Vi funderar på att bygga och har försökt att sätta oss in allt  :p som är viktigt...inte det enklaste uppdraget.
Vi funderar bla på ett Ägir från Älvsbyhus och vill då ha klinkers i badrum, kök och hall med golvvärme. Vi har dock hört (av en försäljare till hus med platta) att det kan bli problematiskt att ha golvvärme i en torpargrund. Är det någon som vet något om detta?
 
Hej å hå,

Finns mkt att läsa om torpargrund i detta Forum om Du använder 'sök'.
Generellt sett kan man nog säga att det finns för å nackdelar med båda.

'Bäst' är antagligen en uppvärmd krypgrund :)

Vi har krypgrund själva som vi värmer up och kör luftavfuktare på sommartid. SAjälvklart skall man hålla koll på tillståndet där - men vi har ett gammalt hus :)
och vi har numera installerat golvvärme dessutom!
 
'Bäst' är antagligen en uppvärmd krypgrund

Vi har krypgrund själva som vi värmer up och kör luftavfuktare på sommartid
Hur funkar det?; med uppvärmningen alltså (inte avfuktaren) ;D
 
Ni kan sätta komfort elgolvvärme i kök, badrum och hall utan problem. Ni kan även sätta vattenburen golvvärme om ni vill förutsatt att bjälklaget är tillräckligt isolerat (220 mm). Grunden brukar vara isolerande för att uppnå motsvarande det rekommenderade 250-300 mm isolering.

Man kan inte generalisera kring krygrundens för och nackdelar. Man måste se till tomtens förutsättningar.
Om tomten är "blöt" är det mindre lämpligt med krypgrund. Däremot om tomten är "torr" och dessutom har bra vindförhållanden som kan ge bra luftväxling i krypgrunden, så är riskerna mindre för "mikrobiell påväxt". Man ska alltså inte bygga en altan eller sätta växter som hindarar luften att passera genom ventilerna.

Vi bygger med källare, som också är en form av krygrund. Jag valde bort krypgrund då tomten är "blöt" (en del berg, silt m.m.)

Platta på mark är även den drabbad av problem. T.ex. svårt att reparera VA-rör som skadats, spruken platta pga sättningar, fuktskadade golv för att man lagt dem då betongen var fuktig m.m.

Rätt utfört är både platta och krypgrund utmärkta grundläggningssätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.