han rätt subjektiv när det gäller vilka nya metoder man kan använda för att underlätta byggnadsvården, och jag håller inte alltid med men det är en annan sak.

Det Dr Jerkyll och Konichiwa Girl skriver håller jag i princip med om.
 
aliback skrev:
Har du med hittat en räfsa med täljda träpinnar :)

Tyckte tråden blev lite "tung" var tvungen att skämta till det lite. Hoppasingen tog illa upp;)
förstod din tanke... ;)
 
Vet inte om jag kastar mig in för att bli sönderriven när jag påstår att det är lite dubbelmoral i flera av inläggen. Väldans många (inklusive mig själv) sysslar trots allt med att återskapa en atmosfär (genom att tillämpa en sund inställning och förstärka illusionen med retro-prylar från bla Gysinge), man sysslar inte med en antikvariatisk korrekt återställning/resaurering av ett kulturhistoriskt intressant hus.

Att firmor vill profitera och att kommersiella aktörer har ett personligt intresse av att marknadsföra sig själv torde inte vara så konstigt. Men att som konsument bara lyssna på en röst torde ju i de flesta fall vara fatalt och kunna leda till att man missleds eller blir utsatt för ocker... Sanningar i husbygge? Kom igen, de flesta vet väl att man gör saker på tusen sätt och att GG skulle sitta med universallösningar på allt, ja det är att ha övertro på saker och ting.

Tycker personligen att det känns lite tragiskt om det nu är så att man dömmer en person utifrån dogmatiskt tonfall och enkelriktade svar. Att verksamheten i vissa fall har "överpriser", marknadsför omettiketterade produkter och dessutom gör "reklam" i de böcker han själv skrivit så verkar skandalen fullständig.

De delar som rör hans personlighet tänkte jag utelämna, känns inte relevant för ämnet...

Men om man läser vad han säger i sina texter/utalanden/frågesvar så verkar det som om flera här vänder sig mot de konkreta delarna i hans svar. Inte sällan är inledningarna de verkliga svaret, där han hänvisar till den information som finns i bygden länsmuseer etc. för att folk skall finna svaren själva, vilket torde vara bästa svaret...

Numera finns åtminstonde ett dussin Byggnadsvårdscentran, lika många populistiska litterära källor med praktiska tips och dessutom internet. Att detta till stor del skett har GG stor del i... Och detta sammantaget gör ju att medvetandegraden och kunskapen om byggnadsvård ökar, det kan bara vara positivt.

När man kommer till de direkta åtgärderna så tror jag att ett av problemen är att vill serveras lösningen. Han är en röst som får plats och tar plats och för den som vill ha enkla snabba svar så är han den kollumnist som löser "dina" problem". Är man mer intresserad så finner man ofta luckorna (som med pappen eller liknande produkter) och profitprodukterna. Men för att kunna hålla den service de gör så tycker jag det fortfarande är överkomligt.

Källor finns och en lysande källa finns, jag undrar därför hur många här är medlemmar i Svenska byggnadsvårdsföreningen?
 
Jag är, åtminstonde var jag har bara inte betalat in nya avgiften än;)
Jag läser mycket i deras arkiv och får hem deras tidning, men jag måste säga att jag är lite besviken på deras forum. Där hade jag stora förväntningar som "nybörjare" och tänkte att här vimlar det av "proffs" som kan hjälpa till men det var väldigt dåligt med gensvar, tyvärr.
Som jag sa innan så var Gysinge och co s a s inkörsporten till byggnadsvård för mig och jag var och är full av beundran för deras verk som säkert har haft stor betydelse för byggnadsvården.
Jag satt i går och läste lite gamla inlägg i GoT och lade märke till att i de fall han hänvisade till litteratur så var det ofta sina egna böcker enbart, det kan jag tycka är fel. Eller som jag också skrev innan att man som eventuell kund har frågor angående deras produkter (via mail) och inte får svar, lite nonchalant, men jag kan ju alltid försöka ringa.
Jag hade en åsikt från början om "dyra detaljer" men min tanke var mest vid det tillfället; köper verkligen folk dessa saker till detta pris.
Hur han är förövrigt vet jag inte för jag har inte varit i kontakt med honom personligen så jag har ingen åsikt om det.
Att han är kunnig tvivlar jag inte på men jag är nu sådan att jag ändå måste kolla upp varje sak på många olika ställen, även på nätet fastän han i ett inlägg förfasade sig över detta att leta efter info om gamla hus på nätet! Nätet är en väldigt bra informationsbank tycker jag i alla fall.
 
