Hej,
Jag funderar på att mura en grill och eventuellt också en stenugn i trädgården. Vet någon var jag kan hitta ritningar på detta.

Peter
 
Jag skulle också vara intresserad. Jag har länge funderat på att bygga kombinerad grill och stenugn.
 
Skriv upp mig på intresselistan.

Hadde vilda planer på nått liknande i år men pga förseningar i förrådsbygget så får det nog bli tidigast nästa år jag ger mig på nya uteplatsen med grill
 
PeterGroning skrev:
Hej,
Jag funderar på att mura en grill och eventuellt också en stenugn i trädgården. Vet någon var jag kan hitta ritningar på detta.

Peter
Jodå,
det finns ett antal entusiaster runt världen som murar stenugnar i trädgården för att baka surdegsbröd och pizza. Pröva t.ex:

http://blackoven.idkhosting.com/ovenbuilding.html
http://www.considine.net/mac/brickoven/
http://www.traditionaloven.com/pizza_wood_oven/wood_pizza_ovens.html
http://web.tampabay.rr.com/brickoven/November2004/November2004.html
http://www.claudiomarzollo.com/breadmaking/
http://www.villagok.dk/brickoven/

Funderar själv på att sätta igång. Undrar hur myndigheterna ser på bygglov?

Jan
 
Underbart. Detta är underbart.
Tack, jano.
 
Hemmakatten
Härliga sidor! En stenugn skulle platsa väldigt bra i trädgården. :) Rosendals trädgård i Stockholm och Olof Viktors bageri i Skåne har vedeldade stenugnar och bakar underbart (och dyrt) bröd. Jan Hedh's bok "Bröd" är en pärla om man vill läsa om det goda brödet. Rosendals trädgård hade tidigare en bok som heter "Bröd och marmelad från Rosendal". Tänk vad härligt med egen stenugn. Fast här i Sverige vill man nog ha den inomhus i ett litet bakhus kanske.
 
jano skrev:
Nu har jag fått min stenugn färdig och gjort en webbplats om bygget:
[länk]

Ta gärna en titt, kommentarer är välkomna!
Hejsan.

Ser verkligen kanon ut. Blir sugen på en själv men har en hel del annat som ligger högre upp på priolistan:D

Hur lång tid tar det att få tillräcklig värme i den för att kunna grädda bröd?

Kul att se hur bygget framskred och olika momenten.

Henrik
 
Sailorman skrev:
Hejsan.
Hur lång tid tar det att få tillräcklig värme i den för att kunna grädda bröd?
Henrik
En eldning ger mer än baktemperatur när den brunnit ut efter kanske tre timmar. Sedan måste ugnen svalna och stabilisera sig i några timmar till innan man bakar. Pizza kan man däremot göra nära inpå eldningen, eftersom det är en fördel med hög temperatur och lite glöd kavar för pizza.

Om man eldat en gång om dagen i minst tre dagar så håller sig baktemperaturen stabil under ungefär en halv dag med början några timmar efter eldningen, eftersom man får en massa upplagrad värme i ugnsmuren. Man kan t.ex elda på morgonen varje dag och baka eftermiddag eller kväll - eller tvärtom.
 
Om ni inte är vegetarianer skulle jag vilja tipsa om att tillaga helstekt lamm eller spädgris i ugnen. Har rest i Argentina där det är poppis att bygga stenugn i anslutning till grillen som ofta är stor som en svensk friggebod med åtminstone ett par kvadratmeter grillyta. Lammet läggs på en stor plåt i mitten av ugnen, kolet skjuts först åt sidorna. Man kan passa på att baka sötpotatis och paprikor intill. Mer recept/tips lär man kunna googla upp på spanska om inte annat. Behöver jag tillägga att det är det absolut godaste lamm jag ätit :)

/A
 
Alko skrev:
Om ni inte är vegetarianer skulle jag vilja tipsa om att tillaga helstekt lamm eller spädgris i ugnen. Har rest i Argentina där det är poppis att bygga stenugn i anslutning till grillen som ofta är stor som en svensk friggebod med åtminstone ett par kvadratmeter grillyta. Lammet läggs på en stor plåt i mitten av ugnen, kolet skjuts först åt sidorna. Man kan passa på att baka sötpotatis och paprikor intill. /A
Låter gott, men jag får satsa på något mindre än helstekt kött, vi har aldrig så många gäster på en gång. Det kanske blir lite off topic om vi diskuterar mat eller bak alltför mycket här, men jag hade en gång tillfälle att äta lammkött tillagat i vedugn på landet i Bulgarien. Familjen visade oss grytan i ugnen innan vi åt, och temperaturen var då ganska låg i ugnen. Ugnen utgjorde en del av den kringbyggda gårdsplanen som var familjens lantgård, i grannskap med andra sådana i byn. Jag tolkade det som att man börjat tillagningen i het ugn, och låtit den svalna gradvis med grytan kvar, vilket gav ett väldigt mört kött med stark smak av de örtkryddor som fanns med i grytan. Det var tillagat på ett nyslaktat lamm från gårdens besättning, vilket väl också gjorde sitt till. Jag ska inte berätta här om destillationsgrytan för brännvin i ett uthus på granngårdens gårdsplan....

Den här upplevelsen bidrog till att göra mig nyfiken på vedeldade stenugnar. Jag har sedan sett flera bilder i böcker på sådana utomhusugnar med ett litet regntak över i Balkanområdet. Ugnarnas utsida är putsad, och att döma av ytterformatet så ar det inte någon omfattande värmeisolering runt ugnskärnan. Om man ska använda ugnen för några omgångar bröd, eller för en viss maträtt, så behövs det inte så mycket isolering. Det är först om om man ska kunna baka en halv dag eller längre i sträck som det behövs mer omfattande isolering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.