Hej,

Har två kopplingsdosor bredvid varandra med varsin fas/grupp. Den ena har jord.

Är det tillåtet att dra in jord från den jordade kopplingsdosan till den ojordade? Om det är godkännt vad kan den vara mindre bra med denna lösning?

Mer fakta:
Båda sitter i ett kök. Jordad är till belysning, uttag vid diskbänk samt kyl och fläkt. Ojordad är till "matplats"-belysning och ett uttag vid "matplats".

/Jörgen
 
Nej det får man inte göra.

Det finns flera orsaker till detta:

- Jordledaren skall vara dimenensionerad för den högsta kortslutningsström som kan förekomma. Om två 10A grupper delar en jordledning så är denna automatiskt underdimensionerad.

- Vid jordslutning åker jordledaren och allt som är förbundet med denna, apparathöljen etc, upp till 115V tills dess säkringen löser ut. Om man har en gemensam ledning kommer även apprater i den andra gruppen att spänningssättas under kortslutningen.

- Elinstallationen skall vara överskådligt utförd, dvs man skall exvis kunna identifera och koppla loss jordledaren till en grupp i centralen om så behövs. Gör man en överkoppling från en annan grupp i en dosa är inte detta möjligt.
 
Korta svaret: Man får aldrig blanda ledare från olika grupper, varken fas, noll eller jord. Gör man det så uppfyller inte anläggningen kraven på en säker installation.
 
erikssonjorgen skrev:
Mer fakta:
Båda sitter i ett kök. Jordad är till belysning, uttag vid diskbänk samt kyl och fläkt. Ojordad är till "matplats"-belysning och ett uttag vid "matplats".

/Jörgen
Du måste dra egen jord till den som saknar jord. Du får inte blanda ojordat och jordat i samma rum. Så har du ett gammalt kök som är jordat och river väggen till intilliggande "matrum" för att få stort å öppet kök (väldigt vanligt) så måste alla uttag i de rummet jordas. (även lamputtag)
 
Hur är det med lamputtagen med enbart europakontakter. Är dom ok att sätta tillsammans med jordade uttag i tex ett kök? T ex detta:
 
  • uttag.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
I detta uttag går det inte att ansluta en apparat som kräver skyddsjord.

Verkar det som sunt förnuft?

Protte
 
Bortsett från att det inte finns några säkerhetsmässiga skäl mot att sätta ett sådant uttag i ett kök så är jag tveksam btrf nyttan med det. OK, elvispen som är en klass II apparat funkar det ju med. Men det är klart har man några apparater typ radio klocka bordslampa etc som mer eller mindre alltid är anslutna och vill slippa en förgreningsdosa och har andra jordade uttag, visst.
 
OK, tack för svar. Blir att låta elektriker dra fram ny jord från centralen.

Tack, Jörgen
 
  • Gilla
staffan_svedin
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.