Anders_Roslagen:

Min poäng är att resultatet är olyckligt om man kombinerar ett dogmatiskt tonfall (som jag snarare skulle vilja kalla sanningsanspråk) med de "rätta" produkterna. Stilrenoveringar är inte min grej (och inte heller Gudmundssons, tror jag) men det riskerar ju att bli resultatet även om man försöker göra rätt. Under förutsättning att man, som du säger, vill serveras svaret och inte söker information på andra håll. Och du har helt rätt i att han brukar hänvisa till museerna, i Gård och Torp. Mea culpa.

Men dubbelmoral? Då förstår jag inte riktigt hur du menar?

(Apropå restaurering/renovering finns en ypperlig artikel om det ideologiska innehållet i begreppet restaurering här: http://www.sfv.se/cms/showdocument/...lnaden_mellan_restaurering_och_renovering.pdf)
 
Redigerat:
Ett litet tillägg bara angående hänvisningar till hans böcker. Jag har under mitt pågående takarbete tittat i hans bok utvändig renovering och ifrågasätter lite hans råd att lägga bärläkt direkt på boarden. Jag tyckte att det kändes bättre att ha en ströläkt också så jag gjorde så i stället.
 
Konichiwa girl: Jo, jag håller med och jag gillar inte heller stilrenoveringar, men det jag tycker man missar är att det definitivt inte handlar om "Gysingefiering". I vissa fall när det finns flera lösningar på ett byggtekniskt problem...

...fler konstruktionsmöjligheter (exvis laxningar eller skruvning eller pluggning)
...det finns flera valmöjligheter av modeller (exvis man har listverk dörrhantag från olika epoker)
...man helt enkelt gör vägvalet baserat på att vissa saker är synliga och andra är dolda i annan konstruktion (exvis hönsnät i kliningen)

...erbjuder oftast GG, GoT EN lösning. I Renoveringsböckerna likaså (och aliback, ja du kan nog med gott samvete köra ströläkt). Jag tycker det är helt ok. Dessutom påpekar man ofta att simplifiera för att inte låta det tillagda sticka ut. Helt ok för mig. Anledningen till detta kan vara många men jag ser behovet av simplifiering i dessa sammanhang.

Sen vänder jag mig också ett varv extra innan jag somnar på kvällen när man vet att de rekommenderar sin egentillverkade ljusa rödfärg till kunder (som får uppfattningen att den är bättre), 50:nde gången man hör hallelulia om matta linoljefärgen, när jag läser att takpappen är händigare när den är smalare(som om det vore medvetet) och tjuter högt när nån kör klippspik istället för handsmidd spik i golvet...

Det jag menar med dubbelmoral är att många hänvisar till och beskriver sig som att man inte är "fundamental" byggnadsvårdare. Dessa gör som du säger "eg. stilrenoverar", men ändock påpekar de differenser mot ursprungstillvägasätt som Gysinge erbjuder.
Min uppfattning är att man bygger kritiken på detta resonemang, dvs att man själv vill avgöra när man "byggnadsvårdar". Därav blir det svårt när GG, GoT eller andra erbjuder en lösning som redan är förenklad (kanske dessutom till ett högt pris och genom att inte ge all information kring produkten). Jag tror säkert att man kan få se en annan sida om man väljer att prata med dem på plats och om man kommer förberedd. Läs Thurell och Hidemark och andra, deras röster är minst lika viktiga... lyssna på Qvarnarp, Nacka byggnadsvård mfl... bilda en egen uppfattning, sen om man köper Gysinges produkter eller nån annans känns oviktigt. jag tror dock att man är mer korrekt "byggvårdstekniskt" med varor från Gysinge än från Beijers/Byggmax eller liknande...

Jag skall inte sticka under stolen med att även jag i viss mening "stilrenoverar", dolt genom att använda vissa moderna material (dock miljövänliga och hygroskopiska, tryckat virke undantaget), och synligt genom att köpa exvis nya stilmöbler såsom retrobadkar (Nackas runda) pga platsbrist... Men inget går upp emot att få dit en ny list men med en gammal, för huset riktig modell, eller än hellre att hitta och kunna återbruka gamla detaljer...

Sen måste jag ändock bli imponerad av den efterforskning som sker på detta forum, kring exvis manufactum (elprylar), Takpappen mm... Det är en otrolig hjälp för att underbygga sin egen "ombyggnad" ;).
 
Anders_Roslagen: Själv tycker jag att förenklingar är en förbannelse. :) Tyvärr tror jag att det är därför så otroligt många säger "det här är mitt hem, inte ett museum" och använder det som argument för att göra ungefär som man vill. Sören Thurell tycker ju till exempel att gips är ett jättebra material att använda medan Gudmundsson avfärdar det. Och är man insatt i till exempel Ove Hidemarks restaureringsteori förstår man varför (man kombinerar material som åldras olika) förstår man ju varför, men ibland känns det fullständigt omotiverat och GG ger själv lite luddiga, estetiska värdeuttalanden som förklaring till varför. Byggnadsvårdsserien var det första jag läste av byggnadsvårdslitteratur och jag kommer ihåg hur negativt jag reagerade på att han tyckte att man skulle ha lite utebelysning, så lite att man knappt skulle kunna hitta cykellåset (jag hittar inte citatet i min nyinköpta bok, ej första upplagan. Är det borttaget månne?). Jag minns att jag tänkte att han borde bo här uppe i lapphelvetet ett par höst- och vintermånader, med 2-3 timmars dagsljus per dag, för att pröva sitt råd praktiskt.

Mycket av det han skriver är oerhört vettigt, men försvinner i mängden av det som känns alltför dogmatiskt. Tyvärr. Det finns ju många förhållningssätt och (som GG själv påpekar i senaste numret av Gård & Torp) många vill att man ska tala om vad som är rätt och vad som är fel - när det i själva verket bara finns ett gäng olika ideologier och förhållningssätt.
 
Oki. Håller i stort med. Annars finns ju elementlampan kvar, som irriterar GG, i senare utgåvan ;)... Det sista du tar upp är ju det viktiga, att ta åt sig av det vettiga som sägs och slå dövörat till när det inte stämmer in med ens eget förhållningssätt.
 
en spännande om än litet väl personfixerad diskussion.

till stor del handlar nog denna hype av Gysinge och GG och sedan ilskan mot dessa (som barn som upptäcker att föräldrarna bara är människor) om ett specifikt svenskt och litet osunt sätt att förhålla sig till auktoriteter. därför är det ju bra att många nu upptäckt att det på byggnadsvården område, precis som på de flesta andra, gäller att själv engagerat samla information och väga olika källor mot varandra och själv ta ett beslut om hur man skall handla, som man själv är ansvarig för. gott!

det intressanta allt detta dock belyser tycker jag, som relativt grön byggnadsvårdsnörd, är hur nytt det ökade 'breda' intresset för dessa frågor är i sverige, och hur lamt detta följts upp av de ganska väl tilltagna myndigheter som detta fält berör. det är ju delvis naturligt då vi alltid varit fattiga (och inte värst sönderbombade) och inte som kulturländerna har en sedan länge blomstrande expertis på bevarandet och återställandet av äldre värdefull byggnation bland arkitekter och andra specialister, liksom bland hantverkare och produktleverantörer.
Dock skulle jag vilja säga, även givet detta, och även givet det faktum att den typ av bebyggelse som svensk byggnadsvård till skillnad från många andra länder mest inriktar sig på är till största delen lägreståndsbebyggelse (snarare än arkitektoniskt intressanta objekt—om man får svära i kyrkan...) så är det märkligt hur litet regionalt inriktad men statligt finansierad litteratur och dokumentation det finns på området.
Det borde vara varje länsantikvaries uppgift att producera en volym om typisk byggnation och byggnadsvårdsaspekter specifika för regionen, enligt ett visst format, som sedan uppdateras kontinuerligt allteftersom den byggnadshistoriska forskningen utvecklas. visst finns det ansatser till sådant men det är mest bilderböcker, och nog kan man samla på sig alla dessa svartvita skrifter från RAÄ:s glansdagar, men där liksom i byggnadsvårdsmonografiernas 5 i topp är de regionala variationerna ofta oredovisade, fotomaterialet selektivt etc. den tekniska detaljnivån varierande mm.

låt oss verka för att dessa kunskapluckor fylls snarare än att förbanna GG mfl. för deras ofullkomligheter.
(Att tonen är bufflig i böckerna tror jag är en konsekvens av att udden är riktad mot byggbranschens och bygghandelns egen ton och desinformation sedan årtionden. Vore det för många 'kanske' i böckernas texter skulle folk snart stå där igen med en allmogelist i handen och en skön känsla i magen efter att ha fått dess äkthet försäkrad (på mål dessutom) av en bergsäker säljare. Att tonen är uppläxande i G&T's expertsvar beror vad jag kan se enbart på att G&T inte tycks ha specificerat för insändarna hur precis, hur mycket och vilken dokumentation de skall bifoga, men det kan nog lätt avhjälpas—av G&T.
 
Hermes skrev:
en spännande om än litet väl personfixerad diskussion.
låt oss verka för att dessa kunskapluckor fylls snarare än att förbanna GG mfl. för deras ofullkomligheter.
Det tycker jag att du har rätt i.
Men för att förtydliga mig, eftersom det nu var jag som drog upp dessa kunskapsluckor, tycker jag inte att de utgör något problem. Däremot är det ett problem när den information man ger är felaktig eller bristande men ändå presenteras med prefixen "bör", "ska" och "bäst att".
 
Hermes skrev:
Det borde vara varje länsantikvaries uppgift att producera en volym om typisk byggnation och byggnadsvårdsaspekter specifika för regionen, enligt ett visst format, som sedan uppdateras kontinuerligt allteftersom den byggnadshistoriska forskningen utvecklas. visst finns det ansatser till sådant men det är mest bilderböcker, och nog kan man samla på sig alla dessa svartvita skrifter från RAÄ:s glansdagar, men där liksom i byggnadsvårdsmonografiernas 5 i topp är de regionala variationerna ofta oredovisade, fotomaterialet selektivt etc. den tekniska detaljnivån varierande mm.
.
Detta skulle vara till stor hjälp för mig om det fanns, jag tömmer bibliotekets hyllor i min jakt på småländska torp. Jag har t o m använt mig av släktforskarsidor och program för att leta info.
 
Oavsett intention löper man risk att vilseleda om man använder ett föreskrivande språk för ett visst val bland flera.

Handlar inte den här diskussionen också delvis om att GG har varit allenarådande under en lång tid, och när allt fler, inte minst vi här, börjar jobba själva faller det sig naturligt att åsikterna blir mer diversifierade. Om det funnits säg fem kända svenska byggnadsvårdare som skrev och drev en linje skulle GG inte upplevas lika provocerande. Nu blir det nästan något av ett fadersuppror. (Kommersialiseringsdiskussionen har inte med just det här att göra som jag ser det, det är en annan aspekt av fenomenet Gysinge.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.